16.8 C
Budva
Utorak, 20 veljače, 2024

Evo Najboljih Biljaka Koje Možete Držati u Spavaćoj Sobi

Unesite malo života u svoj prostor s ovim umirujućim i dekorativnim biljkama. Dodavanje zelenila u svoju spavaću sobu može donijeti mnoge prednosti. Biljke ne samo da mogu dodati vizualni interes vašem dekoru, već mogu imati umirujuće i podizanje efekte na vaše raspoloženje, i doslovno unositi više života (kiseonika) u vašu sobu. Međutim, pre nego što se preterano posvetite nabavci novih biljaka u lokalnoj rasadničkoj radnji, važno je da saznate o specifičnim zahtevima za negu kako ne biste bacali novac ili vreme na biljke koje neće odgovarati vašoj sobi ili načinu života. Takođe je dobro znati koje se biljke generalno smatraju najboljim za spavaće sobe, na osnovu njihove lakoće za negu, potreba za svetlošću, mirisa, pa čak i njihovih navika u ciklusu spavanja.

Zmijska Biljka

Zmijske biljke, uobičajene sukulente, poznate su po tome što su odlične za početnike, jer su veoma lake za uzgoj. “Zmijske biljke su veoma svestrane i pogodne su za širok spektar osvetljenja, uključujući nisko, indirektno svetlo do direktnog sunca popodne”, kaže Paris Lalicata, stručnjak za biljke u kompaniji The Sill. Dozvolite da se zemlja potpuno osuši pre zalivanja – to može biti svakih jedan do dva tjedna u proleće i leto, ili čak svaka dva do tri tjedna u jesen i zimu.

Dodatna prednost? One pretvaraju ugljen-dioksid u kiseonik noću – nešto što većina kućnih biljaka radi samo tokom dana – što ih čini odličnim saputnikom uz krevet.

Kalateja

Jedinstveno šareno lišće kalateja čini je odličnim izborom za osvežavanje dekora vaše spavaće sobe. Lalicata kaže da je ova vrsta takođe dobra da se čuva u blizini kreveta jer može signalizirati kada se približava vreme za spavanje. Kalateje to čine putem noćnog kretanja poznatog kao “nictinastički pokret”, što znači da podižu lišće noću i spuštaju ga tokom dana u skladu s cirkadijanskim ritmom (i radi maksimizacije apsorpcije svetla).

Povezani Sadržaj  Zašto Moj Bambus Postaje žut? 7 Mogućih Razloga

Kalateje uspevaju u srednje svetlom do jakom indirektnom svetlu, ali podnose i nisko indirektno svetlo. Ova vrsta obično voli vlažnost, pa je najbolje zalijevati kad se otprilike polovina zemlje osuši. To može biti svakih nedelju dana u proleće i leto ili svaka 10-14 dana u jesen i zimu, u zavisnosti od uslova u okolini.

Filodendron

Filodendroni imaju prelepe, srcolike listove i brzo rastuće viseće izdanke koji mogu učiniti da svaka spavaća soba izgleda i oseća se kao bujna džungla. Filodendroni će brže rasti kad su izloženi srednje svetlom do jakom indirektnom svetlu, pa je najbolje postaviti ih blizu prozora.

Prema rečima Lalicata, filodendroni preferiraju da se zemlja osuši između zalivanja, što može biti svakih sedam do 10 dana, zavisno o uslovima u kući. Takođe će fizički pokazati da su spremni za zalivanje kada se listovi počnu povijati i uvijati unutra.

Drvo Sreće

Kaže se da drvo sreće donosi sreću i bogatstvo, što ga čini savršenom biljkom za dodavanje u spavaću sobu kako bi se stvorio dobar Feng Shui. Poznato je po svojoj otpornosti, lakoći rasta i jedinstvenom pletenom stablu. “Ova biljka nije tolerantna na nisko svetlo, tako da joj je potrebno dovoljno svetla da bi napredovala”, savetuje Lalicata. “Najbolje će uspeti u srednjem, jakom indirektnom svetlu s osenčenim direktnim suncem, i što se tiče zalivanja drveca sreće, proveravajte vlažnost zemlje i zalivajte samo kad je zemlja gotovo ili potpuno osušila.” To može biti svakih sedam do 10 dana na svetlom mestu ili svakih 10-14 dana u slabijim uslovima.

Fikus Tineke

Ova niskoudržljiva biljka ima upečatljive roze, zelene i žute listove koji će dodati boju i dimenziju svakoj spavaćoj sobi. “Dok vaša spavaća soba pruža dovoljno svetla, ova biljka će biti šareni dodatak i može dobro rasti preko 5 stopa kako sazreva, čineći je konačnim ukrasom”, kaže Lalicata. Fikusi, poput drveća sreće, takođe ne podnose nisko svetlo, pa će im biti potrebno jakog svetla da bi napredovali, a Lalicata preporučuje zalivanje samo kada se zemlja gotovo ili potpuno osušila.

Povezani Sadržaj  10 Pametnih Trikova za Odlaganje Stvari iz IKEA koji će Potpuno Transformisati Vaš Dom

Bršljan

Ova biljka je savršena za viseće korpe i čini odličan dodatak vašoj spavaćoj sobi. “Ova brza biljka ne zahteva puno da bi napredovala: jednostavno je posadite u zemlju koja dobro odvodi vodu, osigurajte svetlo indirektno svetlo i zalivajte kada se gornji sloj zemlje osuši”, kaže Lindsey Hall, botaničarka i stručni doprinositelj na blogu za baštovanstvo Positive Bloom.

Mirna Lila

Mirna ljiljanka ima prelepe listove i bele cvetove, čineći je lepim i umirujućim dodatkom svakoj spavaćoj sobi. Još jedna prednost: “Povećavaju unutrašnju vlažnost, pa ako imate problema s suvim nosnim prolazima, mirna ljiljanka je tu da vam pomogne”, kaže Hall. Iako se smatra da je mirna lila prilično laka za uzgoj, postoje neki faktori koje treba uzeti u obzir pri nezi. “Mirna ljiljanka je veoma osetljiva na direktno sunčevo svetlo, zato je držite na svetlom, ali ne direktno na suncu”, dodaje Hall. “Posadite je u srednje-drenirajući supstrat, prihranjujte je mesečno tokom sezone rasta sa razblaženim univerzalnim đubrivom za kućne biljke, i zalivajte kada se gornji sloj zemlje osuši.”

Biljka Pauk

Biljke pauk, poput zmijskih biljaka, oslobađaju kiseonik noću, čineći ih još jednim dobrim saputnikom uz krevet. Takođe su vizualno atraktivne, sa šarenim lišćem i dugim padajućim granama.

Za pravilnu negu: “Stavite biljku pauka u nisko do svetlo indirektno svetlo, pobrinite se da je zemlja dobro drenirajuća i zalivajte kada se gornjih 2 inča zemlje osuši”, kaže Hall.

Gardenija

Ako imate nešto iskusniji zeleni palac, možete dodati cvetnu biljku sa mirisnim cvetovima u svoju spavaću sobu, poput gardenije. “Gardenija proizvodi očaravajuće bele cvetove, ali nije dobar izbor za početnike zbog svojih visokih zahteva za negu”, kaže Hall. “Ako volite izazove, neki od zahteva za negu uključuju sadnju u zemlju koja dobro drenira, bogatu hranljivim materijama i kiselu, i držanje je na jakom indirektnom svetlu uz vlažnost od najmanje 60 posto.” Takođe savetuje prihranjivanje dvaput na početku sezone rasta i zalivanje nedeljno kad se površinski sloj zemlje osuši.

Povezani Sadržaj  5 Navika koje treba promeniti ako želite bolje organizovan dom

Jasmin

Ako imate problema sa anksioznošću i zaspivanjem noću, jasmin je odlična biljka za vašu spavaću sobu jer njen sladak miris ima umirujući i stres-ublažavajući efekat. Nije na odmet napomenuti da je i sama biljka vizualno privlačna.

“Ovo su biljke koje vole vodu, tako da održavajte zemlju stalno vlažnom, ali pripazite da ne preterujete s zalivanjem”, kaže Hall. “Idealno mesto za jasmin je blizu prozora okrenutog prema jugu. Ako ta mesta nisu dostupna, držite svoj jasmin na prozorskoj dasci okrenutoj prema zapadu ili istoku.”

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles