26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

7 Navika za održavanje Vašeg doma čistim tokom cele godine

Održavanje Vašeg doma čistim može biti izazov, ali ne mora biti. Tajna za uredan dom je razvijanje navika koje sprečavaju da postane nered u prvom mestu. Bilo da je u pitanju održavanje čistoće i sređenosti vaše spavaće sobe ili kupatila ili imanje kuhinjskog ormara vrednog Pinterest-a, evo sedam navika koje će održavati vaš dom urednim tokom cele godine. Čak i ako se ne možete obavezati na sve ove, pokušajte barem jednu ili dve. Iznenadićete se koliko će vam dom postati čistiji.

Deklutterizacija dok idete

Da li vam je ideja o velikom čišćenju svake sezone preintenzivna? Umesto da se plašite velikog čišćenja celog doma svake sezone, jednostavno redovno deklaterizujte. Možete to planirati prema tome što vam ima smisla. Očistite svoju garažu prvog kišnog dana svakog meseca. Provedite petnaest minuta kroz vaš kuhinjski ormar svake treće subote. Kada se police u vašem kupatilu počnu gomilati, posvetite deset minuta uklanjanju starih i isteklih proizvoda. Ili se jednostavno obavezujte na dekluterizaciju kako se police i fijoke počnu puni.

Provedite 10 minuta svakodnevno u čišćenju

Život može postati užurban, ali svi imamo deset minuta dnevno da se pozabavimo neredom. Postavite tajmer na svoj telefon i odaberite područje koje najviše zahteva pažnju. Bez obzira na prostor koji odaberete, stvari mogu ostati uredne ako svakog dana posvetite malo vremena.

Sredite orman sezonski

Obavezujte se da uredite svoj ormar kvartalno. Pokušajte se rešiti stvari koje više ne odgovaraju, su istrošene ili jednostavno više nikada nećete nositi (kao što su te moderna farmerice koje ste kupili pre 10 godina). Ovo vam takođe može uštedeti novac, jer pregledom inventara nećete završiti sa još jednom belom košuljom na dugmad.

Povezani Sadržaj  14 Osnovnih Stvari Koje će Unaprediti Vašu Rutinu Nege Biljaka

Skupite predmete do kojih često posežete

“Opustili ste se na kauču? Skupite svoj kreativni projekat, turpiju za nokte, punjač i omiljeni snack. Sredite ih u lepu korpu za brze hvatanje i eliminaciju nereda”, kaže Amy Cha, profesionalni organizator i osnivač Everyday Organized. Kada su svi neophodni predmeti koje koristite svaki dan na istom mestu, nikada ih nećete izgubiti i uštedećete vreme tražeći ih.

Upravljajte svojom poštom

Imate li gomilu pošte svuda? Mrzite gledati te hrpe papira? Cha preporučuje da odvojite vreme za otvaranje pošte samo kada ste stvarno spremni pregledati svaku stavku. “Sortirajte i otvarajte samo nekoliko dana nedeljno. Nema više gomila pošte koja zauzima dom ili zaboravljenih obaveza.”

Savladajte te višekratne torbe

Imate li toliko višekratnih torbi da biste mogli otvoriti prodavnicu? Počnite ograničavati svoju zalihu na deset. “Nosite višekratne torbe u svom automobilu kako biste sprečili poplavu torbi u svom domu. Pet je maksimum po automobilu”, kaže Cha.

Ograničite sezonsku dekoraciju

Imate li kutije sa božićnom, noć veštica i uskršnjom dekoracijom? To može napraviti nered u vašem ormaru ili garaži. Cha predlaže da ograničite svoju dekoraciju na jednu kutiju po sezoni (izuzeci za vaše omiljene proslave). “Sortirajte po sezoni, ne po praznicima. Lako prelazite iz noći veštica u Dan zahvalnosti tako što ćete držati otvorenu i dostupnu kutiju za trenutnu sezonu, dok ostale smeštate u duboko skladište.”

Odbijte stvari koje ne želite

Svi dobijemo stvari koje ne želimo ponekad. Bilo da je to od prijatelja koji donosi hrpu knjiga, besplatne višekratne torbe, pokloni uz kupovinu i drugi predmeti koje niste tražili – ako ih ne želite u svom domu, nemojte ih ni uzeti u prvom mestu.

Povezani Sadržaj  Kako Razmnožiti Hortenziju i Učiniti Svoj Vrt Još Lepšim

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles