16 C
Budva
Utorak, 27 veljače, 2024

10 Grešaka koje Gotovo Svi Prave sa Svojim Kućnim Biljkama – Učite od Stručnjaka

Želite da vaše biljke uspevaju? Evo šta ne treba raditi. Gajenje biljaka može biti izuzetno zadovoljstvo. Na kraju krajeva, lepo je imati dom pun prelepih, bujnih biljaka. Njihove boje i jedinstvene karakteristike mogu učiniti da soba izgleda potpuno. S druge strane, može biti izuzetno frustrirajuće kada se biljke ne razvijaju kako se očekivalo ili umiru izgleda bez razloga. Ovo može biti rezultat nekih uobičajenih grešaka koje gotovo svako pravi sa svojim kućnim biljkama. Evo nekoliko zamki u koje možete upasti, prema stručnjacima.

Nije Istraživanje Biljke Pre Kupovine

Možda vidite biljku u rasadniku ili kod prijatelja i želite jednu za sebe, ali to možda nije prava biljka za vas, prema Bliss Bendallu, sertifikovanom hortikulturi NYBG-a. “Bez obzira koliko želite fikus violinu, na primer, ako nemate veoma svetlo, filtrirano toplo sunce izloženo šest do osam sati dnevno, biljka će umreti”, kaže Bendall.

Neujednačena Nega Biljaka

Ako često putujete ili radite dugo, možda briga o biljkama nije za vas. “Morate tačno znati kako se brinuti o svojoj biljci i dosledno je negovati. Postoji posebna nauka u brizi za njih i ti zahtevi moraju biti ispunjeni da bi preživele. Za 90 posto uobičajenih kućnih biljaka ne može se improvizovati”, objašnjava Bendall.

Ovo je posebno tačno kada je u pitanju zalivanje, kaže Kaylyn Hewitt, glavna dizajnerka cveća kompanije The Bouqs. “Obavezno istražite svoju biljku i razumite njene specifične zahteve za zalivanje. Većina biljaka zahteva različite rasporede zalivanja i ne postoji uvek univerzalno pravilo.”

Korišćenje česme vode

Česmova voda može biti jeftina i praktična, ali nije optimalan izbor za biljke, prema Bendallu. “Koristite destilovanu vodu bez natrijuma, jer se nakupljanje soli pokazuje kao otrovno za gotovo sve kućne biljke. Ovo je lako ispraviti. Samo kupite one galonske boce destilovane vode ili prokuvajte svoju i koristite je 24 sata nakon ključanja.”

Povezani Sadržaj  30 Najboljih Sobnih Biljaka za Početnike

Neđubrenje Kućnih Biljaka

“Ovaj korak često biva zanemaren jer ga ne morate često raditi, ali ne zaboravite da đubrite svoje biljke”, kaže Hewitt. “Postavite podsetnik kako biste se setili da svakih nekoliko meseci đubrite svoje biljke.” Ako niste sigurni koliko često treba da đubrite vašu određenu biljku, potražite preporučeni raspored. Imajte na umu da mnoge kućne biljke ne bi trebalo da se đubre tokom zimskih meseci.

Ne Razmišljanje o Smeru Sunčeve Svetlosti

Važno je razumeti sa koje strane dolazi svetlost u vašem domu. To takođe može odrediti u kojoj sobi ćete staviti biljku. “To zaista čini razliku”, kaže Bendall. “Sunčeva svetlost na jugoistoku nije tako jaka kao na severozapadu, na primer. Treba da znate odakle sunce dolazi u određeno doba dana.”

Nestrpljivost

Možda ćete se osećati frustrirano ili odustati od biljke jer mislite da se ne razvija dovoljno brzo. Ali možda odustajete prerano, prema hortikulturi. “Ponekad ćete izabrati biljku koju želite da ostane određene veličine za određeno područje, ali se biljka može brzo povećati za godinu ili tako. Neke rastu tako sporo da se neće brzo proširiti kako biste se nadali.”

Zanemarivanje Nivoa Vlage

Oni koji žive u suvim ili pustinjskim klimama s minimalnom vlagom trebaju imati na umu nivoe vlage kada kupuju biljke. Nivoi vlage u vašem domu konačno će uticati na dugoročno zdravlje vaše biljke, posebno ako imaju tropsko poreklo.

Ne Presađivanje

Ne presađivanje biljke kako stari ili raste može biti velika greška. “Zemlja stari loše jer se vremenom erozira. Voda takođe može uticati na zemlju”, kaže Bendall. Ako držite biljku u previše maloj saksiji, može postati stegnuta, što znači da korenje nema dovoljno prostora.

Povezani Sadržaj  13 Jednostavnih Načina za Organizaciju Vašeg Nakita

Zaboravljanje da Obrišete Lišće

Iako je prašina na biljkama naporan posao, važno je držati lišće čistim kako biste maksimizirali rast, objašnjava Bendall. “Prašina može blokirati svetlost lišću, što usporava fotosintezu, proces kojim zelene biljke koriste svetlost da sintetizuju hranu iz ugljen-dioksida i vode.”

Postavljanje Biljaka na Vrh Klima Uređaja ili Grejalice

Ako ste držali biljke na vrhu klima uređaja ili grejalice, pomaknite ih i onda potražite neku drugu dekoraciju. “Biljke su živa bića. Temperatura utiče na njihovo zdravlje, posebno ako su poreklom iz tople ili hladne klime. Ne biste želeli da ih držite na mestu gde će ih smrznuti ili spaliti.”

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles