16.3 C
Budva
Utorak, 20 veljače, 2024

Evo Šta Treba da Uradite sa Svežim Sečenim Cvetovima Čim Stignete Kući

Jednostavni saveti, poput sečenja pod uglom, pomoći će da vaši cvetovi izgledaju sveži i traju duže. Neki cvetovi zahtevaju malo nege kako bi ostali u vrhunskom stanju. Popularni cvetovi, poput hortenzija, ruža, tulipana i ljiljana, svi će imati koristi od dodatne pažnje kako bi izgledali najbolje. Jednostavni koraci, poput hidratacije cvetova pre nego što ih složite u buket ili pružanja podrške cvetovima koji naginju, mogu napraviti razliku. U nastavku, saznajte opšte savete stručnjaka za cveće o tome kako da pripremite cvetove za vazu, a zatim pratite savete Kalverta Krejrija, prema knjizi “Flower School: Praktični vodič za umetnost aranžiranja cveća”, o tome šta treba uraditi s određenim vrstama cvetova.

Kako pripremiti sveže cvetove za vazu

Ako ste upravo doneli svež buket cvetova iz prodavnice ili svog vrta, verovatno ste nestrpljivi da ih odmah izložite. Međutim, preduzimanje nekoliko jednostavnih koraka sada može produžiti život vaših cvetova kasnije. Kako bi počeli, Kristina Stembel, osnivačica i izvršna direktorka kompanije Farmgirl Flowers, nacionalne kompanije za dostavu cveća, kaže da je važan prvi korak da se uverite da je sve što koristite potpuno čisto. “Počnite tako što ćete temeljno oprati sve, od makaza do vaze, toplom sapunicom”, objašnjava ona, dodajući da bakterije i ostaci od prethodnih aranžmana mogu uticati na život vaših novih cvetova.

Zatim, Megan Vejbi, dizajnerka cveća za kompaniju Scotts Flowers, preporučuje da odrežete ili odstranite sve listove koji će biti ispod nivoa vode u vašoj vazi, jer mogu zagađivati vodu dodatnim bakterijama. Kada seku stabljike, i Vejbi i Stembel preporučuju da to uradite pod uglom od 45 stepeni. “Sečenje svake stabljike pod uglom ne samo da maksimizira površinu kroz koju cvetovi mogu da se hidriraju, već i sprečava da se stabljika nasloni na dno vaze”, kaže Stembel. “To može stvoriti zaptivanje koje sprečava cvetove da dobiju dovoljno vode.”

Povezani Sadržaj  Ova nova IKEA kolekcija nudi najlepše komade za odlaganje

Važno je Delovati Brzo

Odsečene stabljike treba što pre staviti u vazu (napunjenu hladnom ili sobnom temperaturom vode). “Izloženost vazduhu uzrokuje reakciju koja počinje da zatvara stabljiku”, objašnjava Stembel. “Stabljike treba odseći nekoliko sekundi pre nego što ih stavite kako biste bili sigurni da će stabljike moći efikasno da upijaju vodu.”

Visina stabljika u odnosu na vašu vazu uglavnom zavisi od vaših ličnih preferencija, ali opšti savet je da cvetovi budu otprilike 1,5 puta viši od same vaze. Međutim, Stembel objašnjava da neki cvetovi, poput zumbula, mogu imati koristi od kraćih rezova kako bi podržali svoje teže glave. Bez obzira na pravila, Stembel kaže da voli dodati malo raznolikosti u dužini stabljika prilikom aranžiranja cvetova u vazi kako bi dodala nešto više pokreta i šarma. “Cvetovi ne rastu svi iste visine u prirodi – nema potrebe da budu aranžirani tako u vazi”, kaže ona.

Nakon što ste uložili trud da napravite zdrav aranžman cvetova, nekoliko dodatnih koraka za održavanje će osigurati da vaši cvetovi traju što duže. “Održavanje i čuvanje cvetova svežim podrazumeva redovno ponovno sečenje stabljika, dnevno osvežavanje vode i držanje ih podalje od direktnog svetla ili izvorima toplote ili klime”, kaže Vejbi.

Kako pripremiti različite vrste cvetova za vazu

Anemoni

Hidrirajte ih jedan do dva sata u hladnoj vodi i držite ih podalje od ekstremnih temperatura.

Tulipani

Hidrirajte odsečene cvetove punih pet do šest sati pre nego što ih aranžirate, tako da mogu stajati sami (inače ćete imati viseće stabljike).

Amarilis

Izbegnite viseće stabljike umetanjem drvenog ražnjića ili štapića za ražnjiće u šuplju stabljiku.

Hortenzije

Napravite jedan centimetar dug rez u sredini stabljike i povremeno ih prskajte sprejom da bi ostale dovoljno hidrirane.

Povezani Sadržaj  Kako Uzgajati Heliotrop Unutar Prostora - Sveobuhvatni Vodič - Učite od Stručnjaka

Ljiljani

Pupoljci trebaju četiri do sedam dana da se potpuno otvore (dovoljno vremena da se pripremite za intenzivan miris za koji su ljiljani poznati).

Ruže

Uklonite sav lišće i hidrirajte stabljike dva do četiri sata u toplom vodi pre nego što ih aranžirate u posebnoj vazi.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles