26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

7 Saksija sa Drvećem Koje Možete Gajiti Unutra da Unapredite Vaš Prostor

Ove sobne biljke će napraviti veliki uticaj na vaš enterijer. Da li vas usamljen ugao u dnevnoj sobi moli za stilskog drugara? Saksije sa drvećem unutar kuće mogu uneti više prirode u vaš dom i pozitivno uticati na vaš dizajn enterijera. Ali pre nego što potrčite da uzmete prvo drvo u saksiji koje nađete, važno je razumeti različite preferencije za sunčevu svetlost, nivo vlage i brzine rasta među različitim vrstama drveća. Nastavite da čitate kako biste saznali stručne savete o sedam najboljih saksijskih drveća za unutrašnje prostorije – i kako se pobrinuti da napreduju u vašem domu.

Dama Palm (Dama Dlan)

Ako imate poluosvetljen prozor u vašem domu, dama palm će uspevati tamo. Ovo drvo raste sporo, ali se dobro prilagođava uslovima unutar kuće i takođe ima svojstva pročišćavanja vazduha. “Dama palm preferira svetlu, difuznu svetlost, jer previše direktnog sunca može izazvati opekotine na lišću”, kaže Stiven Makfarlejn, regionalni menadžer za pejzaž u Sandals Resorts International. “Zbog sporog rasta dame palme, važno je proveriti nivo vlage pre zalivanja; zalivajte samo kada su gornja dva centimetra zemlje suva.”

Figus sa Violinama (Fidelov List)

Oživite svoju dnevnu sobu ili spavaću sobu gotovo trenutno dodavanjem elegantnog figusa sa violinama. Njegovo atraktivno lišće u obliku violine može dostići dužinu od 15 inča i širinu od 10 inča. “Da biste pružili svom ličnom figusu sa violinama TLC koji mu je potreban i zaslužuje, postavite biljku ispred nepreprečenog prozora koji će primati direktno sunčevo svetlo”, savetuje Makfarlejn. Održavajte zemlju vlažnom, ali ne preterujte sa zalivanjem. Dobar je pokazatelj da zalivate ne više od jednom svakih sedam do deset dana.

Drvo Para (Money Tree)

Kada vam treba savršena biljka za dodavanje u bilo koju sobu vašeg doma kako biste stvorili dobar feng šui, razmotrite drvo para, koje se smatra da donosi sreću i bogatstvo. “Poznato je po svojoj lakoći rasta, zabavnom spletenom deblu i pogodnošću za kućne ljubimce, što ga čini odličnim dodatkom za one koji imaju kućne ljubimce”, kaže Paris Lalićata, stručnjak za biljke u The Sill. “Drvo para će dobro napredovati u svetloj, difuznoj svetlosti, čak i nekoliko sati direktnog sunčevog svetla, pa je najbolje postaviti ga na istočni, zapadni ili južni prozor da bi bilo srećno. Možete ga zalivati svakih 1-2 nedelje, dopuštajući da se zemlja osuši između zalivanja.”

Povezani Sadržaj  Kako prisiliti lukovice da osvetle vašu zimu - Cvetni Saveti - Učite od Stručnjaka

Dracena Marginata

Ova vrsta poreklom iz Madagaskara jedno je od najpopularnijih drveća koja se gaje unutar kuće, cenjena zbog svoje nezahtevne prirode i tolerancije na niže nivoe svetla. “Dracena marginata ima tanke listove nalik maču koji mogu biti različitih boja, i iako ova biljka podnosi nisku svetlost, svetlija svetlost će pomoći da lišće bude življe boje”, kaže Lalićata. “Ona će napredovati u svetloj difuznoj svetlosti, pa čak i uz jutarnje sunce, ali može podneti niske do srednje nivoe indirektne svetlosti, što je čini pogodnom za gotovo svakog vlasnika biljaka.”

Fikus Tineke

Fikus Tineke je šareno gumasto drvo sa prelepim lišćem ukrašenim žutom, roze i zelenom šarama i može rasti 1-2 stope više svake godine u optimalnim uslovima. Lalićata savetuje da Fikus Tineke nije pogodan za uslove niske svetlosti i da će najbolje napredovati u svetloj difuznoj svetlosti i nekoliko sati direktnog sunčevog svetla. “Fikusi takođe ne vole mokre noge, pa se pobrinite da se zemlja potpuno osuši pre nego što je dobro zalijete”, kaže ona.

Dracena Warneckii

Sa visokim i vitkim izgledom, Dracena Warneckii je odlična za uglove, iza kaučeva ili bilo gde želite dodati visinu bez obima. “Lišće je tamno zelene boje sa svetlim kremastim belim prugama, savršeno za dodavanje malo boje kolekciji”, kaže Lalićata. “Napredovaće u svetloj difuznoj svetlosti, pa čak i uz jutarnje sunce, ali može podneti niske do srednje nivoe indirektne svetlosti, što je čini pogodnom za gotovo svakog vlasnika biljaka. Debelo stablo takođe pomaže da bude tolerantnija na sušu, pa ćete je zalivati samo kada se zemlja potpuno osuši.”

Maslina (Maslina)

Masline čine prelepe sobne biljke zbog svog srebrnog, sivo-zelenog lišća, što ih takođe čini odličnim dodatkom buketima. “Ova mediteranska biljka zahteva direktno sunčevo svetlo, pa je idealno postaviti je na južni ili zapadni prozor”, preporučuje Lalićata. “Ako vaš prostor nema dovoljno prirodne svetlosti, toplo preporučujem da dodate svetlo za uzgajanje kako biste je održavali zdravom i punom.” Ona dodaje da masline mogu proizvoditi nekoliko plodova u svojim ranim godinama, ali se značajni prinosi obično primećuju nakon što drvo dostigne punu zrelost, što može trajati i do 15 godina. Ali, ako imate strpljenja za to, vredno je čekati.

Povezani Sadržaj  7 Stvari koje ne biste trebali skladištiti u svom automobilu

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles