17.1 C
Budva
Utorak, 27 veljače, 2024

Da li su Orhideje Otrovne za Mačke? Naučite od Stručnjaka.

Nije neuobičajeno da radoznale mačke grickaju vaše kućne biljke. Međutim, ova navika može izazvati mnogo više nego frustraciju. Američka asocijacija za bolnicu za životinje (AAHA) navodi biljke kao jedan od najčešćih otrova za kućne ljubimce. Dakle, ako je vaša razigrana mačka pojela dragocene latice vaše Phalaenopsis orhideje, možda se pitate da li su orhideje otrovne za mačke ili su prijateljske prema kućnim ljubimcima.

Ako volite orhideje, dobra vest je da većina vrsta orhideja nije smatrana otrovnim za mačke ili pse. Ali to ne znači da bi vaš ljubimac trebao slobodno konzumirati ove egzotične lepotice.

Većina Orhideja Nije Otrovna za Mačke

ASPCA navodi popularni rod orhideja Phalaenopsis kao neotrovan kako za pse tako i za mačke. Međutim, postoji preko 25.000 vrsta u porodici Orchidaceae. Iako nema izveštaja o ozbiljnim trovanjima mačaka pri unošenju bilo koje vrste orhideja, to ne znači da ne postoji šansa da neka neobična i neproverena vrsta ili hibrid može biti problematična.

Vredno je napomenuti da orhideje cipripedijuma (Cypripedium spp.) poznate su po izazivanju blagog iritiranja kože kod ljudi, pa isto može važiti i za mačke.

Neotrovne, Ali I Dalje Problem

Iako orhideje nisu otrovne za mačke, ne želite da vaš krznati prijatelj često konzumira ove biljke. To će narušiti delikatnu lepotu ovih prelepih biljaka, a unošenje previše vegetacije nije dobro za ove obavezne mesojede životinje. Konzumiranje bilo kog dela orhideje ili druge biljke može izazvati poremećaj želuca i povraćanje kod mačaka.

Još jedan rizik je da na biljci mogu biti herbicidi ili pesticidi koji su otrovni za mačke. Nikada nećete biti sigurni koji proizvođači koriste na svojim orhidejama. Ako vaša mačka voli zemlju za saksiju, ona može sadržavati toksična hemijska đubriva. Kad niste sigurni, presadite svoju orhideju u sveži supstrat za sadnju koristeći organsko đubrivo koje je bezbedno za kućne ljubimce, kao što je riblja emulzija.

Upozorenje: Ako vaša orhideja nedostaje mnogo latica ili listova, a vaša mačka je osumnjičena, pažljivo je pratite. Ako pokazuju znakove poremećaja u varenju ili povraćanja, to bi trebalo da prođe u roku od 24 sata bez veterinarske pomoći. Međutim, ako povraćanje bude ozbiljno, ne poboljšava se nakon dana ili je praćeno drugim zabrinjavajućim simptomima (kao što su otežano disanje, napadi ili nestabilna ravnoteža), odmah se obratite veterinaru. Ovo je posebno važno ako su vaši krzneni članovi porodice mogli da unesu biljku koja je otrovna za mačke. Nikada ne pokušavajte da izazovete povraćanje kod mačke osim ako nemate specifične upute od veterinarskog stručnjaka.

Zašto su Mačke Privučene Orhidejama?

Unošenje biljaka je uobičajeno kod domaćih mačaka. Ranije su stručnjaci hipotetisali da se to često dešava kada mačke osećaju nelagodnost i žele izazvati povraćanje. Međutim, istraživanja sugerišu da to obično nije izazvano problemima sa stomakom, već je instinktualno ponašanje.

Povezani Sadržaj  4 Lukave ideje za skladištenje koje možete preuzeti iz 2023.

Neki mački mogu biti privučeni ukusom, mirisom ili padajućim laticama vaših orhideja, a drugi mogu grickati biljke iz zabave ili kako bi ublažili dosadu ili stres.

Kako Sprečiti Mačku da Jede Vašu Orhideju

Ako ne želite da vaša mačka uništi vašu dragocenu orhideju, ili bilo koju drugu pažljivo odabranu kućnu biljku, reč je o upravljanju i adresiranju osnovnih potreba. Evo nekoliko ideja kako da zaštitite svoje biljke od razigranih mačaka:

  • Ponudite alternativno obogaćenje: Investirajte u stimulirajuće igračke i hrskave igračke koje mogu pomoći kad vaša mačka gricka biljke zbog dosade.
  • Obezbedite biljku od mačaka: Mačke su majstori akrobacija, pa postavljanje orhideje na visoku policu možda neće biti dovoljno – to može rezultirati padom vaše delikatne biljke sa velike visine.
  • Razmislite gde orhideja može dobiti svetlo koje joj je potrebno, ali da vaša mačka ne može doći do nje.
  • Nabavite malo mačje trave: Preusmerite svoju mačku koja voli biljke na odgovarajuće biljke kada pokaže interesovanje za grickanje latica vaše orhide
Šta se dešava ako mačka pojede orhideju?

Obično nema potrebe za panikom ako vaša maca zgrabi latice ili listove vaše orhideje. Orhideje koje se obično čuvaju kao kućne biljke nisu otrovne za mačke.
Međutim, ako vaša mačka skine čitavu biljku sa svim listovima i cvetovima, to može izazvati poremećaj želuca. Ako vaša maca ima ozbiljno ili dugotrajno povraćanje ili proliv, nemojte oklevati da potražite savet veterinara.

Da li su sve orhideje bezbedne za mačke?

Postoji hiljade vrsta orhideja, i nisu sve testirane da bi se utvrdilo da li su sigurne za mačke. Ako imate sumnje, držite se vrsta za koje znamo sigurno da su bezopasne za mačke. Biljke u rodu Phalaenopsis nisu otrovne za mačke i popularne su, lako dostupne i jednostavne za održavanje orhideje.

Povezani Sadržaj  Kako Razmnožiti Peperomija Biljke na 3 Načina
Koje su najotrovnije cvetne vrste za mačke?

Iako orhideje i mačke mogu mirno deliti isti domaći prostor, neke biljke su manje prijateljske prema mačkama. Neke od najotrovnijih kućnih biljaka za mačke su određene vrste pravih ljiljana. To uključuje tigrovi, dan, azijski, japanski šou i uskršnji ljiljan. Unos samo dve ili tri latice može biti dovoljan da izazove fatalno oštećenje bubrega.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles