26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Da li su Biljke Zmija Otrovne za Pse? Naučite od Stručnjaka

Biljke zmija (Dracaena trifasciata) su popularne sobne biljke poznate po svojim čvrstim, dugim, sočnim, sličnim travama i jednostavnom održavanju. Biljke zmija često imaju jedinstvene šare ili različite tonove, slično onima na telu zmije. Poznate su po svojoj sposobnosti da podnose zanemarivanje, što ih čini odličnim izborom za početnike kolekcionare sobnih biljaka. Ove biljke se takođe mogu nazivati “jezik svekrve”, “zlatno gnezdo ptice” ili “zmijina konopasta konoplja”.

Iako su ove biljke vrlo popularne zbog svojeg jedinstvenog izgleda i izdržljivosti, mnogi se pitaju da li je sigurno držati ih u kući u kojoj žive psi. Jesu li biljke zmija otrovne za pse? Nažalost, jesu. Prema Američkom društvu za prevenciju okrutnosti prema životinjama (ASPCA), biljke zmija se smatraju otrovnim i trebalo bi ih držati podalje od pasa, kao i od mačaka.

Toksičnost

Biljke zmija se smatraju blago do umereno toksičnim za pse. Sadrže saponine, koji izazivaju pojačano lučenje pljuvačke, proširene zenice i gastrointestinalne smetnje. Saponini se nalaze u listovima biljke zmija i najopasniji su kada se unose u velikim količinama. Unos manjih količina obično rezultira manje ozbiljnim simptomima, dok unos većih količina može biti ozbiljniji.

Simptomi Trovanja Biljkama Zmija Kod Pasa

Uobičajeni simptomi trovanja biljkama zmija kod pasa uključuju mučninu, povraćanje i proliv. Obratite pažnju na znakove da vaš pas pokazuje neobično ponašanje ili da ima gastrointestinalne smetnje.

Upozorenje: Ako sumnjate da je vaš pas pojela deo biljke zmija, odmah se obratite veterinaru ili hitnoj veterinarskoj klinici. Ne izazivajte povraćanje osim ako vam to ne naloži stručnjak. Ako je moguće, identifikujte sortu biljke zmija koja je pojedena ili donesite sliku ili komad biljke veterinaru. U međuvremenu, budite pažljivi i sprečite svog psa da unese još delova biljke.

Kako Sprečiti Psa da Jede Biljku Zmija

Izdržljivost biljke zmija i njena sposobnost da uspeva u uslovima slabog osvetljenja znače da je pogodna za mnoge lokacije u kući. Stoga, odličan način da sprečite psa da jede vašu biljku zmija je da je premestite na mesto koje pas ne može dostići, poput visoke police. Takođe možete premestiti biljku u prostoriju u koju pas nema pristup. Ako vaš krznati prijatelj poznat po tome da pravi probleme i brinete se da bi i dalje mogao naći način da gricka vašu biljku zmija, možda biste je želeli pokloniti prijatelju.

Povezani Sadržaj  7 Stvari koje Uvek Treba Razmotriti Pre nego što Sami Krenete sa Projektom Farbanja

Nemetoksicne Alternative Biljkama Zmija

Ponekad je najbolji način da sprečite svog psa da konzumira otrovne sobne biljke kupovina netoksičnih biljaka. čak i ako znatiželja nadvlada vašeg psa i on se odluči počastiti vašim sobnim biljkama, nema štete – osim za samu biljku. Evo nekoliko netoksičnih biljaka za kućne ljubimce koje čine odlične alternative biljkama zmija:

  • Gvozdena biljka: Ove jedinstvene, visoke biljke imaju slične listove kao biljke zmija, ali nisu otrovne za pse. Takođe uspevaju u uslovima slabog do umerenog osvetljenja i poznate su po svojoj izdržljivosti i otpornosti na oštećenja. To čini gvozdenu biljku savršenom alternativom.
  • Palma s repom konja: Ove biljke poznate su po svojim velikim, okruglim stablima i kaskadnim, sličnim travama. Tolerantne su na sušu i veoma dobro se održavaju uz minimalnu negu.
  • Biljka pauk: Još jedna sobna biljka slična travama sa šiljastim lišćem, biljke pauk su veoma popularne netoksične biljke. Njihovi listovi sa žutim i zelenim prugama imaju sličan uzorak kao biljke zmija. Najpoznatiji su po svojim visećim, sličnim paukovima izdancima ili bebama biljaka pauka. Ova jedinstvena osobina čini ih prelepim kada se objese sa plafona ili postave na visoku policu.
  • Zebrasta kalateja: Ova biljka ima upečatljivu zebrastu šarenu foliju i može narasti do dva do tri metra visine. Iako ova biljka zahteva više vode i vlažnost, nudi upadljive listove koji čine odličnu zamenu za šarenu foliju biljke zmija.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles