16 C
Budva
Utorak, 27 veljače, 2024

Izbegavajte ove 6 grešaka u vezi sa mašinom za pranje sudova ako želite kristalno čiste čaše

Evo zašto vaši čaši i tanjiri izlaze sa mrljama ili oblačnošću – ili i jedno i drugo!

Mašine za pranje sudova, pogotovo nove, su prilično sjajne. Umesto da stojite ispred sudopera i ribate gomilu prljavih sudova, što vam se čini kao večnost, možemo samo napuniti mašinu, postaviti je i zaboraviti na sat ili dva. One nam olakšavaju život – pod uslovom da se sudovi koje izvadite budu zaista besprekorni. Međutim, to nije uvek slučaj i ponekad (nepoznato!) pravimo nekoliko grešaka koje mogu kompromitovati performanse mašine za pranje sudova, dovodeći do dosadnih belih mrlja ili trajnog filma.

Šta uzrokuje mrlje?

Prvo, razmotrimo šta su obično te mrlje od vode. To su uglavnom kalcijum i magnezijum ostavljeni vodom, potvrđuje Eberhard. Ako znate da imate tvrdu vodu, koja je bogata tim mineralima, upotreba sredstva za ispiranje će značajno pomoći tako što će smanjiti površinski napon vaše vode. “Dejstvo ‘prianjanja’ sredstva za ispiranje pomaže da se voda ne lepi za vaše sudove, tako da kapi ne ostaju i ne ostavljaju ostatak”, dodaje Eberhard. Ovo je najlakši (i najpoznatiji) način za ispraviti problem, ali ako to ne funkcioniše ili želite izbeći dodatna sredstva za čišćenje, sledeći faktori mogu biti uzrok.

Zagušeni ili jako prljavi filter mašine za pranje sudova

Ovo može ometati rad vaše mašine, što može rezultirati mrljama na čašama, kaže Pleshek. Ako filter nije čišćen mesečno toplom sapunicom i četkom za boce, vaša mašina za pranje sudova će samo ponovno cirkulisati prljavštinu, nečistoće i taloge minerala, potencijalno ih ponovo prskajući po vašem posuđu. Zapravo, celu unutrašnjost mašine za pranje sudova trebali biste čistiti mesečno tako što ćete staviti tabletu za čišćenje mašine za pranje sudova u odeljak za deterdžent i pokrenuti prazan ciklus kako biste smanjili nakupljanje. Dublje čišćenje možete obaviti svakih nekoliko meseci.

Povezani Sadržaj  8 Stvari Koje Treba Da Očistite Iz Vaše Kupatilo Pre Jeseni

Ne postavljate čaše ispravno.

Ovde mogu biti dovedene u pitanje vaše tehnike punjenja mašine za pranje sudova. Eberhard predlaže postavljanje čaša na gornju korpu pod određenim uglom kako bi se sprečilo zadržavanje vode nakon završetka ciklusa pranja. Takođe preporučuje da čaše stavljate između šipki na gornjoj korpi, a ne pre njih – inače bi kontaktne tačke mogu rezultirati mrljama kada se osuše.

Temperatura vode je preniska.

Dve stvari se mogu dogoditi kao rezultat hladne vode. Prva je da je potrebno mnogo duže vreme da voda ispari kada nije jako vruća, što olakšava stvaranje sapuna ili taloga minerala na posuđu. Druga stvar koja se može događati je da voda nije dovoljno topla da potpuno rastvori deterdžente, što može dovesti do tačkastih mrlja ili zrnastih ostataka. Ciljajte na najmanje 120 stepeni Farenhajta.

Šta uzrokuje oblačnost?

Beli film koji ostaje na posuđu može biti još jedan znak tvrde vode, kaže Eberhard. Da biste proverili, ona preporučuje uklanjanje filma sirćetom ili ručno pranje stakla toplom vodom i deterdžentom za posuđe. Ako se film ukloni, onda imate problema sa tvrdom vodom, koje obično lako možete popraviti sredstvima za ispiranje. Ako se film ne ukloni, vaše čaše mogu biti izgrebane, što znači da imaju mnogo malih ogrebotina. Nažalost, ovo obično ne može biti vraćeno nakon što je šteta naneta, ali pročitajte kako se to moglo dogoditi i kako se to može minimizirati u budućnosti.

Prelazite prečesto.

Ispostavlja se da to može rezultirati prljavijim tanjirima. “Kada nema hrane na tanjirima koja se razlaže ili bilo koje tvrde vodene minerale prisutne zbog mekane vode, može doći do uklanjanja metalnih jona u staklenom posuđu, što dovodi do oštećenja”, kaže Eberhard. Dosta hemije! Dakle, preskočite ispiranje (i uštedite vodu) tako što ćete što je više moguće odstraniti hranu u kantu za smeće ili kompost, preporučuje ona. Te trake hrane na tanjirima će dati poslu deterdženta.

Povezani Sadržaj  Kako Spasiti Prezaliveni Kaktus - Naučite od Stručnjaka

Temperatura vode je previsoka.

Tačkasto oblačenje može biti uzrokovano niskim temperaturama, ali beli sloj može biti posledica izuzetno visokih temperatura. Oštećenja mogu nastati kada temperatura vode pređe 140 stepeni, pa možda izbegavajte previše često korišćenje ciklusa sa sterilizacijom, koji je najmanje 150 stepeni. Ukratko, idealna temperatura je između 120 i 140 stepeni!

Ne koristite odgovarajuću količinu deterdženta.

Prema Plesheku, previše deterdženta može dovesti do taloga koji se ne ispira, posebno ako ne punite mašinu do kraja. (Ne trebate istu količinu gela za pola punjenja sudova kao za punu ture!) Ovo se može ispraviti ručnim pranjem deterdžentom za sudove ili upotrebom sirćeta da biste se izborili s ostacima. Međutim, mutnoća koja nastaje zbog previše deterdženta ne može uvek biti uklonjena – ako imate meku vodu i naviku da preterano sipate, onda imate recept za trajna oštećenja. “Ova mlečno-mutna površina ne može se ukloniti jer su metalni joni uklonjeni sa površine stakla pomoću silikatnih jedinjenja”, prema GE Appliances. (S druge strane, ako imate tvrdu vodu, možda ćete zapravo trebati malo više deterdženta!) Oni sa mekom vodom mogu biti sigurni da će im sudovi i dalje biti čisti: Studija o mašinama za pranje sudova iz 2011. godine utvrdila je da mekana voda smanjuje potrošnju deterdženta za gotovo 30 procenata i čisti jednako dobro kao voda sa većim nivoima tvrdoće.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles