26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

10 Trikova za Organizaciju Doma koji će vaš prostor učiniti opuštenijim

Kuće postaju neredne – to je samo deo života. Ali taj nered, koliko god bio normalan, brzo može izmaći kontroli i postati nepremostiv problem. Višak nereda može uticati na našu sposobnost da se osećamo udobno u vlastitom prostoru. Zato su metode za organizaciju doma tako važne. Implementiranjem nekih trikova za organizaciju doma, poput korišćenja višenamenskog skladištenja, određivanja prostora za sve i jasno označavanje predmeta, možete pretvoriti svoj dom u opuštajuće i mirno okruženje. Čak i kada se stvari ponovo zamrse (što će se desiti), bićete bolje opremljeni rešenjima da dovedete svoj dom ponovo u red.

Dakle, nastavite čitati kako biste saznali neke od naših najboljih ideja za organizaciju doma kako biste maksimalno iskoristili svoj prostor.

Šta će vam biti potrebno

  • Materijali
  • Strpljenje
  • Slobodno popodne ili vikend
  • Kontejneri za skladištenje, kante i nameštaj višenamenske namene

Razbistrite svoj dom

Očistite površine.

Jedan od najbržih načina da se oslobodite nereda u svom domu je da očistite radne površine i površine od svega što je nepotrebno ili na pogrešnom mestu. Prošetajte se po svojoj kući sa praznom kutijom ili korpicom i skupite ove različite predmete i stavite ih tamo gde pripadaju dok idete.

Odbacite stvari koje ne koristite.

Sledeći korak zahteva malo više vremena i energije, ali vredi. Ispraznite fioke, ormariće, ormane i druge prostore gde skladištite nered i napravite inventar stvari koje vam zaista trebaju – i stvari koje vam zaista ne trebaju. Stavite predmete koje više ne koristite ili ne trebate u vreće ili kutije označene za doniranje ili bacanje.

Napravite određeni prostor za svaku stvar

Izvadite sve iz fijoka, ormarića i ormana.

Stvari će postati gore pre nego što postanu bolje. Verovatno ste to već čuli, ali to staro pravilo je posebno tačno kada je reč o organizaciji doma. Ali kako biste zaista organizovali sve zatrpane i haotične delove svog doma, prvo morate izvaditi sve iz prostora gde se stvari obično gomilaju. Dakle, potpuno ispraznite fioke, ormariće i ormane (različite sobe i prostore radite u različito vreme), kako biste videli s čim radite.

Stavite slične predmete zajedno.

Sada kada su vaši prostori za skladištenje ispražnjeni, možete početi vraćati stvari. Pazite da slične predmete stavite zajedno i svakoj kategoriji predmeta dodelite određenu policu, fioku ili lokaciju. Na primer, u kuhinji ima smisla staviti sva svoja staklenca na isto mesto, kako biste znali tačno gde da idete kada ste žedni. A u svom ormanu, pomaže da sve svoje jakne držite zajedno, kako biste odmah videli sve svoje opcije kada treba da izaberete spoljni sloj.

Povezani Sadržaj  Kako Odvratiti Mačke od Biljaka

Iskoristite Vertikalni Prostor

Iskoristite zidove, plafone i zadnje strane vrata.

Da biste zaista optimizovali prostor u kojem živite, razmotrite svaki kvadratni centimetar svog doma kao priliku za skladištenje ili organizaciju. Pogledajte preko vašeg postojećeg ugrađenog nameštaja i razmislite o različitim načinima na koje možete koristiti prostor na zidovima, stražnje strane ormara ili vrata, pa čak i negativni prostor između plafona i podova. Na primer, kačenje stalka za lonce i tiganje sa plafona ili na prazan zid je savršeno rešenje za pretrpan i neorganizovan ormar u vašoj kuhinji.

Investirajte u vertikalna rešenja za skladištenje.

Kačenje stalka za lonce i tiganje, zidni držač za šešire i kapute, zidni organizer za kancelariju i druge vertikalne rešenja za skladištenje poput ovih su vredne investicije kako biste oslobodili prostor u svom domu.

Koristite Košare i Kontejnere

Okupite rasute elektronike i potrepštine.

Prođite kroz svoj dom i identifikujte predmete koji su haotično složeni, nagomilani ili grupisani na vašim policama ili u ormarima. (To bi bili funkcionalni predmeti koji nisu dekoracija – poput dodatnih punjača i elektronike ili medicinskih potrepština – koje vam trebaju, ali nemate odličan način za skladištenje.) Sakupite ove predmete i počnite ih organizovati po kategorijama da biste videli koliko različitih kontejnera za skladištenje vam je potrebno.

Pronađite košare i kontejnere koji se slažu sa vašim dekorom.

Organizacija ne mora biti ružna. Investirajte u kvalitetne košare ili kontejnere za skladištenje koji se uklapaju u vaš stil dekora kako biste bez problema integrisali strategije organizacije u celom svom domu. Koristite ove kontejnere kako biste dali dom predmetima koji su bili rasuti ili neuredni.

Iskoristite Zidni Prostor

Dodajte plutajuće police.

Zidne police mogu biti odlično sredstvo kako za dodatno skladištenje, tako i za dekor. Možete ih koristiti da izložite sitnice i knjige, a možete ih postaviti na mestima gde nemate dovoljno kabineta ili polica. Na primer, ako postoji neiskorišćen zidni prostor iznad veš mašine ili sušilice, razmislite o dodavanju police gore kako biste skladištili potrebne potrepštine.

Povezani Sadržaj  Kako organizovati Tupperware i druge kontejnere za čuvanje hrane

Montirajte nosače i kukice.

Prazan zidni prostor takođe predstavlja odličnu priliku za nadoknadu prostora za odlaganje koji nedostaje u vašem domu. Na primer, ako vam nedostaje orman u zajedničkom prostoru ili nemate dovoljno mesta u svom ormanu u spavaćoj sobi, možete iskoristiti zidno montirane nosače i kukice kako biste okačili dodatne stvari.

Iskoristite Zadnje Strane Vrata

Organizujte dodatke za odeću.

Organizatori preko vrata mogu biti posebno korisni za one dodatne odevne predmete koji nemaju jasno mesto, kao što su torbe, marame, kaiševi i drugi dodaci. Dodavanje jednog od ovih na unutrašnju stranu vrata ormara može pomoći da se iskoristi dodatni prostor u ormanu i održi nered sakriven kada su vrata zatvorena.

Sakupite potrepštine za kupatilo.

Držač za peškire preko vrata je uobičajen način za iskorišćavanje zadnjeg dela vrata u manjim kupatilima. Međutim, taj prostor može biti posebno koristan i za organizaciju dodatnih potrepština za kupatilo kada nemate dovoljno prostora u kabinetima. Posebno nam se sviđa ovaj prilagodljivi držač za skladištenje iz The Container Store, koji pruža mesto za dodatne rolnice toalet papira, sredstva za čišćenje, rukave i druge stvari.

Koristite Kuke i Dasku s Kukicama

Raščistite prostor za stvari i alatke.

Prostor za ulaz brzo se zatrpa svim stvarima koje istovaramo i bacamo na stranu kad dođemo kući. Upotreba kuka i dasaka s kukicama, posebno onih sa određenim mestima za okačiti ključeve i torbe ili odložiti poštu, u prostoru za ulaz, može biti odličan način da se spreči da se neke od tih stavki gomilaju po obližnjim površinama ili podu.

Okačite razne potrepštine i alatke.

Kuke i daske s kukicama takođe mogu biti korisne u često zanemarenim prostorima, poput prostora za odlaganje i tehničkih prostorija. Koristite kuke i viseće zidne organizatore kako biste stvorili uredniji sistem za stvari kao što su metle, mopovi, kese za smeće i druge predmete koji se često gomilaju bez reda.

Investirajte u Nameštaj Višenamenske Namene

Dodajte skladište u ulaz.

Vaš nameštaj treba obavljati dvostruku svrhu – posebno u ulazu. Komad nameštaja višenamenske namene, poput klupe sa skladištem za obuvanje i odlaganje obuće, može olakšati vašu svakodnevnu rutinu i učiniti da vaš dom izgleda mnogo manje neredno.

Povezani Sadržaj  11 Razloga Zašto Su Listovi Vaše Orhideje Oboreni - Kako Popraviti

Uključite stolice i stolice sa skrivenim skladištem.

Baš kao i pametna klupa sa skladištem u ulazu, nameštaj sa skladištem može se uključiti širom vašeg doma. Razmislite o dodavanju taburea sa skrivenim skladištem u dnevnom boravku ili investiranju u krevet sa dodatnim skladištem za odeću koju ne nosite tokom cele sezone.

Iskoristite Etikete

Kupujte etikete koje odgovaraju vašim kontejnerima za skladištenje.

Različiti kontejneri za skladištenje zahtevaju različite etikete. Na primer, vaše plastične posude za hranu verovatno će dobro funkcionisati sa standardnim samolepljivim etiketama. Ali pletene korpe koje koristite za organizaciju veša možda će zahtevati opciju sa kopčom.

Koristite široke kategorije za etiketiranje.

Nemojte postati previše specifični pri etiketiranju kutija za skladištenje. Na primer, verovatno ne morate odvojiti čitav kontejner samo za “Omekšivač za veš”, pa bi možda bilo pametnije označiti taj kontejner nečim opštim, kao što je “Potrepštine za pranje veša”. Na taj način možete koristiti isti kontejner za odlaganje omekšivača, deterdženta, listova za sušenje i druge potrepštine za pranje veša na jednom mestu. Slično, što se tiče kontejnera za skladištenje hrane, može biti korisno označiti nešto šire, kao što je “Pahuljice”, umesto specifične vrste ili marke, tako da možete ponovo koristiti etiketu i kontejner kad menjate namirnice.

Održavajte Raspored Čišćenja

Podelite zadatke na nedeljne, mesečne i godišnje obaveze.

Poslovi oko kuće mogu se činiti konstantnim i beskrajnim. Dok neki zadaci, poput pranja sudova, moraju se obavljati svakodnevno, drugi se mogu uključiti u vašu nedeljnu, mesečnu ili čak godišnju rutinu čišćenja. Na primer, možete odrediti svaku nedelju kao dan za pranje posteljine, dok bi zadaci organizacije, poput čišćenja ormara, bili bolje obavljati sezonski, svakih nekoliko meseci.

Imati rutinski raspored za različite zadatke čišćenja i organizacije može vam pomoći da ostanete u toku sa svim tim obavezama i spreči da se osećaju preopterećujuće.

Organizovanje svake sobe i svakog ugla vašeg doma može potrajati. Zato idite polako i obrađujte svoj dom tako što ćete rešavati jedan mali projekat po jedan. Možda će vam na početku izgledati kao puno posla, ali nagrada za uredan i organizovan dom vredi truda.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles