26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

10 Stilova Unutrašnjeg Dizajna i Kako Da Znate Koji Najbolje Odgovara Vama

Naši domovi su lični – i trebali bi odražavati naše interese, želje i stilove. Međutim, nije uvek lako dobiti jasno razumevanje kako naš lični stil može da se prevede u dizajn doma. Dok možda budete prilično sigurni birajući odevnu kombinaciju za nošenje, kada je u pitanju odabir sofe koja ide uz odgovarajući stočić ili odabir palete boja za dnevnu sobu, mnogi od nas se često osećaju malo nesigurno. Značajan deo razvijanja veština i udobnosti u vezi sa dizajnom vašeg doma, ipak, jednostavno se svodi na poznavanje onoga što volite – i znate kako se to zove. Poznavanje rečnika i terminologije različitih stilova unutrašnjeg dizajna može biti od velike pomoći kada kupujete i uređujete svoj prostor.

Zato smo sastavili vodič za 10 popularnih stilova unutrašnjeg dizajna kako biste bolje mogli odrediti koji vam najbolje odgovara vama i vašem domu.

FOTOGRAFİJE: GETTY IMAGES

Tradicionalni

Tradicionalni unutrašnji dizajn može imati veoma klasičan i vremenski bezvremeni osećaj. Potiče iz dizajna 18. i 19. veka iz Velike Britanije i Francuske, i karakteriše ga bogato detaljirano tamno drvo, zaobljeni detalji nameštaja i elegantno presvlačenje i prekrivači za prozore. Tradicionalni unutrašnji dizajn može ponekad delovati formalno, ali se lako može mešati sa modernim komadima kako bi se očuvala svežina izgleda. Ovaj stil unutrašnjeg dizajna posebno dobro funkcioniše za ljude koji vole i cene antikvitete i uživaju u mešanju starog i novog.

FOTOGRAFİJE: GETTY IMAGES

Moderan

Moderan unutrašnji dizajn često se pogrešno shvata kao samo “aktuelan”. (To bi zapravo bilo savremeni dizajn.) Ali, u stvarnosti, ovaj dizajnerski stil potiče iz kasnog 19. do ranih 20. veka i ukorenjen je u većem pokretu dizajna i umetnosti, tesno povezan sa estetikom i filozofijom dizajna Bauhaus, nemačke umetničke škole. Čiste linije, minimalna dekoracija, jednostavni oblici, neutralne palete boja – generalno, prostori bez nepotrebnog komplikovanja – ključne su karakteristike modernog unutrašnjeg dizajna.

Povezani Sadržaj  Kako podstaći orhideju da izraste novu cvetnu dršku
FOTOGRAFİJE: GETTY IMAGES

Tranzicija

Sada, kombinacija prethodna dva stila. Verovatno ste videli primere ovog stila unutrašnjeg dizajna bezbroj puta ranije, ali niste znali kako da ga nazovete. Tranzicioni dizajn je savršen spoj tradicionalnog i modernog stila dizajna. Komadi nameštaja u ovom stilu pozajmljuju zaobljene akcente iz tradicionalnog dizajna dok održavaju ukupni oblik minimalnim i geometrijskim. Blagi šarm ovog stila čini ga elegantnijim od potpuno modernog stila, dok nedostatak viška dekoracija ga čini suptilnijim u odnosu na tradicionalni stil.

FOTOGRAFİJE: GETTY IMAGES

Srednji vek-moderno

Dizajn sredinom veka postao je jedan od najlakše prepoznatljivih stilova unutrašnjeg dizajna, zahvaljujući svojim mnogim ponovnim pojavljivanjima u proteklim decenijama. Ovaj stil je rođen sredinom 20. veka i odgovoran je za mnoge ikonične dizajne koji su i danas aktuelni – kao što su klasična Eames fotelja i tabure, Noguchi sto, Cesca stolica i mnogi drugi. Ključne karakteristike dizajna sredinom veka uključuju čiste linije i organske oblike, tople zemljane tonove i prirodne elemente. (Ako volite sobne biljke, dizajn sredinom veka odlično se slaže sa puno zelenila.)

FOTOGRAFİJE: GETTY IMAGES

Industrijski

Verovatno ste videli ovaj stil u lokalnom kafiću ili prostoru za coworking, ali i unutrašnji dizajn ima svoje mesto. Kao što naziv sugerira, industrijski unutrašnji dizajn inspirisan je elementima koje verovatno možete pronaći u industrijskim zgradama, kao što su metal, beton, cigla i cevi. Ovaj stil unutrašnjeg dizajna često je inspirisan postojećom arhitekturom doma. Na primer, stan u potkrovlju sa izloženom ciglom ili kuća sa izloženim gredama dobro bi se uklopili u ovaj stil dekoracije.

FOTOGRAFİJE: GETTY IMAGES

Minimalizam

Minimalizam je nešto teže definisati kao stil unutrašnjeg dizajna jer, tehnički, mnogi stilovi dizajna mogu biti izrađeni na minimalistički način. Međutim, minimalistički dizajn može se povezati sa većim minimalističkim umetničkim pokretom koji se dogodio posle Drugog svetskog rata i takođe se smatra odgovorom na preterano ukrasne stilove dizajna i arhitekture (kao što je viktorijanska arhitektura) iz prethodnih godina. Minimalistički unutrašnji dizajn, koji crpi uticaje iz japanskog i skandinavskog enterijera, karakterišu čiste linije, jednostavni, ponekad skulpturalni oblici, prostrani rasporedi i opšta filozofija “manje je više”. Ako osećate snažno nesklonost prema natrpanim prostorima i preferirate jednobojne boje umesto šara i uzoraka, možda ste minimalista.

Povezani Sadržaj  Zašto Moja Sukulenta Umire? 6 Razloga i Kako to Rešiti.
FOTOGRAFİJE: GETTY IMAGES

Art deko

Potpuno suprotno minimalizmu, Art deko je sve o raskošnim i ne baš skromnim enterijerima. Art deko, skraćeno od Arts Décoratifs, bilo je najpopularnije od 1920-ih do 1940-ih godina i bilo je više zainteresovano za dekorativni izraz nego za jednostavnu funkciju. Ključni elementi dizajna Art deko uključuju geometrijske motive, bogate materijale i površine poput laka, ogledala i mesinga, i hrabre i mračne palete boja. U modernim primerima, možete videti dizajn Art deko u unutrašnjosti kroz stolice presvučene baršunom, puno zlatnih i metalnih akcenata i glamurozno osvetljenje. Ako biste želeli da živite u postavci “Veliki Getsbi”, vaš stil možda jeste Art deko.

FOTOGRAFİJE: GETTY IMAGES

Moderan farmhaus

Ako znate ko su Chip i Joanna Gaines, onda znate i za moderan farmhaus stil. Iako zvezde emisije “Fixer Upper” nisu izmislile ovaj stil, sigurno su ga popularizovale u protekloj deceniji. Klasični farmhaus stil je više rustičan i topao, dok moderni farmhaus često ima više crno-belog akcenta sa više elegantnih i savremenih elemenata dizajna. Naravno, antikviteti i reciklirano drvo i dalje imaju svoje mesto u ovom stilu unutrašnjeg dizajna, ali samo u manjim momentima. Moderan farmhaus unutrašnji dizajn dobro se slaže sa kućama koje imaju svetle, prozračne i otvorene rasporede – i bonus poene za visoke, izložene grede na plafonu! (Shabby chic, koji ima više tradicionalnih i ženskih elemenata, blizak je rođak modernog i klasičnog farmhaus stila.)

FOTOGRAFİJE: GETTY IMAGES

Primorski

Stil primorskog unutrašnjeg dizajna crpi inspiraciju, da, pogodili ste, sa obale. Sa ovim stilom unutrašnjeg dizajna, pronaći ćete palete boja inspirisane peščanim plažama i okeanskim plavim tonovima, zajedno sa prirodnim teksturama i opuštenom dekoracijom. Ali nemojte da ovaj stil mešate sa primorskim tematskim dizajnom. Primorski stil je slobodnija interpretacija esencije života uz obalu, umesto doslovnih primera – poput školjkastih motiva i umetničkih motiva sidra.

Povezani Sadržaj  Kako Odvratiti Mačke od Biljaka
FOTOGRAFİJE: GETTY IMAGES

Eklektičan

Stil eklektičnog unutrašnjeg dizajna ne uklapa se u samo jednu kategoriju. To je miks različitih stilova unutrašnjeg dizajna koji uglavnom zavisi od osobe koja uređuje dom. Eklektički dizajn može biti hrabar, zabavan i prizeman u isto vreme, sa naglaskom na dekoraciji koja je značajna i koja je sakupljena tokom vremena. Sa ovim stilom, verovatno ćete naći miks bilo koje kombinacije prethodnih stilova dizajna – sa mnogo ličnog stila.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles