26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

11 Razloga Zašto Su Listovi Vaše Orhideje Oboreni – Kako Popraviti

Listovi orhideje mogu vam reći dosta o zdravlju biljke. Iako većina listova samih po sebi nisu posebno privlačni, pružaju nam tragove kada nešto utiče na zdravlje orhideje. Viseći listovi su rani znak da treba da istražite i preduzmete akciju. Ovde su 11 uzroka visećih listova orhideje i šta možete učiniti da rešite problem.

Previše Zalivanja

Pregledajte korene da biste proverili da li je biljka previše zalivena. Zdravi koreni su zelene ili srebrno-zelene boje i puni. Mehkani, tamni koreni ne mogu da upiju hranljive materije koje hrane listove što uzrokuje venjenje. Kada je saksija u vodi ili je teža nego inače, orhideja je verovatno prezasićena.

Odstranite oštećene korene. U težim slučajevima možda ćete morati da tretirate biljku fungicidom kako biste sprečili truljenje korena. Ako je zemlja u saksiji mokra, presadite u svež, suv materijal. Ako sumnjate da ste previše zalivali ali su koreni zdravi, dopustite da se zemlja osuši i smanjite učestalost zalivanja.

Premalo Zalivanja

Pregled korena takođe može pokazati da je biljci previše suvo. Tamni koreni koji su svenuli, krhki i ravni ukazuju na nedostatak vlage. Potopite saksiju u vodi 10 do 15 minuta kako bi koreni upili vodu. Odstranite oštećene korene i zalivajte češće – neke orhideje trebaju vodu dva do tri puta nedeljno.

Nepravilno Zalivanje

Efikasno zalivanje orhideje zasiti zemlju dovoljno da ostane vlažna nekoliko dana. U isto vreme, višak vode treba da se ocedi, pa zasadite u saksiju sa dobrim drenažom. Stavite saksiju ispod česme na minut ili dva, a zatim ocedite višak vode pre nego što vratite biljku. Takođe možete potopiti saksiju nekoliko minuta. Zalivajte vazdušne korene, ali izbegavajte da pokvasite krunu, listove i stabljike.

Povezani Sadržaj  Kako da provučete prilagođeni prostor za odlaganje u svaku sobu vaše kuće

Voda sobne temperature je najbolja. Ako je vaša voda iz česme preterano tretirana, pokušajte koristiti destilovanu ili kišnicu.

Zalivanje orhideja
Redovno zalivanje je ključ za zdravlje orhideje. Kad rastu u saksijama, orhidejama je potrebna svetlost, obično zemljište koje se dobro drenaže. Izazov je pronaći pravu ravnotežu jer se ove zemlje brzo suše. Učestalost zalivanja može se malo razlikovati u zavisnosti od vrste, ali većina raste u tropskoj šumi sa puno vlage i vlažnosti.

Promene Temperature

Orhideje prosperiraju u određenim opsezima temperature, pri čemu su noćne temperature oko 10 stepeni Farenhajta niže nego tokom dana. Ekstremi u temperaturi i široki fluktuacije mogu uzrokovati viseće listove.

Mnoge vrste uspevaju na istom mestu u vašem domu, pa pronalaženje idealne lokacije obično eliminiše ovaj problem. Ako ste isključili problem sa zalivanjem, proverite da li ste postavili biljku blizu ventilacije, izvora toplote ili previše blizu otvorenog prozora. Ako primetite viseće listove tokom promene godišnjih doba, možda ćete morati odabrati različite lokacije za leto i zimu.

Cirkulacija Vazduha

Listovi i vazdušni koreni apsorbuju vlagu i hranljive materije iz vazduha, pa je adekvatna cirkulacija važna. Otvaranje prozora uz upotrebu ventilatora poboljšava cirkulaciju. Ventilatori na plafonu su idealni, ali i podni ventilatori rade ako nisu usmereni direktno prema orhideji.

Vlažnost Vazduha

Nivoi vlage od 40 do 70 odsto su dovoljni za većinu orhideja, čiji su prirodni staništi vlažna mesta. Ako je vazduh previše zasićen, površine listova mogu pokazati kapljice vlage koje mogu rezultirati prskanjem. Prskajte vodu u okolinu oko orhideje, nikada direktno na nju. Ako je vlažnost niska, pokušajte postaviti saksiju na sloj vlažnog šljunka ili instalirajte ovlaživač vazduha.

Zagađivači Vazduha

Izbegavajte da držite orhideju u prostoriji, kao što je kuhinja, gde aparati mogu uticati na kvalitet vazduha. Etilen, koji ispuštaju aparati poput plamenika, šporeta i grejalica, posebno je zabrinjavajuć, jer uzrokuje žutnjenje i opadanje starijih listova. Izbegavajte korišćenje sprejeva za prostorije i sredstava za čišćenje oko vaše biljke.

Povezani Sadržaj  Kako da Gajite i Brinete se o Biljci Pauk (Chlorophytum Comosum) - Sveobuhvatni Vodič

Previse Svetlosti

Različite orhideje imaju različite zahteve za svetlošću, ali gotovo sve najbolje uspevaju sa indirektnom svetlošću. Direktna ili previše jaka svetlost uzrokuje isušivanje i opekotine koje se pojavljuju kao tamne, ljuskaste tačke na vrhovima i ivicama listova. Pustite da oštećeni listovi prirodno sazru i otpadnu umesto da se seku. Premestite biljku na mesto sa indirektnom svetlošću.

Nedostatak Svetla

Nedovoljni nivoi svetla i dužina izlaganja usporavaju fotosintezu i rast. Listovi postaju hlorotični i žuti. Listovi koji su potpuno žuti mogu se odstraniti, ali list koji je samo blago izbledneo može da se oporavi. Premestite orhideju na novo mesto koje bolje zadovoljava njene potrebe za svetlom ili dodajte svetlosnu lampu.

Ishrana

Orhideje trebaju energiju da bi proizvele svoje spektakularne cvetove. Smeše za presađivanje ne pružaju puno hranljivih materija, pa je đubrenje važan deo održavanja. Nedostatak hranljivih materija rezultira manje cvetova, manjim biljkama i slabim listovima.

Povećajte učestalost đubrenja đubrivom specifičnim za orhideje ili ravnotežnim đubrivom za kućne biljke razređenim od 1/4 do 1/2 snage. Koliko često treba da se đubri, od nedeljno do mesečno, zavisi od vrste i sorte. Uvek zalijte pre đubrenja.

Štetočine

Štetnici koji sisaju sokove mogu uzrokovati venjenje listova. Hlorotske tačke su znak da bi ovo mogao biti problem. Na kraju, listovi tamne, venu i padaju.

Redovno proveravajte prisustvo štetočina. Potražite pamučni paučinasti sloj i promene boje na donjoj strani listova i spoju listova i stabljike. Izolujte biljku i tretirajte je hortikulturnim uljem ili blagim sapunskim rastvorom.

Često Postavljana Pitanja

Da li će viseći listovi orhideje moći da se oporave?

Ako je list samo blago izbledneo i nije postao žut, postoji šansa da se list orhideje može oporaviti. Ako je prešao tačku oporavka, potpuno ga uklonite umesto da samo odstranite oštećeni deo.

Povezani Sadržaj  4 Rana Znaka Paukovih Grinje na Koje Treba Obratiti Pažnju
Kako izgledaju listovi orhideje koji su preliveni vodom?

Listovi orhideje koji su preliveni vodom izgledaju naborano sa istaknutim žilama i osećaju se mekani i viseći. Često imaju žućkastu nijansu ili izgledaju izbledelo.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles