26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

4 Rana Znaka Paukovih Grinje na Koje Treba Obratiti Pažnju

Učenje prepoznavanja ranih znakova aktivnosti paukovih grinja može poboljšati vaše šanse da spasite omiljenu sobnu biljku. Rana intervencija smanjuje mogućnost za zarazu i potrebu za ponovljenim tretmanima. Takođe pomaže u sprečavanju širenja na druge biljke u vašoj kolekciji.

Ako stvarno vidite paukove grinje na vašim sobnim biljkama, nema potrebe za panikom. Imate problem, ali odmah preduzete mere trebale bi brzo i efikasno eliminisati ove štetnike bez nepopravljive štete za vašu biljku. Evo nekih ranih znakova paukovih grinja na koje treba obratiti pažnju.

Mreža

Paukove grinje su članovi arahnidske porodice s sposobnošću pravljenja mreže. Otkrivanje tanke, svilene mreže je najvidljiviji rani znak prisustva grinja. Mreže počinju malo između usko razmaknutih delova biljke kao što je spoj lista i stabljike. Prostrane velike mreže ili više od jedne mreže ukazuju na infestaciju.

Točkice na Listovima

Hrane se uglavnom s donje strane listova. Grinje koriste usta da probuše i sisaju sokove iz lišća. To ostavlja iza sebe izgled sa sitnim belim ili žutim tačkicama koje često zahtevaju lupu da bi se videle. Obilna šteta uzrokuje rupe u lišću, što je znak ozbiljnije infestacije.

Listovi Žute i Otpadaju

Žutilo lišća je uobičajeno, uzrokovano bilo kojim brojem problema, a obično je razlog nepravilno zalivanje. Ako je biljka adekvatno hidrirana, potražite dodatne znakove paukovih grinja poput mreža ili tačkica. Preuranjeni gubitak listova znači da obilna šteta prekida protok hranjivih sastojaka i uzrokuje hlorozu. Paukove grinje se razmnožavaju u vrućim, suvim uslovima, pa održavanje biljaka dobro hidriranim i van direktne svetlosti može pomoći u sprečavanju, kao i u ispravljanju problema sa paukovim grinjama.

Šta Je Hloroza?
Hloroza je opšti termin koji se odnosi na simptome uniformnog žućenja listova. Može biti uzrokovana bilo kojim brojem stresa, uključujući nedovoljno zalivanje, prekomerno zalivanje, nedostatak svetlosti i nedostatak hranjivih sastojaka.

Zaustavljanje Novog Rasta

Kada je novi rast biljke oslabljen, kao što je novi list koji se ne raširi ili postane deformisan ili pupoljci cveta koji otpadaju pre nego što se otvore, biljka ima problema. Šteta od paukovih grinja može dovesti do gubitka vitalnosti potrebne za novi rast.

Povezani Sadržaj  7 Navika za održavanje Vašeg doma čistim tokom cele godine

Kako Izgledaju Paukove Grinje?

Identifikovano je oko 1.600 vrsta biljnih grinja, a najčešće se na sobnim biljkama nalazi vrsta sa dve tačke. Boje su sive do zelene ili žute, dok ženke koje prezimljavaju pokazuju narandžasto-crvenu boju.

Ove štetočine su male, duge svega 1/50 inča, sa osam nogu i sfernih tela sa dve tamne mrlje. Broj se brzo povećava jer ženka položi oko 100 jaja za malo više od dva meseca. Od jajeta do odraslog stanja, svih pet faza života može se završiti za jednu nedelju kada temperature ostaju na 28°C.

U pravoj klimi, više generacija može se razviti u jednoj godini.

Kada su uznemirene, grinje se brzo kreću hodom sličnom rakovima preko površine biljke.

Šteta od Paukovih Grinja

Paukove grinje su štetočine koje sisaju sok i oštećuju lišće prekidajući protok hranjivih sastojaka i proizvodnju hlorofila. Kada se otkriju rano, pre nego što su listovi izbušeni malim rupama ili žute i otpadaju prerano, tretman obično vraća biljku u dobro zdravlje. Oštećeno lišće ponekad može biti uklonjeno, iako se ne bi trebalo ukloniti više od trećine.

Kada je oštećenje jasno vidljivo na većem delu biljke, možda će biti potrebno potpuno je se rešiti. Znaci uključuju defolijaciju, točkice ili diskoloraciju na svim ili većini listova, obilnu mrežu i vidljivo prisustvo štetočina.

Prekidanje životnog ciklusa je ključno za kontrolu, iskorenjivanje štetočine i izbegavanje stalnih infestacija. Kratak period od jajeta do odraslog i ponavljanje generacija može brzo dovesti do nivoa štete koji biljku čini nesposobnom za spasavanje.

Kako Se Rešiti Paukovih Grinja

Na prvi znak paukovih grinja, izolujte zaraženu biljku. Osigurajte da je dobro hidrirana i stavite je na hladno mesto van direktne sunčeve svetlosti. Pažljivo je pregledajte i uklonite sve mreže koje se mogu izvaditi bez nepopravljive štete. Koristite makaze da isečete male stabljike i listove s mrežom ili koristite meku, vlažnu krpu da obrišete donju stranu listova. Može se koristiti hortikulturno ili neem ulje, ali mora direktno doći u kontakt sa štetočinama. Temeljno premažite biljku prema uputstvima na etiketi, posebno tretirajući donju stranu listova.

SAVET: Ako pronađete paukove grinje na vašim saksijama na otvorenom, ne tretirajte ih neorganskim pesticidima. Paukove grinje imaju mnogo prirodnih neprijatelja, a upotreba pesticida može pogoršati problem eliminacijom insekata koji uništavaju grinje.

Kako Sprečiti Pojavu Paukovih Grinja

Paukove grinje se brzo razmnožavaju u vrućim i suvim uslovima, pa držite vaše sobne biljke dobro hidriranim. Takođe su privučene prašinom, pa redovno čišćenje saksija, površina na kojima se biljke nalaze i lišća biljaka može pomoći. Biljke koje se premeštaju napolje tokom sezone rasta mogu imati koristi od senke tokom vrućih popodnevnih sati. Pre nego što ih vratite unutra za zimu, dobro ih pregledajte. Preventivni tretman hortikulturnim ili neem uljem takođe eliminiše druge neželjene štetnike. Dobra je ideja izolovati biljku nedelju dana ili duže kako biste proverili znakove mogućih problema.

Povezani Sadržaj  7 Genijalnih Aplikacija za Organizaciju koje Će Pojednostaviti Vaš Život

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Zašto se paukove grinje odjednom pojavljuju?

Do trenutka kada zaista vidite grinje, morate odmah tretirati vašu biljku. Paukove grinje su sićušne i gotovo mikroskopske dok ne dostignu zrelu, odraslu fazu. Prepoznavanje ranih znakova pomaže u sprečavanju infestacije.

U koje doba godine je najverovatnije da će se pojaviti paukove grinje?

Najverovatnije ćete videti paukove grinje u vrhuncu sezone rasta tokom suvog vremena kada temperature stalno prelaze 27°C.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles