26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Briga o Vašoj Fikusu Listu Violine Biće Jednostavna uz Ovaj Vodič

Ponekad nazvana samo fikusom listom, ova biljka dominira domaćinstvima već godinama. Evo kako da uzgajate i brinete o svojoj fikusu listu violine tako da uspeva.

Fikus list violine već najmanje pet godina vlada svetom biljaka, a zahvaljujući povećanoj dostupnosti ovih tropskih biljaka u Sjedinjenim Američkim Državama, ne pokazuje znakove usporavanja. Bez obzira na trenutno svrgavanje maslinovog drveta, fikus list violine ostaje vodeći izbor kada je reč o dodavanju bujnog i zelenog dodira svakoj prostoriji u vašem domu. Ako ste nedavno doneli svoj fikus list violine kući (ili razmišljate o tome), koristite sledeće informacije kao terenski vodič za ovu često viđenu kućnu biljku.

Karakteristike

Fikus list violine pripada rodu fikusa, koji obuhvata široku paletu fikus biljaka poput gumenog drveta, plačućeg fikusa, fikusa Audrey i drugih. Međutim, fikus list violine ne proizvodi voće i lako se prepoznaje po sjajnim, svetlozelenim listovima koji podsećaju – pretpostavili ste – na violinu. Listovi su dugi i široki, sa kožastom teksturom i istaknutim venama. Mogu dostići visinu od impresivnih 15 metara, ali očekujte da će unutrašnje drvo narasti najviše do 3 metra.

Iako potiče iz tropskih prašuma Zapadne Afrike (u zemljama poput Kameruna i Sijera Leonea), postao je izuzetno popularna sobna biljka zahvaljujući svojoj efektnoj prisutnosti, ali nije bez čudnih osobina. Brza pretraga ove biljke na TikToku daje hiljade videa o ovoj često teškoj biljci, od očajnih vlasnika biljaka koji tuguju zbog opadanja listova do vlasnika velikih, uspešno rastućih biljaka koji dele svoje najbolje savete o nezi.

UPOZORENJE: Drvo fikus lista violine je otrovno za ljude i kućne ljubimce ako se unese, pa možda nije najbolji izbor u domovima sa malom decom ili životinjama.

Saveti o Nezi

Svetlo

Prema Bloomscape-u, fikus list violine najbolje uspeva sa svetlom koje je svetlo, ali ne direktno. To znači da ne bi trebalo da bude direktno izložen suncu tokom dana, pa ga možete postaviti blizu prozora sa direktnim svetlom ili pored prozora (idealno istočnog) sa providnim zavesama koje raspršuju svetlo. Međutim, neće tolerisati slabo osvetljenje, pa se pobrinite da pronađete svetlo mesto u svom domu ili će listovi početi da žute i na kraju opadaju.

Povezani Sadržaj  10 Trikova za Organizaciju Doma koji će vaš prostor učiniti opuštenijim

Temperatura i Vlažnost

Temperatura oko vašeg fikus lista violine trebalo bi da se kreće između 15 i 27 stepeni Celzijusa, a vlažnost bi trebala biti negde između (ne previše suvo ili previše vlažno), ali vaša biljka svakako ne bi imala ništa protiv dodatnog povećanja vlažnosti uz pomoć ovlaživača ili povremenog prskanja vodom. (Tehnički gledano, radi se o tropskoj biljci!)

Zalivanje

Što se tiče zalivanja, sačekajte dok se 50 do 75 procenata zemlje osuši pre nego što je zalijete. Dozvolite vodi da potpuno prođe kroz zemlju i izađe iz drenažne rupe – to će promovisati zdrav korenov sistem.

Zemlja

Fikus list violine voli zemlju koja je blago kisela i bogata organskom materijom. To znači da bi zemlja idealno trebala sadržavati jednak odnos komposta, tresetnog mahovine, perlita i peska kako bi zadržala vlagu i hranljive materije. Đubrite svoj fikus list violine jednom tokom proleća i mesečno tokom leta. Pazite da ne pređete sa đubrenjem, jer to može uzrokovati da vaša biljka postane visoka i da se previše izduži, što može dovesti do savijanja i slabljenja. To može biti potencijalno pogubno za vašu biljku.

Gde Kupiti

Zahvaljujući svom porastu popularnosti, fikus list violine sada su prilično široko dostupni, a iako su nekada imali visoke cene, sada ih možete pronaći prilično povoljno u prodavnicama kao što su Home Depot, lokalnim rasadnicima biljaka i povremeno čak u prodavnicama kao što su Trader Joe’s ili IKEA, u njihovom odeljku sa kućnim biljkama.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles