26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

10 Razloga Zbog Kojih Listovi Vaše Mirne Ljiljane Postaju žuti – Kako to Popraviti?

Mirne ljiljane su omiljene među ljubiteljima biljaka koje se gaje u zatvorenom prostoru jer su lako za uzgoj. Kada su zdrave, listovi mirne ljiljane su veliki, sjajni i zeleni, dok se njihovi prelepi beli cvetovi pojavljuju u proleće i, ponekad, tokom cele godine. Zahtevaju malo održavanja, savršeno su zadovoljne na slabom svetlu i, čak i za početnike u baštovanstvu, pružaju veličanstvenu predstavu svojim cvetanjem.

Međutim, kada se uzgajaju u suboptimalnim uslovima, kada se ne zalivaju pravilno ili se suočavaju sa višestrukim drugim izazovima, mogu početi da venu, postaju žuti i čak razvijaju smeđe mrlje na listovima. Povremeni žuti list je u redu i očekuje se, ali, kada postanu redovna pojava, to je kada možda imate problem. Srećom, većina ovih problema je lako rešiva. Evo šta treba da uradite ako listovi vaše mirne ljiljane postaju žuti.

Zašto Listovi Mirne Ljiljane Postaju žuti

Nedovoljno Vode

Mirne ljiljane preferiraju vlažno zemljište, pa ih nikada ne bi trebalo ostaviti da se potpuno osuše između zalivanja. Ako primetite viseće, žute ili smeđe listove, možda svoju mirnu ljiljanu izlažete uslovima sličnim suši.

Sledeći put, zalijte vašu mirnu ljiljanu čim vrh zemlje počne da se oseća suvo.

Previše Vode

S druge strane, možete i preterati sa zalivanjem vaše mirne ljiljane. Ako su žuti listovi glavni znak nevolje, verovatno je preterano zalivate. Previše vode može uzrokovati truljenje korena biljke, i ako primetite da je vaša biljka još uvek vlažna nekoliko dana nakon zalivanja, postoji velika šansa da je preterano zalivena.

Pustite biljku da se potpuno osuši, a zatim nastavite sa zdravim režimom zalivanja. Ako biljka pokazuje znakove blagog truljenja korena, uklonite gnjecave korenove i presadite je.

Povezani Sadržaj  15 Vrsta Hoya Biljaka koje Možete Gajiti kod Kuće

Biljka je Srasla s Korenjem

Ako je vaša mirna ljiljana srasla s korenjem, može početi da razvija truljenje korena. To sprečava ljiljanu da dobija potrebne nutrijente iz zemlje i kao rezultat, listovi postaju žuti.

Da biste pomogli biljci da ozdravi, uklonite trulo korenje i presadite je u saksiju koja je za jedan do dva inča veća od njenog korena.

Starenje

Kao i ljudi, i biljke stare. Starije mirne ljiljane mogu češće imati žute listove nego mlađe biljke.

U slučaju starije ljiljane, uklonite žute listove kada primetite da izrasta novi rast iza njih. Neće trajati večno, ali možete joj pomoći da cveta tokom svog životnog veka.

Nedostatak Vlage

Kao i druge tropske biljke, mirne ljiljane trebaju vlažnost da bi bile zdrave i održale visok nivo vlage. Ako nema dovoljno vlage, njihovi listovi će se svinuti i postati žuti.

Da biste izbegli pretvaranje vašeg doma u staklenik, možete držati mirnu ljiljanu u kupatilu ili koristiti ovlaživač vazduha jednom dnevno.

Nekorektni Nivoi Hranljivih Materija

Tipično, mirne ljiljane koje zahtevaju malo održavanja ne trebaju đubrivo, ali premalo azota, gvožđa ili magnezijuma može uzrokovati da se listovi vaše mirne ljiljane promene u boji i postanu žuti.

Najlakši način da rešite probleme s hranljivim materijama je da presadite vašu mirnu ljiljanu u novu zemlju, jer zemlja može vremenom izgubiti svoje hranljive materije. Takođe možete probati s malom količinom tečnog đubriva da vidite da li to rešava vaše probleme s promenom boje.

Previše Svetlosti

Mirne ljiljane su tropske biljke koje rastu ispod gornjih slojeva kišne šume, što znači da preferiraju indirektno svetlo u odnosu na direktno sunčevo svetlo. Previše sunca može opeći listove vaše mirne ljiljane i učiniti ih smeđim i žutim.

Povezani Sadržaj  Razlog zašto ne biste trebali praviti krevet odmah nakon buđenja

Premestite vašu mirnu ljiljanu na mesto koje dobija indirektnu svetlost da bi bila srećna.

Loš Kvalitet Vode

Voda iz česme često je puna minerala poput hlora i fluorida, koji mogu žuteti listove mirne ljiljane kada se upijaju u velikim količinama.

Iako vaša mirna ljiljana obično nije izbirljiva, vredi probati pročišćenu vodu da vidite da li je kvalitet vode problem koji utiče na boju vaše ljiljane.

Ekstremne Temperature

Tropske, ljiljane koje vole toplotu nemaju interes da budu na temperaturama ispod 18 stepeni Celzijusa. Mogu izdržati dan na 10 stepeni s vremena na vreme, ali, obično, želite da ih držite na najtoplijem mestu u vašoj kući (dok to nije i najosunčanije mesto). Najbolje uspevaju na temperaturama između 18 i 29 stepeni, i, ako im je previše hladno, listovi će početi da žute.

Ne držite vašu mirnu ljiljanu u promajnoj sobi ili čak napolju, gde bi mogla biti izložena hladnim temperaturama i fluktuacijama.

Štetočine

Mirne ljiljane su generalno dobre u odbrani od infestacije štetočinama, ali ponekad možete naići na probleme s vunastim vašima, lisnim vašima ili paukovim grinjama. Ovi napasnici mogu stresirati vašu biljku, uzrokujući promenu boje njenih listova.

Upotreba neem ulja na vašoj mirnoj ljiljani trebalo bi da drži štetočine pod kontrolom u budućnosti.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Da li treba ukloniti žute listove s mirne ljiljane?

Trebalo bi ukloniti žute ili smeđe listove s mirne ljiljane, ali to nemojte činiti dok ljiljana ne izraste nove zelene listove. Kada razvije novi rast, stari, viseći listovi mogu se ukloniti.

Kako izgleda preterano zalivena mirna ljiljana?

Zemlja mirne ljiljane uvek bi trebala biti vlažna, ali ne previše zalivena. Kada je mirna ljiljana preterano zalivena, primetićete žute listove, tačke i smeđenje, naročito na vrhovima, kao i gnjecave korenove.

Povezani Sadržaj  Kako Orezati Vašu Razgranatu Jade Biljku za Gostiji i Zdraviji Rast - Učite od Stručnjaka

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles