26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Depilacija – Vrste, Trikovi i Saveti

Uklanjanje neželjenih dlačica je često jedan od najvažnijih koraka u našoj svakodnevnoj rutini lepote. Srećom, postoji više metoda koje možemo koristiti kako bismo se oslobodili dosadnih dlačica. U ovom blog postu ćemo se fokusirati na najpopularnije metode depilacije, uključujući depilaciju brijačem, električnim aparatom, kremom za depilaciju, voskom i laserskom depilacijom. Pored toga, pružićemo vam i savete i trikove kako da ovaj proces učinimo manje bolnim, kao i kako da se izborimo sa problemima poput potamnjene kože nakon depilacije i folikulitisa.

Koje su glavne metode uklanjanja neželjenih dlačica?

Uklanjanje neželjenih dlačica je veoma često estetski tretman koji se praktikuje širom sveta. Postoji nekoliko glavnih metoda koje se koriste za uklanjanje dlačica, a svaka od njih ima svoje prednosti i mane. U nastavku, detaljnije ćemo opisati neke od najpopularnijih metoda depilacije.

1. Depilacija pomoću brijača

Jedna od najjednostavnijih i najbržih metoda uklanjanja dlačica je depilacija pomoću brijača. Ova metoda je vrlo pristupačna i može se lako izvoditi kod kuće. Međutim, jedan od glavnih nedostataka depilacije brijačem je da dlačice brzo ponovno rastu, obično već nakon nekoliko dana. Takođe, često može doći do iritacije kože, posebno ako se brijač koristi na suvoj koži bez upotrebe sapuna ili gelova za brijanje.

2. Depilacija električnim aparatom

Depilacija električnim aparatom je još jedna popularna metoda uklanjanja dlačica. Električni aparati za depilaciju koriste male pincete koje izvlače dlake iz korena. Ova metoda može biti prilično efikasna jer dlačice traju duže vreme da ponovno izrastu. Međutim, depilacija električnim aparatom može biti bolna, posebno za one koji imaju niski prag bola. Takođe, ova metoda može izazvati iritaciju kože i urastanje dlačica, posebno ako se nepravilno koristi.

3. Depilacija kremom za depilaciju

Depilacija kremom za depilaciju je još jedna popularna metoda koja je vrlo jednostavna za upotrebu. Krema za depilaciju se nanosi na kožu, ostavlja se neko vreme da deluje, a zatim se dlačice uklanjaju pomoću specijalne špatule. Glavna prednost ove metode je u tome što dlačice traju duže vreme da ponovno izrastu, obično oko nedelju dana. Međutim, neki ljudi mogu imati alergijsku reakciju na sastojke u kremi za depilaciju, pa je važno prvo izvršiti test na malom delu kože pre upotrebe na većim površinama.

Depilacija pomoću brijača

Depilacija pomoću brijača je jedna od najpopularnijih i najjednostavnijih metoda uklanjanja neželjenih dlačica na telu. Ova metoda je vrlo praktična i dostupna svima, jer ne zahteva posebna sredstva ili tehničke veštine. Kod depilacije brijačem, dlačice se uklanjaju pomoću oštrih metalnih ili plastičnih noževa koji se nalaze na brijaču. Brijači se mogu koristiti na raznim delovima tela, kao što su noge, pazuh, bikini zona, ruke ili lice. Ova metoda je brza i efikasna, ali ima i nekoliko nedostataka koji treba imati na umu.

Jedan od glavnih nedostataka depilacije pomoću brijača je to što dlačice ne uklanjaju iz korena, već samo sa površine kože. To znači da će se dlačice ponovo pojaviti u roku od nekoliko dana ili nedelja, u zavisnosti od brzine rasta vaših dlačica. Takođe, korišćenje brijača može dovesti do iritacije kože, posebno ako je koža preosetljiva ili sklona alergijskim reakcijama. Takođe, mogu se javiti i sitne posekotine ili porezotine ako se ne koristi pažljivo.


Da biste postigli što bolje rezultate prilikom depilacije brijačem, postoje neki trikovi i saveti koje možete pratiti. Pre svega, preporučuje se da se koristi krema ili gel za brijanje koji će omekšati dlačice i olakšati klizanje brijača po koži. Takođe, trebali biste koristiti oštar brijač i redovno ga menjati kako biste izbegli iritacije i posekotine. Nakon depilacije, preporučuje se nanošenje hidratantne kreme kako bi se umanjila mogućnost suvoće i iritacije kože.

 • Da biste smanjili mogućnost iritacije kože tokom depilacije brijačem, važno je da koristite pravilnu tehniku. Uvek brijte dlake u smeru rasta, kako biste izbegli nadražaj. Takođe, izbegavajte prekomerni pritisak na kožu i pokušajte da izbegnete prelazak istog mesta više puta, jer to može dovesti do iritacije.
Povezani Sadržaj  Možete li koristiti Minoxidil da biste pospješili rast obrva?
Prednosti depilacije pomoću brijača Nedostaci depilacije pomoću brijača
Praktično i jednostavno Dlačice se brzo vraćaju
Dostupno i jeftino Može dovesti do iritacije kože
Brzo i efikasno Moguće povrede ili porezotine

Depilacija električnim aparatom

Depilacija električnim aparatom je jedna od popularnih metoda uklanjanja neželjenih dlačica. Ova metoda se zasniva na principu upotrebe električnog aparata koji ima specijalne igle ili pincetu za uklanjanje dlačica iz korena. Glavna prednost ovog metoda je dugotrajnost rezultata. Nakon depilacije električnim aparatom, dlačice se obično ne pojavljuju još nekoliko nedelja ili čak meseci.

Proces depilacije električnim aparatom može biti malo bolan, posebno za osobe sa osetljivom kožom ili za uklanjanje dlačica sa intimnih delova tela. Međutim, postoji nekoliko trikova koji mogu pomoći da depilacija bude manje bolna. Pre depilacije možete naneti lokalni anestetik ili koristiti kremu za umirenje kože nakon tretmana. Takođe, preporučuje se izbegavanje depilacije u toku menstrualnog ciklusa, jer je tada koža osetljivija. Važno je da pažljivo pratite uputstva proizvođača i da obratite pažnju na higijenu aparata kako biste izbegli infekcije ili iritacije kože.

Depilacija električnim aparatom je pogodna za uklanjanje dlačica sa različitih delova tela, uključujući noge, ruke, pazuh, bikini zonu i lice. Međutim, ova metoda može biti vremenski zahtevna, pogotovo ako želite da uklonite veliku površinu kože. Takođe, moguće je da se pojave manje iritacije ili uraslih dlačica nakon depilacije električnim aparatom. Ukoliko dođe do iritacija, preporučuje se upotreba umirujućih losiona ili krema koje će umanjiti crvenilo i svrab.

Glavne prednosti depilacije električnim aparatom: Glavne mane depilacije električnim aparatom:
 • Dugotrajni rezultati
 • Moguća bolnost procesa
 • Pogodno za različite delove tela
 • Moguća iritacija kože
 • Relativno jednostavna upotreba
 • Vremenski zahtevna metoda

Depilacija kremom za depilaciju

Depilacija kremom za depilaciju je jedna od najpopularnijih metoda uklanjanja neželjenih dlačica kod žena. Ova metoda je efikasna i jednostavna za korišćenje, a pruža dugotrajne rezultate. Depilacijske kreme sadrže hemijske supstance koje deluju na dlačice tako da ih omekšaju i oslabe, što omogućava jednostavno uklanjanje dlačica bez bolnih epilacija ili iritacija kože.

Da biste dobili najbolje rezultate prilikom korišćenja depilacijske kreme, potrebno je pridržavati se određenih uputstava. Pre svega, trebali biste proveriti da li ste alergični na sastojke u kremi tako što ćete napraviti mali test na malom delu kože. Nakon što proverite da nema alergijskih reakcija, nanesite kremu na željeno područje i ostavite je da deluje prema uputstvima. Zatim, koristite priložen spatulu ili špatulu za uklanjanje dlačica i pažljivo uklonite kremu zajedno sa dlačicama. Na kraju, isperite kožu vodom i nanesite hidratantnu kremu kako biste umirili kožu.

Depilacija kremom za depilaciju pruža glatku kožu bez dlačica koja traje duže nego kod jednostavnog brijanja. Međutim, važno je napomenuti da ova metoda ne uklanja dlačice iz korena kao što to čini vosak ili laserska depilacija, pa ćete morati redovno koristiti kremu kako biste održali rezultate. Takođe, depilacijske kreme mogu izazvati iritaciju ili alergijske reakcije kod nekih ljudi, pa je važno da pažljivo pratite uputstva i pridržavate se propisanog vremena delovanja kreme.

 • Depilacija kremom za depilaciju ima svoje prednosti i mane:
Prednosti Mane
Brzo i jednostavno uklanja dlačice Ne uklanja dlačice iz korena
Dugotrajni rezultati Može izazvati iritaciju ili alergijske reakcije
Bezbolna metoda Redovno održavanje je potrebno
Povezani Sadržaj  Šta su Slojeviti Stilovi Kratke Kose? Najbolje Stepenaste Kratke Frizure

Depilacija voskom

Koje su glavne metode uklanjanja neželjenih dlačica?

Depilacija pomoću brijača

Depilacija električnim aparatom

Depilacija voskom je jedna od najpopularnijih metoda uklanjanja neželjenih dlačica koja pruža dugotrajne rezultate. Vosak se nanosi na kožu i zatim se brzo i energično uklanja, čime se dlačice izvlače iz korena. Ova metoda je efikasna jer vosak može da prihvati dlačice različitih dužina i gustine. Takođe, redovnom upotrebom voska, dlačice postaju sve tanje i manje vidljive.

Da biste izvršili depilaciju voskom kod kuće, biće vam potrebna depilaciona traka i zagrevanje voska. Vosak se zagreva do određene temperature kako bi postao lepljiv, a zatim se nanosi na kožu u suprotnom smeru rasta dlačica. Nakon toga, traka se brzo uklanja u smeru rasta dlačica, čime se uklanjaju dlačice zajedno s korenom.

Postoji nekoliko prednosti depilacije voskom u odnosu na druge metode. Prvo, rezultati depilacije voskom traju duže u poređenju sa depilacijom pomoću brijača, jer se dlačice uklanjaju iz korena. Drugo, korišćenje voska za depilaciju može dovesti do smanjenja rasta dlačica tokom vremena, jer se dlačice izvlače zajedno sa korenom, pa postaju slabije. Takođe, depilacija voskom može biti manje iritantna za kožu u odnosu na depilaciju električnim aparatima, jer ne izaziva stres na folikule dlake.

Prednosti depilacije voskom: Nedostaci depilacije voskom:
– Dugotrajni rezultati – Potencijalno bolna
– Smanjenje rasta dlačica – Mogućnost iritacije kože
– Manje iritantno za kožu – Potreba za ponovljenom upotrebom

Laserska depilacija

Laserska depilacija je jedna od najmodernijih i najefikasnijih metoda uklanjanja neželjenih dlačica. Ova tehnika se sve više koristi širom sveta zbog svoje dugotrajne i gotovo permanentne prirode. Glavni princip iza laserske depilacije je upotreba visoko koncentrisanog snopa svetlosti koji se usmerava ka koži. Snop svetlosti apsorbuje pigment melanina u dlaci, pretvarajući ga u toplotnu energiju koja uništava folikule dlake. Kao rezultat toga, dlačice se smanjuju ili potpuno nestaju, a koža ostaje glatka i bez dlaka.

Doctors’s hands in blue medical gloves holding a depilation machine and using it on the woman’s legs. Focus is at the doctor’s hands.Copy space.

Prednosti laserske depilacije su mnogobrojne. Prvo, ova metoda je veoma precizna i selektivna, što znači da utiče samo na dlačice, a ne oštećuje okolno tkivo. Takođe, laserske tretmane mogu da obavljaju obučeni stručnjaci, što garantuje sigurnost i pouzdanost postupka. Druga prednost je trajnost rezultata. Većina ljudi primećuje značajno smanjenje ili odsustvo dlačica nakon nekoliko sesija laserske depilacije. Dodatno, ova metoda se može primeniti na različitim delovima tela, uključujući noge, ruke, bikini zone, lice i leđa.

Međutim, laserska depilacija takođe ima određene kontraindikacije i potencijalne rizike. Osobe sa tamnijom kožom ili svetlim dlačicama mogu imati manje uspeha sa ovom metodom, jer laserska svetlost preferira tamne dlačice. Takođe, postupak može biti malo bolan, pa se preporučuje upotreba hladne kompresije ili anestetičke kreme pre tretmana. Nakon laserske depilacije, mogu se javiti privremeni neželjeni efekti kao što su crvenilo, oticanje ili perutanje kože, ali ovi simptomi obično nestaju u roku od nekoliko dana.

 • Da biste postigli optimalne rezultate laserske depilacije, važno je pridržavati se određenih koraka i saveta. Prvo, izbegavajte sunčanje ili solarijum pre tretmana, jer preplanula koža može povećati rizik od opekotina ili hiperpigmentacije. Takođe, treba izbegavati upotrebu depilatora ili izvlačenje dlačica iz korena nekoliko nedelja pre laserske depilacije, jer laserska svetlost cilja dlaku u folikulu. Nakon tretmana, koristite blage proizvode za čišćenje i izbegavajte izlaganje kože toploti ili trenju. Redovno hidrirajte kožu i koristite kreme sa zaštitnim faktorom kako biste očuvali i negovali svoju glatku kožu bez dlačica.
Benefiti laserske depilacije Kontraindikacije laserske depilacije
• Dugotrajni rezultati • Tamnija koža
• Selektivnost i preciznost • Svetle dlačice
• Mogućnost primene na različitim delovima tela • Bol nakon tretmana
• Sigurnost i pouzdanost • Privremeni neželjeni efekti
Povezani Sadržaj  Šta je Pedikir? Kako se Radi Pedikir?

Trikovi da depilacija ne bude bolna

Jedan od najčešćih razloga zašto mnogi ljudi izbegavaju depilaciju je bol. Međutim, postoji nekoliko trikova koji mogu pomoći da depilacija bude manje bolna i lakša. Ovi trikovi su posebno korisni za osobe sa niskim pragom bola ili osetljivom kožom. U nastavku ćemo vam predstaviti neke od najefikasnijih trikova za smanjenje bola tokom depilacije.

Jedan od najjednostavnijih načina da se smanji bol prilikom depilacije je korišćenje toplog tuša ili kupke pre depilacije. Topla voda će otvoriti pore i omekšati dlake, što će olakšati njihovo vađenje. Takođe možete koristiti i topli oblog od peškira, koji možete držati na problematičnim područjima nekoliko minuta pre depilacije.

Jedan od najpoznatijih trikova za smanjenje boli prilikom depilacije je nanošenje leda na područje koje će biti depilirano. Led možete držati na koži nekoliko minuta pre početka depilacije. Hladnoća će delovati kao prirodni anestetik i smanjiti osetljivost kože na bol. Ovaj trik je posebno koristan za depilaciju sa voskom ili šećernom pastom.

Još jedan trik koji može pomoći da depilacija bude manje bolna jeste korišćenje proizvoda sa anestetičkim svojstvima kao što su kreme ili sprejevi na bazi lidokaina. Ovi proizvodi se nanose na kožu pre depilacije i pružaju lokalnu anesteziju, smanjujući osetljivost na bol. Pre upotrebe ovih proizvoda, uvek pročitajte uputstva i konsultujte se sa stručnjakom.

 • Tople kupke ili tuširanje pre depilacije
 • Nanošenje leda na područje depilacije
 • Korišćenje proizvoda sa anestetičkim svojstvima
Prednosti Mane
Smanjenje bola prilikom depilacije Može biti potrebno više pokušaja da se pronađe najefikasniji trik
Lakša depilacija za osobe sa niskim pragom bola Proizvodi sa anestetičkim svojstvima mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih osoba

Saveti za izbeljivanje potamnjene depilirane kože i folikulitis

Depilacija je postupak uklanjanja neželjenih dlačica sa različitih delova tela. Međutim, nekad ovaj proces može dovesti do raznih komplikacija kao što su potamnjena koža i folikulitis. Potamnjela koža se javlja usled iritacije kože prilikom depilacije, dok folikulitis predstavlja upalu folikula dlake. U nastavku članka pronaći ćete nekoliko saveta kako izbeliti potamnjenu kožu i kako se rešiti folikulitisa nakon depilacije.

Izbeljivanje potamnjene kože

1. Limunov sok: Limunov sok je jedan od najefikasnijih prirodnih izbeljivača kože. Sadrži limunsku kiselinu koja pomaže u izbeljivanju tamnih fleka na koži. Jednostavno nanesite sveže isceđeni limunov sok na potamnjela područja kože i ostavite ga da deluje nekoliko minuta pre nego što ga isperete.

2. Jogurt: Jogurt je još jedan prirodni izbeljivač kože koji je blag i nežan. Sadrži mlečnu kiselinu koja pomaže u izbeljivanju tamnih mrlja na koži. Nanesite jogurt na potamnjela područja kože i ostavite ga da deluje 10-15 minuta pre nego što ga isperete toplom vodom.

3. Kurkuma: Kurkuma je začin koji se često koristi u kozmetičke svrhe zbog svojih izbeljivačkih svojstava. Napravite pastu od kurkume i malo vode, a zatim je nanesite na potamnjela područja kože i ostavite da deluje 15-20 minuta pre nego što je isperete.

Prevencija folikulitisa

1. Redovna eksfolijacija: Redovna eksfolijacija kože pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija i sprečavanju začepljenja folikula dlake. Koristite blag piling ili mehaničku četku za telo kako biste redovno eksfolirali depilirana područja kože.

2. Održavanje higijene: Nakon depilacije, važno je održavati čistu i suvu kožu kako bi se sprečilo razmnožavanje bakterija. Koristite antibakterijske sapune i losione za telo kako biste održali higijenu i sprečili infekcije folikula dlake.

3. Hidratacija kože: Nanesite hidratantnu kremu ili losion na depilirana područja kože kako biste je održali hidriranom i umirili iritaciju. Odaberite proizvode koji ne sadrže mirise i alkohol, kako ne bi dodatno iritirali kožu.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles