16 C
Budva
Utorak, 27 veljače, 2024

10 Saveta za Život u Malom Prostoru Sa Decom

Niko ne odlučuje da ima decu i onda kaže: “Želim da se preselim u manji stan.” Obično se dešava suprotno, i naš prvi dom brzo postaje daleka uspomena nakon što objavimo prvu trudnoću. Ali za stanovnike gradova poput mene, prostor je dragocen, bez obzira na to koliko dece odlučite da odgajate. Sigurno, mogli biste se preseliti dalje, ali ponekad to jednostavno nije praktično, kompromisi nisu vredni toga, ili jednostavno ne možemo priuštiti veći prostor. Ja sam napravila Njujork svojim domom (kao i moja deca), i imam mnogo iskustva sa celim “životom u stanu sa decom”. Imate li savete? Imam ih više nego što mogu da prebrojim, ali evo 10 dragocenih saveta za život u malom prostoru koji se izdvajaju najviše.

Ideje za Stanovanje sa Decom u Apartmanu Prijateljskom za Decu

Kupite tamno obojanu sofu.

U malom prostoru ili stanu, svaka soba i svaki komad nameštaja se stalno koriste. Nema sobe za sedenje koja se nikada ne koristi gde biste mogli postaviti svileni kauč i nema “dečje TV sobe” sa sekcionalnim garniturama i vrećama za sedenje. Naša sofa je mesto gde moja deca kapljaju sladoled posle večere, i gde moj suprug i ja večeramo većinu večeri. Presvučena je tamno smeđim baršunom – koji se iznenađujuće dobro čisti vlažnom krpom – i ne pokazuje fleke. Ako želite svetliju boju, izaberite tkaninu za unutrašnju i spoljašnju upotrebu.

Bacite šljokice direktno u smeće.

Budimo nemilosrdni odmah na početku. Živim u stanu od 1.200 kvadratnih stopa sa suprugom i dvoje dece. Kada donesu kući umetnički projekat iz škole sa šljokicama, nasmejem se, kažem im da je prelep, sačekam da napuste sobu i odnesem ga direktno do kontejnera za smeće u zgradi. Te šljokice se rasipaju svuda, a u malom prostoru to znači da će se naći na vašem trpezarijskom stolu i između vaših posteljina. Pomislite da ste ih usisali sve, a zatim sunčeva svetlost padne kroz prozor pod određenim uglom i desetine bljeskajućih šara se podsmevaju duboko iznutra vašeg tepiha u dnevnom boravku. Ako se ne možete odvojiti od komada umetničkog rada sa šljokicama, zatvorite ga u plastičnu kesu.

Povezani Sadržaj  Evo Najboljih Biljaka Koje Možete Držati u Spavaćoj Sobi

Dajte deci veću spavaću sobu.

Život u stanu sa decom je izazov, posebno kad je reč o rasporedu za spavanje. U malom stanu, deca obično dele sobu. Ko kaže da glavna spavaća soba mora pripadati roditeljima? Nakon što je moj sin izašao iz hodnika (da, hodnika), stavili smo ga i njegovu stariju sestru u najveću spavaću sobu, dok smo moj suprug i ja preuzeli sobu naše ćerke. Pre toga, dečje igračke su uvek bile u dnevnom boravku jer nisu imala prostora za igru u manjoj spavaćoj sobi. Sada je sve u njihovoj sobi. Igračke su poslagane, i brže i lakše se čisti.

Pazite da sve ima svoje mesto.

Otkrio sam da pronalaženje mesta za svaki pojedinačni predmet koji posedujemo čini čišćenje mnogo lakšim i sprečava me da govorim stvari poput: “Ove društvene igre izgledaju prilično šik kad su složene u uglu kuhinje”, što je opasan korak. Ako vam ponestane prostora, napravite ga (ili se rešite nečega).

Ne budite sentimentalni.

Zapamtite pravilo o šljokicama. Donirajte nekorišćene igračke dece ili bacite stvari. Ne gomilajte dečje umetničke radove. Nemate mesta za to (i čak i ako imate, to nije sjajna ideja). Sačuvajte jedan ili dva komada mesečno ili samo najposebnije. Prođite kroz kutiju sa uspomenama nekoliko puta godišnje i ponovo procenite. Recimo da je vaše dete preraslo dečju auto-sedalicu – ali možda ćete imati još jedno dete – pozajmite je prijatelju na godinu dana umesto da je čuvate. Isto važi i za pozajmljivanje bouncy stolice ili podloge za igru od prijatelja – stvari koje su vam potrebne vrlo kratko vreme, a zatim ih vratite.

Budite umereni s proslavama rođendana.

Opet, ovo je korisno za sve roditelje, ali ključno za one u malom prostoru: Ne kupujte mnogo! Deci nije stalo. Fokusirajte se na male stvari: knjige, plastične cevi pune morskih životinja od pola inča, pribor za crtanje (koji se na kraju potroši i baci). Zamolite bake i deke koji ne mogu odoljeti razmazivanju da kupe jedan skuplji poklon, poput trotineta ili Američke lutke. Ako bake i deke ne slušaju, sačekajte dok vaše dete ne prestane da se igra s nečim, a zatim ga poklonite. Neće dugo trajati, i niko neće primetiti.

Povezani Sadržaj  Evo tri strategije za organizovanje vaših grickalica

Razumite svoja ograničenja prostora.

Moja deca nisu dobila stol za vožnju vozova. Nemaju mnogo obuće (zimska, letnja, crkvena, gumene čizme). Da li znate one mekane stolice za decu sa njihovim imenima na njima? Ne. Postala sam sentimentalan prošlog Božića i kupila sam plišanog kamila visokog 60 centimetara, jer je moj sin zaista zaljubljen u životinje. To je bila greška.

Ne kupujte višestruke stvari.

Slično prethodnom savetu: ne trebate pun fioku čašica sa slamkom. Trebate nekoliko po detetu. Isperite je i ponovo koristite je. (Ovo vas takođe prisiljava da čuvate poklopce.) Jedan peškir za kupanje je potpuno dovoljan – ili jednostavno, zamislite, neka dete koristi jedan od vaših. Ono će i dalje biti suvo, čak i ako mu glava nije pokrivena krpenom patkom.

Ne punite svaki kvadratni centimetar stvarima.

To može biti čudno zabavna stvar da pronađete kreativna rešenja za skladištenje u malom prostoru, poput zimske odeće koja visi kao instalacija u hodniku. Vaš stan nije slagalica Jenga, međutim. Deca su bučna; njihove igračke su šarene (i takođe bučne). Treba vam prazan, stvarima neopterećen prostor na kojem će vaši oči moći da odmaraju – ugao pored kauča na kojem biste mogli postaviti još jednu korpu punu blokova, ali ne činite to. Sledeće što znate, vaše dete će se tu uviti s jastukom da čita.

Provedite vreme napolju.

U malom prostoru, život može biti glasniji i haotičniji. Ali šta ako biste decu mogli poslati u dvorište ili na drugi sprat na trenutak? Morate napustiti kuću. Ali to je i dobar deo života u malom prostoru. Vaš dom se proširuje da uključi vašu četvrt: parkove, zajednički vrt i obližnju prodavnicu. Ima nešto u vremenu provedenom van malog stambenog prostora što može resetovati nervozno raspoloženje, i vaša deca počinju razgovarati s drugim ljudima umesto samo s vama (da!).

Povezani Sadržaj  7 Saksija sa Drvećem Koje Možete Gajiti Unutra da Unapredite Vaš Prostor

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles