26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Da li je Zaista Neophodno Koristiti Destilovanu Vodu za Sobne Biljke?

Kao odgovoran vlasnik biljaka, naravno da želite najbolje za svoje saksijaste dragulje. Novi trendovi u nezi biljaka se često pojavljuju, i može biti teško razlučiti koje metode uzgoja su zaista najbolje za vaše sobne biljke.

Jedan od najnovijih glasina je da sobne biljke više koriste od destilovane vode nego od vode iz česme, ali neki izvori se ne slažu. Zagovornici destilovane vode veruju da ona sadrži manje nečistoća i sprečava mineralne naslage na tlu i korenima sobnih biljaka. Međutim, zalivanje biljaka destilovanom vodom može ih lišiti esencijalnih minerala koji se nalaze u vodi iz česme i može dovesti do nedostatka hranljivih materija vremenom.

Smatrali smo da ovo zahteva malo provere činjenica, pa smo se obratili stručnjaku za odgovore. Ovde, naš stručnjak za cveće nudi neke korisne informacije da bi razjasnio ovu dilemu.

Da li je Destilovana Voda Bolja za Sobne Biljke?

Schaffitzel kaže da destilovana voda nije nužno bolja za sobne biljke, i predložene koristi definitivno ne opravdavaju trošak. “Ako imate puno biljaka, potrošićete puno novca na destilovanu vodu”, kaže on. “Ako imate sistem filtera za vodu, to je verovatno najbolji sistem.”

Ako želite da sprečite nakupljanje minerala u vašoj biljci bez lišavanja nje od hranljivih materija, mogli biste pronaći srednji put i naizmenično koristiti destilovanu vodu i vodu iz česme.

Destilovana Voda vs. Filtrirana Voda za Sobne Biljke

Filtrirana voda je bolja alternativa destilovanoj vodi za sobne biljke. U zavisnosti od vrste filtera, može ukloniti određene kontaminante poput sedimenta, hlora i bakterija, ali ostavlja esencijalne minerale kako bi vaše biljke mogle napredovati.

Jednostavan način da zalivate svoje biljke filtriranom vodom je da koristite bokal sa filterom za vodu. Alternativno, možete napuniti svoju zalivku vodom iz filtriranog izvora, kao što je dispenzer za vodu iz frižidera.

Povezani Sadržaj  Kako se Brinuti o Božurima - Učite od Stručnjaka

Koje Biljke Mogu Imati Koristi od Destilovane Vode?

Schaffitzel primećuje da močvarne biljke mogu imati koristi od destilovane vode jer ove biljke možda više zadržavaju kontaminante iz vode iz česme nego druge vrste.

Takođe, mesožderne biljke, kao što su Venus fly traps, mogu biti osetljivije na minerale u vodi iz česme. Ove biljke takođe dobijaju svoje hranljive materije od insekata koje hvataju, pa im nisu nužno potrebni nutrijenti iz vode iz česme.

Dodatni Saveti za Poboljšanje Kvaliteta Vode za Biljke

Ako ste zabrinuti zbog čistoće ili kvaliteta vode iz česme ili ako vaše sobne biljke generalno imaju problema, Schaffitzel preporučuje da pravite druge izmene umesto prelaska na destilovanu vodu.

  • Ostavite vodu iz česme da odstoji dan pre nego što zalijete biljke s njom. To će omogućiti određenim dodacima, kao što je fluorid, da ispare.
  • Možete testirati pH vrednost vaše vode i praviti prilagođavanja sa hranom za biljke prema potrebi. Voda s visokom pH vrednošću može usporiti rast biljaka jednako kao i voda s niskom pH vrednošću, kaže Schaffitzel.
  • Stalno zalivanje vaše biljke vodom s neuravnoteženim pH može imati negativne efekte na vaše sobne biljke tokom vremena. Ako primetite da vaša biljka raste posebno sporo ili da njeni listovi imaju promene boje, možete testirati pH vrednost zemlje da biste utvrdili da li je to glavni uzrok. Postoji nekoliko vrsta testova za kućnu upotrebu koji su dostupni.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles