16.3 C
Budva
Utorak, 20 veljače, 2024

30 Najboljih Sobnih Biljaka za Početnike

Ako želite započeti kolekciju sobnih biljaka i još niste razvili zelene prste, neke biljke su bolje od drugih. Sobne biljke za početnike su lake za uzgoj i obično mogu podnijeti neredovno zalijevanje, slabu ili lošu svjetlost i promjenjive temperature. Mogu uspjeti u studentskim sobama, uredima i ponekad čak sumornim kutovima.

Zlatna Potos (Epipremnum aureum)

Postoji razlog zašto je zlatna pothos jedna od najpopularnijih biljaka za vješanje. U svom prirodnom staništu, zlatna pothos raste u monstruma koji proguta drvo s ogromnim žutim i zelenim listovima. Kao sobna biljka, biljka će agresivno rasti iz posuda ili visećih košara uz minimalnu brigu. Također će se lako ukorijeniti u jednostavnom staklu vode. Uz pravilnu njegu, mogu se razviti veliki, šareni, zreli listovi.

Pauk Biljka (Chlorophytum comosum)

Dobro uzgojena pauk biljka je veličanstvena stvar. Biljka lako raste u košarama ili na vrhovima stupova s dugim, tankim, povijenim listovima. Variegatna vrsta je najčešća. Tijekom vremena, zrela biljka će poslati izdanke, ili pomlatke, na dugim stabljikama koje tvore impresivno viseći prikaz. Ovi izdanci se lako mogu presaditi kako bi se stvorili novi primjerci. Pauk biljke nisu izbirljive po pitanju vode, svjetlosti ili temperature.

Zmijska Biljka (Dracaena trifasciata)

Zmijske biljke imaju zelene trake na mačevitim listovima. I izuzetno su izdržljive. Vole puno svjetla, ali to mogu podnijeti i manje ako je potrebno. Nisu previše izbirljive ni po pitanju zalijevanja, pod uvjetom da nije previše. Također uspijevaju u uredskom okruženju. Kada je presađivanje potrebno, glavni grm se lako može podijeliti.

Zmijsko Drvo (Dracaena marginata)

Zmijska drveća su izuzetno lake biljke koje podnose različite uvjete. Ove biljke imaju mačevite listove s crvenim rubovima koji rastu iz drvene stabljike. Kao sobna biljka, zmijsko drvo trebalo bi narasti do oko 6 stopa, iako u svom prirodnom okolišu mogu narasti do 20 stopa visine. Potrebe za gnojivom su minimalne. Samo zalijevajte kad je tlo suho nekoliko centimetara duboko.

Mesečeva Kaktus (Gymnocalycium mihanovichii)

Mesečev kaktus zahtijeva minimalno zalijevanje i može podnijeti manje svjetla od mnogih drugih vrsta kaktusa. Također ne zahtijeva puno gnojiva. Samo se pobrinite da ga posadite u lonac s rupama za odvod vode i brzodjelujućim tlom, i bit će sretan. Vodu zalijevajte samo kad se tlo gotovo osuši, jer prekomjerno zalijevanje može uzrokovati truljenje i druge probleme.

Bromelijade (Bromeliaceae spp.)

Bromelijade su stekle nezasluženu reputaciju, vjerojatno zbog teškog posla potrebnog da ih natjerate da procvjetaju. Istina je da je teško natjerati ove džungleske biljke da cvjetaju u kući. Zahtijevaju obilnu toplinu i vodu, visoku vlagu i filtriranu svjetlost. Međutim, mnoge vrste imaju prekrasne listove koji su sami po sebi privlačni. Bromelijade obično zalijevajte tako da napunite središnju čašu. Potrebno je malo gnojiva. Kada se pojave mladunci oko osnove biljke, ovi se mogu presaditi kako bi se povećala vaša kolekcija.

Sretna Bambusa (Dracaena sanderiana)

Također vrsta dracene, sretna bambusa je trajna uredska biljka. Neizbrojeni lonci ovih biljaka uspijevaju u lošim uvjetima, kao što su povremeno zalijevanje, loše osvjetljenje i loša kvaliteta zraka. Mogu biti divne poklon biljke, a mnogi vjeruju da donose sreću i poboljšavaju chi, ili energiju, okoline.

Povezani Sadržaj  Kako Orezivati Geranijume? Naučite od Stručnjaka.

Riba Kost Kaktus (Disocactus anguliger)

Riba kost kaktus ima jedinstvene usmjerene i zupčaste izbojke, stoga još jedno od njegovih uobičajenih imena, kaktus u zupčastom uzorku. To je tropska vrsta koja može podnijeti više vlage i manje sunca od tipičnih pustinjskih kaktusa. Dajte mu svijetlu, neizravnu svjetlost i zalijevajte kad se gornji 2 inča tla osuše.

Aloe (Aloe vera)

Kao sukulent, aloe je prilično tolerantna na sušu. Neće patiti ako zaboravite zalijevati. I kada zalijevate, njezini dugi, uski, mačeviti listovi trebali bi se ponovno napuniti. Također ne treba puno gnojiva. Međutim, pobrinite se da je postavljena pored prozora koji dobiva svijetlu, neizravnu svjetlost. I osigurajte da kako lonac tako i tlo dobro odvode vodu.

Željezna Biljka (Aspidistra elatior)

Željezna biljka je jednako izdržljiva kao i sam željezo. Može podnijeti mnogo zanemarivanja, uključujući malu količinu svjetlosti i nepravilno zalijevanje, a i dalje će izgledati odlično. Biljka ima velike, tamnozelene, sjajne listove. Na otvorenom cvjeta, ali to nije često u zatvorenom prostoru. Pokušajte je držati podalje od izravne jake sunčeve svjetlosti, koja može spaliti lišće.

Kineski Evonim (Aglaonema commutatum)

Kineski evonim raste zbog svojeg privlačnog lišća. Listovi su veliki, sjajni i ovalni, a mogu biti različitih boja. Ova biljka nije previše izbirljiva po pitanju tla, iako nikada ne bi trebala stajati u natopljenom tlu. Ako imate vrstu s tamnozelenim lišćem, biljci ne trebate davati puno svjetla. Šarene vrste trebaju primati svijetlu, neizravnu svjetlost.

Echeverija (Echeveria spp.)

Echeveria sukulenti su popularni iz dobrog razloga. Proizvode prekrasne rozete s bujnim lišćem različitih boja. Vole puno svijetla, iako izravno popodnevno sunce može spaliti lišće. Također im je potrebno dobro drenirajuće tlo. Zalijevajte kad se tlo većinom osuši.

Božićni Kaktus (Schlumbergera x buckleyi)

Božićni kaktus je voljen zbog svijetlih cvjetova koji se pojavljuju kasno u jesen i rano zimi. U stvari, to je biljka tropske kišne šume, što znači da treba više vode od pustinjskih kaktusa. Ipak, njene potrebe nisu prevelike; zalijevajte kada je tlo suho oko 2 inča duboko. Također nije izbirljiva po pitanju tla, sve dok ima dobru drenažu. Dobro joj ide ako imate prozor sa svijetlom, neizravnom svjetlošću.

Jezik Vola (Gasteria spp.)

Jezik vola dobiva svoje uobičajeno ime zbog svojih dugih listova koji imaju grubu teksturu. Listovi su obično zelene boje, ali mogu biti različitih boja i uzoraka. Ovaj sukulent voli svijetlu svjetlost, ali treba zaštitu od jakog popodnevnog sunca. Zalijevajte kad se tlo gotovo osuši, i ne dopustite da se voda nakuplja u listovima.

Jadna (Crassula ovata)

Jadna je popularan sukulent i kaže se da donosi sreću. Ima duboko zelene, ovalne listove na drvenim stabljikama. Relativno je nepretenciozna biljka. Samo se pobrinite da ima svijetlu, neizravnu svjetlost i dobro drenirajuće tlo. Zalijevajte češće u proljeće i ljeto nego u jesen i zimu, osiguravajući da tlo nikada nije natopljeno.

Mirisna Ljiljana (Spathiphyllum spp.)

Mirisne ljiljane su tropske biljke koje su popularne za uzgoj u zatvorenim prostorima. Imaju velike, ovalne, tamnozelene, sjajne listove i cvjetaju bijelim ili žutim cvjetovima. Ključ za njihovu njegu je umjerenost: vole relativno vlažno tlo i filtriranu svjetlost. Također koristite gnojivo za sobne biljke tijekom sezone rasta.

Povezani Sadržaj  Razlog zašto ne biste trebali praviti krevet odmah nakon buđenja

Repa Magarca (Sedum morganianum)

Repa magarca, također poznata kao repa magarca, je sukulent koji proizvodi viseće izdanke s malim, svijetlozelenim, listovima oblika suze. Ova biljka može podnijeti zanemarivanje, poput kratkih razdoblja suše. Voli direktno jutarnje sunce, ali treba je zaštititi od jakog popodnevnog sunca. Također budite oprezni kad je rukujete, jer se izdanci lako lome.

Biljka za Molitvu (Maranta leuconeura)

Biljka za molitvu dobiva svoje ime jer njezini listovi ostaju ravni tijekom dana, ali noću se preklope poput ruku koje mole. Ova biljka se uzgaja zbog svojeg dekorativnog lišća, koje može čak biti u trolisnoj raznolikosti. Dajte svojoj biljci neizravnu svjetlost, dobro drenirajuće tlo i umjerenu količinu vlage, i trebala bi uspjeti.

Engleski Bršljan (Hedera helix)

Engleski bršljan je popularan za uzgoj kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom zbog svojih vječnih, penjajućih vinova. Može izvrsno rasti u visećoj košari unutar zatvorenog prostora, gdje njegovi izdanci mogu padati preko rubova. Ova biljka ne treba puno svjetla i može rasti u različitim vrstama tla. Samo pazite da tlo nikada nije prenatopljeno. I presadite je svake godine ili dvije ako je stisnuta u loncu.

Niz Gumba (Crassula perforata)

Niz gumba je rođak biljke jade. Također poznat kao narukvica, ovaj sukulent ima sitne, sivo-zelene listove koji okružuju središnju stabljiku. Dobar odvod i izbjegavanje prekomjernog zalijevanja ključni su za uspjeh. Također osigurajte svijetlu, neizravnu svjetlost.

Paprati Maidenhair (Adiantum raddianum)

Paprati Maidenhair ima delikatan izgled zahvaljujući svojim malim, ventilatorima sličnim segmentima lišća koji rastu u grozdovima na crnim žicama. Ove paprati ne rastu vrlo velike i prilično su izdržljive. Samo se pobrinite da ih držite na toplom, vlažnom mjestu, poput kupaonice. I održavajte tlo vlažnim, ali ne prenatopljeno.

ZZ Biljka (Zamioculcas zamiifolia)

ZZ biljka ima ovalne, duboko zelene listove koji rastu prema gore. Listovi su tako sjajni i jednolike boje da bi neki ljudi mogli pomisliti da su lažni. Ova biljka zahtijeva vrlo malo održavanja i može podnijeti nešto suše. Također može podnijeti različite svjetlosne uvjete, osim jakog izravnog sunca. Zalijevajte tlo kad je gotovo suho i štitite biljku od propuha.

Filodendron (Philodendron spp.)

Vrste filodendrona obično imaju velike, sjajne listove. Postoje viseće i ne penjuće vrste, i dobro uspijevaju kao sobne biljke. Samo se potrudite da ih držite u relativno toplom i vlažnom okruženju i zaštitite ih od jakog izravnog svjetla. Zalijevajte kad se gornji centimetar ili više tla osuši.

Monstera Delicioza (Monstera deliciosa)

Monstera deliciosa ima velike listove koji razvijaju rupe (također nazvane fenestracije) kako biljka stari. Ova biljka je prilično jednostavna za održavanje, iako joj treba potpora, poput mahovine u posudi, kako bi rasla. Držite je na svijetlom, neizravnom svjetlu i održavajte tlo vlažnim, ali ne prenatopljenim.

Sjajna Pothos (Scindapsus pictus)

Sjajna pothos je primjetna po svojem šarenom lišću. Njegovi srcoliki, tamnozeleni listovi imaju srebrne mrlje koje ih gotovo čine sjajnima. Ovo je penjajuća biljka koja izgleda sjajno kad visi s ruba viseće košare. Držite je na svijetlom, neizravnom svjetlu i zalijevajte kad se gornja 2 inča tla osuše.

Povezani Sadržaj  7 Saksija sa Drvećem Koje Možete Gajiti Unutra da Unapredite Vaš Prostor

Voskana Begonija (Begonia semperflorens)

Voskane begonije su veselje cvjetnih biljaka koje se uzgajaju i unutar i vani. Njihovi cvjetovi obično dolaze u ružičastoj, crvenoj, bijeloj i čak dvobojnoj boji. To su tropske biljke, pa preferiraju relativno toplo i vlažno okruženje. Zalijevajte kad se gornji centimetar tla osuši i osigurajte svijetlu, neizravnu svjetlost.

Zebrasta Biljka (Haworthiopsis attenuata)

Zebraste biljke su izdržljivi mali sukulenti koji dobro uspijevaju u kontejnerskom uzgoju. Izgledaju pomalo kao minijaturne aloje. Stavite ih blizu prozora s puno svjetla, ali zaštitite ih od izravnog popodnevnog sunca. I pobrinite se za dobru drenažu tla. Zalijevajte kad se gornji 1 do 2 inča tla osuše i spriječite nakupljanje vode u rozeti.

Kukuruzna Biljka (Dracaena fragrans)

Kukuruzna biljka proizvodi debele šibe, ili stabljike, s kojih rastu dugi, uski listovi – slični kukuruzu. Ponekad se naziva i “lažna palma” jer joj izgled također sliči na palmu. Kao sobna biljka, ne zahtijeva puno održavanja ili zauzima puno prostora, zahvaljujući svom uspravnom rastu. Držite je na toplom, vlažnom mjestu s filtriranom svjetlošću i održavajte ravnomjernu vlažnost tla.

Biljka s Točkicama (Hypoestes phyllostachya)

Biljka s točkicama raste zbog svog zanimljivog lišća. Najčešće su listovi crveni ili bijeli s mnoštvom malih zelenih točkica. Ako želite da biljka izgleda najbolje, osigurajte joj svijetlu, neizravnu svjetlost i održavajte tlo vlažnim. Ne ostavljajte biljku u potopljenom tlu i održavajte vlažnost zraka.

Zmijska Sredina (Sansevieria cylindrica)

Zmijska sredina ima debeli šiljate listove koji izgledaju poput bajoneta. Biljka je prilično izdržljiva i ne zahtijeva puno svjetlosti ili vode. Zalijevajte kad se tlo osuši nekoliko centimetara duboko i zaštitite je od jakog sunca.

Ovo su samo neke od najboljih sobnih biljaka za početnike. S pravilnom njegom, možete se brinuti o ovim biljkama i razviti zeleni palac, prije nego što se preselite na složenije vrste. S obzirom na to, odaberite biljku koja vam se sviđa i koja će odgovarati uvjetima vašeg doma, a zatim krenite u uzgoj i uživanje u ljepoti biljnog svijeta u svom domu.

Često Postavljana Pitanja

Koja je najlakša sobna biljka?

Najlakše sobne biljke za uzgoj obično nisu previše izbirljive po pitanju svojeg okoliša i mogu se oporaviti od malo zanemarivanja. Koliko je biljka laka za održavanje također zavisi o uvjetima u vašem domu. Na primjer, ako živite u sušnoj klimi, možda ćete bolje proći s biljkama koje imaju niske potrebe za vlagom i vlažnošću.

Koliko sobnih biljaka trebam početi uzgajati?

Ako ste početnik kada je u pitanju uzgoj sobnih biljaka, idealno je početi sa samo nekoliko biljaka koje imaju slične potrebe za rastom. Na taj način, možete ih lako uključiti u svoju rutinu i ne morate razmatrati individualnu njegu za svaku biljku.

Koja je najizdržljivija sobna biljka?

Izdržljive sobne biljke mogu podnijeti različite uvjete rasta u kojima bi mnoge druge biljke umrle, kao i neko zanemarivanje u njezi. Biljka željezna je dobar primjer, budući da može uspjeti čak i u niskom svjetlu i uz nepravilno zalijevanje.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles