26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

15 Sukulenata Sigurnih za Mačke

Nije čudo što su sukulenti tako popularni kao kućne biljke. Ovi izvanredni primerci često uspevaju čak i kad ih zanemarite i dovoljno su kompaktni da se uklapaju čak i u najmanje stanove. Ali, ako tražite vrste koje odgovaraju vašim mačjim prijateljima, trebalo bi da preskočite bodljikave kaktuse i otrovne sukulente poput žadovih biljaka. Evo 15 popularnih sukulenata koji su sigurni za mačke.

Meksikanska Pavijanska Echeveria

Meksička pavijanska echeveria je niskoodrživa vrsta sukulenta u obliku cveta i jedna od najpopularnijih vrsta sukulenata. Dodatni bonus je što su ove biljke prijateljske prema mačkama. Idealne su za ljubitelje kućnih biljaka sa “crnim palčevima”, jer im je potrebno samo sunčano mesto i povremeno zalivanje da bi uspevale.

Haworthia (Haworthia spp.)

Iglasto šareno ili tačkasto lišće kompaktnih vrsta haworthia sigurno će privući pažnju u vašem malom prostoru, a istovremeno su netoksične za mačke. Preferiraju svetlu, indirektnu svetlost, ali za razliku od mnogih drugih sukulenata, ove biljke mogu preživeti i u uslovima sa manje svetla, pod uslovom da ne preterujete sa zalivanjem.

Kineska Biljka Novac

Lišće kineske biljke novac (Pilea peperomioides) je prijateljsko prema mačkama i lako ga je održavati uz malo svetlosti i povremeno zalivanje. A ko zna, ako su legende tačne, ova biljka koja se lako razmnožava možda čak može doneti i finansijsku sreću.

Magareći Rep

Ne morate brinuti da će vaša mačka da se igra sa visećim granama vašeg magarećeg repa (Sedum morganianum). Imajte na umu da su stabljike osetljive i da igračke mačje šape mogu da ih obore. Izaberite sunčano mesto i zalivajte kad se supstrat dobro osuši da biste maksimalno produžili dužinu ovog visećeg sukulenta.

Kokeške (Hens and Chicks)

Mačke i kokeške možda se ne slažu u stvarnom životu, ali ako imate kokeške sukulente (Sempervivum tectorum), oni će se dobro slagati zajedno. Ovi sukulenti su posebno izdržljivi i pogodni za formiranje pokrivača na vašem spoljnom kamengradu – samo izbegavajte previše senčenih mesta i izaberite dobro drenirano zemljište.

Povezani Sadržaj  7 Saksija sa Drvećem Koje Možete Gajiti Unutra da Unapredite Vaš Prostor

Kaktus Dragon Fruit

Ako tražite impresivan kaktus koji je siguran za mačke, a bez bodlji, zašto ne biste probali kaktus pitome nane (Hylocereus undatus)? I uz pravu količinu svetla i pažljivo zalivanje, vaša biljka može čak doneti i neko jestivo egzotično voće.

Duhovita Biljka (Ghost Plant)

Kompaktna duhovita biljka (Graptopetalum paraguayense) dobila je ime zbog svog bledosive do beličaste prevlake na listovima koji formiraju rozetu. Ali ne morate brinuti da će ova farina predstavljati problem za vašu mačku, jer je ovo još jedan netoksičan sukulent za kućne ljubimce. Ova relativno otporna biljka zahteva svetlu svetlost i rastresitu supstrat, a pazite da je ne preterujete sa zalivanjem ako želite da je vidite kako uspeva.

Božićni Kaktus (Christmas Cactus)

Bodljikavi kaktusi možda nisu pogodni za znatiželjne mačke, ali kaktus pitome nane (Schlumbergera bridgesii, sin. Schlumbergera x buckleyi) je bez bodlji, a lepe ružičaste, narandžaste ili bele cevaste cvetove dodaju dašak boje zimi. Za razliku od mnogih vrsta kaktusa, ove biljke vole difuznu svetlost i redovniji raspored zalivanja da bi ostale u cvatu.

Žive Stene (Living Stones)

Polako rastući i čudno izgledajući sukulenti živih stena (Lithops spp) svakako dodaju faktor novosti vašoj sobi sa biljkama. Iako su ove vrste niskog rasta koje nemaju stabljike evoluirale da izgledaju kao kamenje kako bi sprečile životinje da ih jedu u svom prirodnom staništu, ne morate brinuti ako vaša mačka zgrabi ove biljke. Ako možete da im obezbedite svetlu svetlost koju vole, oprostiće vam na zanemarivanju.

Indijska Vrpca (Hindu Rope Plant)

Iako bi vas moglo frustrirati ako vaša mačka počne da se igra sa visećim granama vaše indijske vrpce (Hoya carnosa ‘Compacta’), ne morate brinuti jer ova netoksična vrsta neće naštetiti vašoj mački. I nije potrebno mnogo da održavate atraktivne uvijene listove u najboljem stanju. Izaberite supstrat sa dobrim drenažom, toplo mesto sa svetlom indirektnim svetlom i duboko zalivanje kada je potpuno suvo u sezoni rasta.

Povezani Sadržaj  Kako Dekorisati sa Velikim Unutrašnjim Biljkama

Konjski Rep (Ponytail Palm)

Ova biljka lako može da se zameni za unutrašnju vrstu palme zbog svojih trakastih zelenih listova i debelog stabla, ali konjski rep (Beaucarnea recurvata) zapravo je sukulent koji je siguran za mačke i čini odličan primerak na stolu. Ponudite što više svetla i zalijte jednom ili dva puta nedeljno u sezoni rasta da biste održali ovu jednostavnu kućnu biljku srećnom.

Duhovita Echeveria (Ghost Echeveria)

Ako tražite izvanredan sukulent koji je siguran za mačke, ne tražite dalje od duhovite echeverije (Echeveria lilacina). Sa svojim srebrno-sivim sočnim lišćem koje raste u rozetama na kratkim stablima, ova vrsta koja podnosi sušu ceni malo zanemarivanja. Sve što joj je potrebno je sunčano mesto u vašem domu.

Meksikanske Snežne Kugle

Postoji razlog zašto je meksička snežna kugla (Echeveria elegans) jedan od najpopularnijih sukulenata prijateljskih prema kućnim ljubimcima. Ove lepe male biljke uspevaju kad ih zapostavite, pod uslovom da im možete ponuditi dovoljno sunca i peskovitu zemlju.

Meksički Petardi

Postoji mnogo vrsta echeveria koje su bezbedne za mačke, a meksički petardi (Echeveria setosa) su još jedni koje je lako nabaviti. Ove niskoodržive kućne biljke samo zahtevaju obilje sunca, rastresiti supstrat i povremeno duboko zalivanje kako bi procvetale.

Biljka za Dan Zahvalnosti (Thanksgiving Cactus)

Kao i njihovi srodnici, božićni kaktusi, ne morate da brinete da će vaša mačka biti ubodena na bezbodnom, prijateljskom prema kućnim ljubimcima, biljci za Dan Zahvalnosti (Schlumbergera truncata). Ovo je još jedna biljka koja će vam, ako joj obezbedite srednje indirektno svetlo i redovnu vlažnost, nagraditi svetlim cvetovima kako vreme postaje hladnije.

Često Postavljana Pitanja

Šta ako moja mačka pojede moj sukulent?
Povezani Sadržaj  Kako očistiti parket bez hemikalija? Detaljno Objašnjenje

Čak i ako je sukulent bezbedan za mačke, ako pojedu dovoljno lišća ili cvetova, to i dalje može izazvati poremećaje u stomaku. Kontaktirajte svog veterinara radi saveta ako vaša mačka pati od teškog ili upornog proliva ili povraćanja. A ako niste sigurni da je sukulent bezbedan za mačke, nemojte odugovlačiti sa pozivom veterinara ili Linije za otrov za kućne ljubimce, posebno ako pokazuju znakove bolesti.

Kako da sprečim mačku da prilazi mom sukulentu?

Čak i vrste koje su bezbedne za kućne ljubimce mogu izazvati bolne probleme sa stomakom, i ne želite da vaša mačka ošteti vaše dragocene biljke. Obezbedite biljke od mačke tako što ćete ih držati na visokoj polici ili u visećoj korpi, i obezbedite da vaša mačka ima dovoljno alternativnih izazova, uključujući igračke ili čak jestivu mačju travu.

Related Articles

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles