20 C
Budva
Utorak, 14 svibnja, 2024

5 Navika koje treba promeniti ako želite bolje organizovan dom

Naprkos našim najboljim naporima da organizujemo svoj dom, mnogi od nas imaju navike koje opovrgavaju naše napore. Verujte nam, znamo koliko je lako nagomilati se rastuću gomilu odeće na vrhu komode; korpa za veš možda je samo nekoliko koraka dalje, a dostupan prostor za odlaganje se nalazi odmah ispod, ali odeća čarobno završava na komodi.

Ovi mesta sa neredom mogu se razlikovati između domaćinstava, ali postoje neka zajednička (npr. kuhinjski pultevi i noćni stočići). Problem je: Kada steknemo naviku, kao što je bacanje pošte na pult kad uđemo u kuću, teško ju je promeniti. Evo jednostavnih sistema organizacije koje možete postaviti da pomognete da promenite ove rutine.

Bacanje pošte na kuhinjski pult

Lako je da se papiri nagomilaju, posebno ako ste navikli da bacate poštu na pult ili ulazni sto. Niko vam ne može zameriti na ovoj navici, kada ste umorni i upravo ste stigli kući, poslednja stvar koju želite je da pregledavate račune i obavljate papirologiju.

Postavite sistem: Postavite mali, stilizovan koš za smeće u vašem ulaznom prostoru ili pored kuhinjskog pulta, tako da možete odmah baciti nepotrebne kataloge (kad budete imali vremena, kontaktirajte kompanije da se odjavite). Koristite kutiju ili poslužavnik da biste sačuvali poštu koju treba zadržati. Razmotrite prelazak na online plaćanje gde je to moguće – neće vam pomoći da dostignete “inbox zero,” ali će očistiti vaš kuhinjski pult.

Bacanje svega u ormar

To je najstariji trik brzog čišćenja: Bacite sve u ormar pre nego što dođu gosti. Ali ovaj metod zapravo neće pomoći da ostanete organizovani, niti će olakšati kasnije pronalaženje stvari.

Postavite sistem: Ako obično dozvoljavate da se stvari nagomilavaju na podu vašeg korisničkog ormara, sledite savet profesionalnih organizatora iz Horderly i postavite police koje dosežu do poda. Na taj način ćete biti prinuđeni da razmislite o tome šta čuvate i pronađete mu mesto na policama.

Povezani Sadržaj  Kako Objesiti Biljke sa Plafona Bez Bušenja Rupa

Gomilanje odeće na stolici u spavaćoj sobi

Kada ste umorni na kraju napornog dana, primamljivo je baciti prljavu odeću na prvu dostupnu površinu.

Postavite sistem: Investirajte u korpu za veš sa poklopcem (tako da možete sakriti prljavu odeću kad je potrebno), ali ostavite poklopac otvorenim. Postavite korpu za veš na najpogodnije mesto. Kada ste umorni, čak i male odvraćajuće mere, poput skidanja poklopca ili otvaranja ormara, mogu vas odvratiti od održavanja organizacije. Ako je problem u čistoj odeći koja treba da se vrati u ormar, razmislite o ostavljanju nekoliko dodatnih vešalica blizu mesta gde se oblačite. Kada su stvari na dohvat ruke, verovatno je da ćete se pridržavati sistema.

Ostavljanje obuće po kući

Posebno ako imate decu ili veliku porodicu, verovatno ste navikli da nalazite patike, čizme i baletanke razbacane po kući.

Postavite sistem: Dodajte odlaganje obuće u vaš ulazni prostor ili garderober i navikavajte se da skidate obuću kad uđete u kuću. Pronađite stalak za obuću koji odgovara vašem stilu, bilo da je to minimalisticka bambus opcija ili sakriveni ormar za odlaganje koji će obuću držati van vidokruga.

Donošenje više stvari kući nego što imate prostora za smeštaj

Da li vaša navika kupovine premašuje vaš prostor za smeštaj? Ako vam ponestaje mesta u ormaru, kuhinji ili dečjoj igraonici, vreme je da pratite zlatno pravilo organizacije.

Postavite sistem: Usvojite pravilo “jedan unutra – jedan napolje.” Ako dodate novu džemperu svojoj kolekciji, donirajte jedan koji više ne nosite. Ako vaše dete dobije pet novih igračaka za praznike, donirajte pet igračaka koje su izrasle. To je jednostavna navika koja će se pobrinuti da nikada ne premašite prostor za smeštaj u vašem domu.

Povezani Sadržaj  10 Stilova Unutrašnjeg Dizajna i Kako Da Znate Koji Najbolje Odgovara Vama

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles