26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Da li su Pothos Biljke Otrovne za Mačke? Naučite od Stručnjaka

Kad su u pitanju sobne biljke, malo je onih koje su tako popularne i rasprostranjene kao pothos. Pothos biljke su neverovatno jednostavne za održavanje, brzo rastu, i dostupno je mnogo različitih sorti. Ove tropske biljke poznate su po svojim bujnim lišćem i navikom da vise, što ih čini popularnim izborom za viseće korpe i saksije. Dobro uspevaju u različitim uslovima osvetljenja i relativno su otporne na sušu.

Za mnoge ljubitelje biljaka i početnike, dodavanje pothos biljke svojoj kolekciji je lak izbor. Međutim, ako imate mačku kod kuće, trebalo bi da znate da se ove popularne sobne biljke smatraju otrovnim za mačke. Evo sve što trebate znati o toksičnosti pothos biljke i o tome kako da zaštitite svoju mačku.

Pothos su Otrovni za Mačke

Prema Američkom društvu za sprečavanje okrutnosti prema životinjama (ASPCA), sve vrste pothos biljaka smatraju se otrovnim za mačke ako se progutaju.1 Ovo je zato što ove tropske biljke sadrže kristale kalcijum oksalata, koji izazivaju iritaciju pri kontaktu. Simptomi toksičnosti pothos biljaka uključuju oralnu iritaciju (intenzivno peckanje usana, jezika i usta), prekomerno lučenje pljuvačke, povraćanje i poteškoće pri gutanju. Budući da su mačke vešte u skrivanju bola i nelagodnosti, može biti teško primetiti neke od ovih simptoma u početku. Međutim, ako primetite bilo kakvu promenu u ponašanju svoje mačke i sumnjate da je mogla da pojede deo pothos biljke, odmah trebate pozvati svog lokalnog veterinara kako biste je pregledali.

Zašto Mačke Jedu Pothos Biljke?

Mačke su poznate po svojoj radoznalosti i vragolastom ponašanju, te imaju sklonost da ulaze u stvari u koje ne bi trebale. Stvaranje doma koji je bezbedan za mačke može delovati kao da pravite prostor za bebu, osim što mačke mogu da se penju, što znači da im je gotovo sve dostupno. Iako su mačke prirodni mesojedi, povremeno jedu zelje poput trave kao način da olakšaju varenje i nadoknade bilo koje vitamine ili minerale koji im nedostaju u ishrani. Stoga nije neuobičajeno da vlasnici mačaka zateknu svoje krznate prijatelje kako grickaju neke od svojih sobnih biljaka. Nažalost, mnoge česte sobne biljke su otrovne za mačke i nisu sigurne za njihovu konzumaciju, uključujući i pothos biljke.

Povezani Sadržaj  Kada saditi Hortenzije - Učite od Stručnjaka

Kako Pomoći Svojoj Mački i Pothos Biljkama da Koegzistiraju

Dakle, da li su pothos biljke van pitanja ako imate mačku? Konačna odluka je na vama, ali ako vaša mačka ima naviku da jede sobne biljke, definitivno biste trebali izbegavati pothos biljke kako biste bili sigurni. Međutim, ako vaša mačka uglavnom nije zainteresovana za vaše sobne biljke, možda ćete želeti da zadržite ovu tropsku biljku u svom domu, uz nekoliko preventivnih mera.

Najjednostavniji način da sprečite pristup pothos biljkama mačke je da ih postavite u viseće saksije. Srećom, pothos izgleda sjajno u visećim saksijama zahvaljujući svom naviku rasta, pa je to prirodan izbor za mnoge ljubitelje biljaka. Pobrinite se da vaša viseća saksija nije previše blizu nameštaja ili polica kako biste sprečili mačku da joj pristupi. Takođe, redovno podrezujte vrpce kako se ne bi previše spuštale do zemlje (a isečke možete koristiti za razmnožavanje). Mačke lako mogu pomisliti da su zabavna igračka i da ih zagrizu dok se igraju.

Još jedan opšti savet za sprečavanje mačaka da prilaze vašim sobnim biljkama je da im obezbedite dovoljno drugih stimulacija, posebno ako su mačke koje žive u zatvorenom prostoru. Pokušajte da postavite grebne postolje, mačje drveće i viseće igračke na nekoliko mesta u svom domu kako biste ih zadržali zauzetim. Takođe, neke mačke vole da se penju visoko i uživaju u penjanju po zidnim policama (samo nemojte na njih stavljati biljke).

Naposletku, ako vaša mačka odluči da gricka malo zelenila, možete pokušati da uzgajate neke biljke koje su sigurne za nju. Odličan primer je mačja trava, koja brzo raste i lako se održava. Takođe možete pokušati da uzgajate mačju metvicu unutar kuće, što će gotovo sigurno privući pažnju vaše mačke i odvući je od drugih biljaka u kući. Samo budite svesni da mačja metvica može izazvati hiperaktivno ponašanje kod nekih mačaka, pa je ograničite prema potrebi.

Povezani Sadržaj  Spisak neophodnih stvari za sobu u studentskom domu

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles