20 C
Budva
Utorak, 14 svibnja, 2024

Evo 6 načina kako da prepoznate da li su bisere pravi, prema ekspertima

Trend nošenja bisernog nakita se vratio jače nego ikada. Od ogrlica sa raznobojnim biserima do naušnica sa svežim vodenim biserima, ove sezone ćete videti svakoga kako nosi bisere. Mnogi trgovci nude biserne komade nakita, a možda čak i posedujete nasleđenu ogrlicu ili set naušnica. Pitanje je: Da li su ti biseri zaista pravi ili su imitacije? Nema ništa loše u nošenju imitacionog nakita, ali želimo da znamo sa čim imamo posla. U nastavku, pitamo dva stručnjaka za nakit za njihove najbolje savete o tome kako da prepoznate da li su biseri pravi.

Pravi Biseri vs. Lažni Biseri

Biseri su prirodni dragi kamenovi koji se formiraju u mantilu mnogih mekušaca, poput ostriga ili dagnji. Pravi biseri se razlikuju od sintetičkih bisera na različite načine. “Prirodni i kultivisani biseri nastaju kroz prirodni proces mekušca koji se koristi da se zaštiti od stranih čestica”, objašnjava Stefani Loreler, potpredsednica za trgovinu u kompaniji Signet. “Sintetički biseri su izrađeni od materijala poput stakla, plastike ili školjki i prekriveni su sjajnim slojem perli.”

Prirodni ili kultivisani biseri imaju male nepravilnosti i brazde koje su rezultat prirodnog procesa njihove izrade, što svaki biser čini jedinstvenim. “Sintetički biseri imaju mnogo glađu i plastičnu teksturu”, objašnjava Loreler. “Ako ikada sumnjate u autentičnost bisera, možete ih odneti kod pouzdanog juvelira da biste dobili definitivan odgovor.”

Lažni biseri mogu biti napravljeni od imitacionih materijala kao što su staklo ili plastika. “Ponekad se koristi rezana kost ili druge bele tvrde stene da bi se imitirao izgled bisera, ali najčešće se koristi plastika jer može da reprodukuje sjaj koji biseri pokazuju”, objašnjava Malori Viten, menadžerka za nakit u M.S. Rau.

Povezani Sadržaj  Najbolji Modeli Zenskih Satova - Modeli Satova 2023

Kako prepoznati da li su biseri pravi

Dakle, kako zaista možete da prepoznate da li su vaši biseri pravi ili lažni? Srećom, postoje više načina da saznate da li su vaši biseri pravi ili ne, bez obzira da li su nasleđeni ili kupljeni.

Koristite Test Zuba

Najjednostavniji način da saznate da li je biser prirodan ili lažan je da uzmete biser i trljate ga o zube. “Ako površina bisera oseća se zrnata, tada je pravi”, objašnjava Viten. “Ako površina deluje glatko, tada je imitacija.”

Posmatrajte Njihov Oblik

Pogledajte pažljivo bisere. “Zbog prirodnog procesa stvaranja prirodnih i kultivisanih bisera, pravi biseri imaju nepravilnosti i brazde koje ih čine jedinstvenim”, objašnjava Loreler. “Pravi biser retko je potpuno okrugao. Sintetički biseri su stvoreni da budu uniformni i identični jedan drugome.”

Osetite Težinu

Obratite pažnju na težinu – pravi biseri obično su teži od sintetičkih.

Udarni Test

Kada udarite dva prava bisera zajedno, proizvodiće tup zvuk, dok će sintetički biseri proizvesti šupalj zvuk, prema Loreleru.

Proverite Temperaturu

Pravi biseri obično su hladniji na dodir i prilagođavaju se temperaturi tokom nošenja. “Sintetički biseri obično zadržavaju konstantnu temperaturu”, objašnjava Loreler.

Trljajte ih zajedno

Trljanje dva prava bisera zajedno stvoriće fini prah, dok sintetički biseri to neće učiniti.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles