26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

31 Ideja i Dizajnova za Vertikalne Bašte

Postoje praktično beskrajne ideje za vertikalne bašte sada kada su zaljubljenici u biljke shvatili da mogu uštedeti dragoceni podni prostor tako što će biljke podići i odvojiti od tla. Vertikalne bašte nisu samo praktične, već su i odličan način da dodate više vizualnog interesa svom unutrašnjem ili spoljnjem dekoru. To je prilika da stvorite impresivan dizajnerski trenutak ili da iskažete svoje veštine u izradi vertikalne bašte uz pomoć reciklirane palete ili kontejnerske bašte.

Naravno, nije sve u dizajnu. Takođe treba uzeti u obzir izloženost svetlu i zahteve za zalivanje prilikom izbora odgovarajuće vertikalne bašte za svoj prostor i odlučivanje da li ćete se fokusirati na kućne biljke, sukulentne biljke, cveće ili biljke začina i povrća.

Od zidnih držača za biljke do visećih terarijuma, ideja za palete bašte, čeličke konstrukcije i još mnogo toga, evo 31 jedinstvenog načina na koji možete stvoriti vertikalnu baštu u svom domu ili dvorištu.

Instalirajte Zidne Držače za Biljke Unutrašnjosti

Šta je bolje od živog zidnog umetničkog dela? Zidni držači za biljke lako se mogu pronaći u većini prodavnica za dekoraciju doma i rasadnicima, ili možete napraviti svoje koristeći neke stare kontejnere i nosače. Iako su većina ovih držača za biljke vodootporni, dobra je ideja da ih skinete sa zida kada je vreme za zalivanje biljaka kako biste obezbedili da voda ne procuri kroz držače za biljke i ošteti zid iza njih.

Gajite Sukulentnu Baštu u Starom žaluzu

Stara žaluzina je savršen okvir za sukulentnu baštu. Biljke se mogu smestiti u šine u malim posudama ili se možete fokusirati na vazdušaste biljke koje ne zahtevaju zemlju da bi uspevale u ovom vertikalnom okruženju.

Okačite Biljke na Stare Držače za Odeću

Recikliranje držača i nosača za odeću kao držača za biljke je jeftin i jednostavan uradi sam projekat. Samostojeći držači za odeću odlični su za studentske domove i stanove gde nije dozvoljeno bušenje rupa u zidu ili plafonu. Koristite S-kuke i makrame nosače ili viseće saksije da biste prikazali svoje kućne biljke sa stilom.

Okačite Biljke uz Pomoć čeličke Konstrukcije

Čelička konstrukcija vam omogućava da stvorite izgled inspirisan seoskim kućama za svoju vertikalnu baštu. Možete odabrati biljke koje imaju tendenciju penjanja i prelaska preko čeličke konstrukcije ili možete izabrati lagane saksije koje možete pričvrstiti za konstrukciju.

Napravite Stanicu za Razmnožavanje Koja Visi

Stvorenje stanice za razmnožavanje koja visi je zabavan način da prikažete svoje najnovije biljne kreacije. Korišćenje staklenih ili providnih kontejnera omogućava vam da pratite razvoj korena, iako ovo nije obavezno. Kontejneri za razmnožavanje mogu biti okačeni sa plafona, na postojeću svetlosnu armaturu, na šipke za zavese ili ih čak možete montirati na zid.

Okačite Japanske Kuglice od Mahovine

Kokedama je praksa uzgajanja biljaka u kuglicama prekrivenim mahovinom i zemljom. Potiče iz Japana i daleko je povezano sa umetnošću bonsai. Kokedama kugle se lako mogu okačiti sa plafona pomoću providne ribolovne niti ili konca, što stvara impresivan prikaz. Da biste zalivali Kokedamu, jednostavno ih skinete i potopite mahovinu u posudi sa vodom 10-25 minuta.

Povezani Sadržaj  30 Najboljih Sobnih Biljaka za Početnike

Montirajte Svoje Biljke

Ovaj metod se najčešće koristi za fernske rogove, ali teoretski se može primeniti na bilo koju biljku koja vijuga ili visi. Hoyas, filodendroni, paprat i pothos su sve dobar izbor. Žičana mreža se koristi da drži korenje biljke na mestu na tabli, zajedno sa nešto zemlje i mahovinom da bi se sve držalo na okupu. Da biste zalivali biljku, skinite tablu sa zida i koristite prskalicu da navlažite korenje.

Stvorite ‘žive zavese’

Imate svetlo, sunčano prozorče koje izgleda malo prazno? Uštedite novac na zavesama i dekoraciji prozora i koristite biljke umesto toga! Samo se pobrinite da je šipka za zavese dovoljno čvrsta da podnese težinu više biljaka koje vise sa nje. Takođe je važno osigurati da izabrani prozor nije previše propustljiv ili hladan, posebno zimi, jer to može dovesti do uginuća biljaka.

Napravite Samostalne Palete za Sukulentne Biljke

Palete za sukulentne biljke su jednostavan i zabavan uradi sam projekat koji zahteva veoma malo redovnog održavanja nakon što su napravljeni. Odličan su dodatak enterijeru svakog doma, ili se mogu okačiti na spoljni zid. Izaberite plitku kutiju (shadow box) i osigurajte žičanu mrežu preko vrha. Zatim koristite zemlju i mahovinu da biste držali sukulentne biljke na mestu. Palete za sukulentne biljke treba okačiti na zid koji prima svetlu, direktnu svetlost.

Prikazujte Viseće Terarijume

Viseći terarijumi su zabavan i čaroban način za prikazivanje nekih vaših omiljenih biljaka. Idealne biljke za terarijume uključuju sukulente, kaktuse i biljke koje vole vlažnost, kao što su paprat, bršljan i peperomija. Ako pravite terarijume sa kaktusima i sukulentima, zahtevaće veoma retko zalivanje. Za biljke koje vole vlažnost, redovno zalivanje i povremeno prskanje će pomoći da se očuva vlažnost unutar terarijumskog okruženja.

Iskoristite Viseći Organizator za Cipele

Viseći organizatori za cipele preko vrata od platna odlični su za DIY viseće saksije za biljke. Pre nego što zasadite biljke, pobrinite se da su unutrašnjost džepova od platna obloženi plastikom kako voda ne bi prodirala kroz platno i oštetila zid iza njega.

Igrajte Tetris Sa Vašim Biljkama

Ova vertikalna postavka saksija oseća se kao igra Tetrisa, s biljkama nasumično raspoređenim duž polica. Ili možda podseća na toranj za mačke? Bilo kako bilo, to je vizualno upečatljiv način da napunite zid zelenilom.

Rasporedite Vaše Biljke na Stepenicama

Ove prelepe zelene stepenice ne vode nigde, ali pružaju hrabru pozadinu za više nivoa šarenih saksija. Ovo je savršeno za ćošak gde želite dodati bujno zelenilo, ali biste radije dodali više biljaka umesto samo jedne velike.

Povezani Sadržaj  Novi kuhinjski asortiman kompanije IKEA može vas inspirisati da počnete s pripremom obroka

Okačite Male Saksije na Ogradu

Ovaj uredno geometrijski raspored malih saksija stvara miran izgled na drvenoj ogradi. Gajite više istih vrsta biljaka kako biste dodali vizuelno konzistentan izgled. Dodajte i biljku koja se spušta za više interesantnosti.

Dodajte Dašak Boje Svetlim Saksijama

Za vertikalnu baštu učinjenu s malo truda, okačite šarene metalne saksije s cvetovima koji su laki za održavanje, poput geranijuma, na ogradu. Ove saksije dodaju dašak boje ogradi i malo šeprtljave zabave.

Obojite Saksije u Blokovima Boja

Stvorite hrabran i grafički izgled tako što ćete uzeti jednostavne drvene viseće saksije i dati im svetao premaz boje. Ova DIY zidna bašta je veoma jednostavna i traje samo nekoliko minuta, ali rezultat je privlačan.

Okačite Industrialne Saksije u Kolonama

Elegantne industrijske saksije okačene u ravne kolone su stilski način da unesete vertikalnu baštu u modernu kuću. Ove metalom obložene saksije osećaju se toplije uz drveni zid, a postavljanje biljaka nasumično u saksije, ostavljajući neke prazne, stvara efektniji izgled.

Naslonite Lestvicu na Zid

Naslonite lestvicu na zid i zakačite lagane saksije za nju kako biste dobili neobičan i minimalistički izgled vertikalne bašte. Obavezno dobro pričvrstite lestvicu za zid kako biste izbegli opasnost od toga da je kućni ljubimci ili deca prevrnu.

Okačite Šarene Saksije od Limenki na Paletu

Obojite rustičnu drvenu paletu u čistoj, svežoj boji, naslonite je uz zid, a zatim okačite šarene limenke na svaki red palete. Koristite kontrastne cveće i saksije za zabavan, letnji izgled.

Rasporedite Saksije u Redovima na Ogradi

Izaberite male, podudarajuće saksije, zatim ih rasporedite u urednim redovima duž ograde. Možete odabrati različite biljke, ali podudarajuće saksije će održati izgled urednim i konzistentnim. U ovom primeru, bele saksije na toplom drvenom ogradi stvaraju svetli izgled.

Obojite Stari Materijal

Uzmite stare limenke i staru odbačenu drvenu paletu, a zatim im dajte svež premaz boje kako biste stvorili šarenu DIY saksiju. Svetao crveni ton ove palete i nijanse plave na limenkama stvaraju živopisan izgled seoske kuće.

Napravite Police za Sukulentne Saksije

Male terakotne saksije smeštene u uske police i ispunjene raznovrsnim sukulentima izgledaju kao nešto što biste videli u modernom butik hotelu, iako je to jednostavan uradi sam projekat koji možete napraviti uz pomoć drvene palete i malih saksija.

Instalirajte Plutajuće Police Napolju

Ova šarmantna postavka pokazuje da plutajuća polica može postati savršena polica za biljke. Bele drvene police rasute u kolonama duž bele perlaste daske stvaraju ljupku vertikalnu baštu inspirisanu seoskim kućama. Izaberite cveće u živim bojama za efektnu kontrastu na beloj pozadini.

Iskoristite Ogradu za Viseće Saksije

Nema dovoljno prostora? Nema problema. Čak i ako imate samo mali balkon, možete okačiti saksije za biljke na ogradu kako biste napravili viseću baštu za bilje. Ova biljka je zasađena u starim konzervama, što ovaj projekat čini jeftinim i jednostavnim.

Povezani Sadržaj  Da li su Biljke Pauk Otrovne za Mačke? Naučite od Stručnjaka

Instalirajte Vertikalni Hidroponski Sistem

Vertikalni hidroponski sistem je odličan način da uzgajate baštu za bilje u manjem prostoru. Zahteva više truda od nekih jednostavnijih opcija, ali omogućava gajenje bilja i povrća tokom cele godine.

Koristite Žicu za Rustični Penjački Vrt

Žica za kokoške ima beskonačne namene u bašti, uključujući i kao osnovu za vašu vertikalnu baštu. Okačite je uz ogradu, a zatim pustite penjuće vinove da je koriste kako bi se penjali naviše, bez pričvršćivanja za i potencijalnog oštećenja vaše ograde.

Gajite Ruže na Pergoli

Penjačke ruže na pergoli su jedan od najklasičnijih izgleda za baštu. Takođe možete gajiti gliciniju ili druge penjuće biljke i loze duž pergole, stvarajući vertikalnu baštu koja podseća na englesku seosku kuću.

Pretvorite Staru Bocu u Baštu

DIY bašta od boce vode je jedan od najjeftinijih i najlakših trikova za viseću baštu. Isecite deo gornjeg dela boce vode, napunite je zemljom i posadite biljke koje vole vlažnost, koje redovno koristite u kuhinji. Onda je okačite pomoću konca.

Naslonite Paletu uz Zid

Obojite paletu u svetlu zelenu boju inspirisanu vrtom, zatim je naslonite uz zid i dodajte saksije s biljkama koje će se prelivati i stvoriti bujan, svetao, obilan izgled.

Instalirajte Drvenu Dasku za Kuke za Saksije

Tanja drvena daska se lako postavlja na zidu i pruža plan za okačenje urednog reda saksija. U ovom uradi sam projektu, limenke izgledaju minimalistički i stilizovano, posebno kada se posade živopisnim cvetovima. Napravite rupu na dnu za odvodnju.

Napravite DIY Baštu za Bilje od Palete sa Tablom za Kredu

Ova DIY bašta za bilje od palete ide korak dalje koristeći tablu za kredu na kojoj možete napisati šta je gde zasađeno. Kako se menjaju godišnja doba i vaša bašta, možete izbrisati naziv i ponovo početi.

Često Postavljana Pitanja

Koje biljke su najbolje za vertikalne bašte?

U unutrašnjim vertikalnim baštama, najbolje je izabrati biljke koje ne cvetaju, kao što su pothos, filodendroni, paprat, sukulentne biljke, bromelije i vazdušaste biljke. Ove biljke će vam pružiti zelenilo tokom cele godine i poslužiti kao biljke za ispunjavanje i biljke koje se prelivaju.

Kakvo povrće možete uzgajati u vertikalnoj bašti?

Biljke začina su često popularan izbor za unutrašnje bašte sa začinima jer ćete uvek imati ih pri ruci u kuhinji, dok su paradajz popularan izbor za velike spoljne bašte. Takođe ćete pronaći različite vrste salate, rotkvice, mladi luk i vlašac koji dobro uspevaju u vertikalnim baštama.

Koje cvetnice se mogu uzgajati vertikalno?

Cvetnice čiji cvetovi ostaju mali i vole da se penju lepo uspevaju u vertikalnim baštama. Na otvorenom prostoru, možete pokušati sa klematisom, penjačkom ružom i jutarnjom slavujkom. U unutrašnjim prostorima, pokušajte sa orhidejama.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles