26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Da li su Biljke Pauk Otrovne za Mačke? Naučite od Stručnjaka

Biljke pauk su među nekim od najpopularnijih kućnih biljaka. Nisu samo jednostavne za održavanje i lako se razmnožavaju, već dodaju jedinstveni šarm svakom prostoru svojim visećim izdanjima. Ovi izdanjci visi sa matične biljke na način koji podseća na paukove koji vise, zbog čega je ova biljka dobila svoje uobičajeno ime – Biljke pauk.

Iako su ove biljke vrlo popularne i privlače pažnju kada se postave na policu, sto ili u visećem saksiji, mnogi se pitaju da li je sigurno držati ove biljke u blizini svojih ljubimaca – posebno znatiželjnih mačaka. Dakle, da li su Biljke Pauk otrovne za mačke? Srećom, ova česta kućna biljka se smatra netoksičnom kako za mačke, tako i za pse, prema ASPCA. Možete držati ovu biljku bez brige da će vaša mačka ozbiljno oboljeti ili da ćete morati hitno ići kod veterinara.

Netoksično, Ali i Dalje Nepoželjno

Važno je napomenuti da, iako Biljke Pauk nisu otrovne za mačke, to ne znači da trebate dozvoliti svojim mačkama da ih grickaju. Mačke nisu namijenjene za konzumiranje velikih količina vegetacije. Kao i svaka druga biljka, ako mačka unese velike količine biljke pauk, to može izazvati mučninu ili povraćanje. S tim na umu, dobra je ideja držati Biljke Pauk izvan dosega mačke, posebno ako vaša mačka ima istoriju jedenja lišća ili korena vaših kućnih biljaka.

UPOZORENJE: Ako sumnjate da je vaša mačka pojela nešto od Biljke Pauk, budite pažljivi. Iako nije otrovna, vaša mačka može ipak doživeti određenu gastrointestinalnu nelagodnost, posebno ako je unela veliku količinu biljke. Nelagodnost bi trebala proći bez potrebe za medicinskom intervencijom. Međutim, važno je odmah kontaktirati svog veterinara ako imate više vrsta kućnih biljaka u svom domu i sumnjate da je vaša mačka mogla jesti neku otrovnu biljku, jer postoje neke koje mogu biti smrtonosne. Imajte na umu da ne biste trebali izazivati povraćanje osim ako vam to ne naredi stručnjak.

Zašto Mačke Vole Biljke Pauk?

Iako mačke nisu namijenjene za konzumiranje velikih količina vegetacije, prilično je uobičajeno da ih vidite kako grickaju travu ili biljke. Ako vaša mačka ostaje u kući i nema pristup travi na otvorenom, može videti Biljke Pauk kao lako dostupnu alternativu travi.

Povezani Sadržaj  Da li je Zaista Neophodno Koristiti Destilovanu Vodu za Sobne Biljke?

Osim što zadovoljava potrebu za zelenim povrćem, oblik Biljke Pauk svakako je privlačan mački. Lišće je bodljikavo i viseće, a izdanci biljke izgledaju kao viseći mačji igračak. Kada vaša biljka proizvodi ove izdanke, nije čudo što vaša mačka želi da ih mlati i čak gricka.

Kako Sprečiti Vašu Mačku da Jede Biljke Pauk

Kako tačno možete sprečiti radoznalu mačku da napada kućne biljke koje privlače pažnju svojim dugim, bodljikavim granama i visećim izdancima? Evo nekoliko ideja koje možete isprobati kako biste sačuvali svoju Biljke Pauk, zajedno sa ostalim biljkama.

Jedan od najboljih načina da sačuvate Biljke Pauk jeste da je posadite u viseći saksiju koja visi s plafona. Na taj način, biljka može biti postavljena dovoljno visoko da mačka ne može do nje. To posebno funkcioniše ako viseći saksiju držite dalje od obližnjeg nameštaja kao što je fotelja ili polica. Pošto su mačke poznate po penjanju, bilo koji obližnji nameštaj može omogućiti mački da dohvati viseće izdanke Biljke Pauk.

Osim toga, možete umanjiti privlačnost Biljke Pauk tako što ćete svojoj mački pružiti alternativne viseće igračke. Na primjer, pokušajte dati svojoj mački posebnu strukturu za igru s visećim predmetima koje može mlatiti.

Ako vaša mačka jednostavno želi da pase na nekim zelenim biljkama, pokušajte uzgajati mačju metvicu ili obezbediti određene posude s mačjom travom. Ove biljke su jednostavne za uzgoj i namenjene su za konzumiranje od strane mačaka. Ovo je odlična opcija da zadovoljite potrebe svoje mačke, ali i da sačuvate svoje kućne biljke.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles