26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kada saditi Hortenzije – Učite od Stručnjaka

Bilo da stvarate bajkoviti engleski seoski vrt ili tražite savršenu saksiju za svoju terasu, hortenzije će dodati čaroliju gde god da ih posadite. Ove lepotice procvetavaju u grozdovima različitih boja, kao što su roza, bela, plava, ljubičasta i zelena.

Osim toga, većina hortenzija su višegodišnje biljke, što znači da ćete imati preleše cvetne grmove svake godine. Iako su relativno niskog održavanja, važno je znati kada saditi hortenzije kako bi razvile snažan koren i napredovale.

Razgovarali smo sa stručnjacima za baštovanstvo kako bismo saznali kada je pravo vreme za sadnju hortenzija prema zoni i tipu, kako biste ih održavali zdravim i uživali u njihovom sjajnom cvetu svake godine.

Kada saditi hortenzije prema tipu

“Kada sadite hortenzije, vreme je od suštinskog značaja, kao i kod većine biljaka. Međutim, imate prilično širok prozor da birate. Ključ je pronaći period kada nema rizika od mraza i istovremeno izbegavati sušu”, kaže Amber Noyes, stručnjakinja za hortikulturu i baštovanstvo i izvršna urednica Gardening Chores.

Evo zajedničkih tipova hortenzija i kada ih treba saditi prema stručnjacima.

Hortenzije Grmlje

Noyes kaže da jesen i proleće su najbolja vremena za sadnju hortenzija grmlja. Tehnički gledano, možete ih saditi i leti, ali se ne preporučuje. Kaže da ako to učinite, morate se pobrinuti da redovno zalivate grmlje i izbegavate puno sunce, jer toplota može ometati razvoj korena u novom zemljištu.

“Presađivanje hortenzija treba obaviti dok je biljka u stanju mirovanja, i obavezno je izbegavati tokom cvetanja. U ovom stadijumu, biljka je najslabija, i najmanje što možete očekivati je da sve velike cvetove uvenu, ali će i lišće i rast patiti”, objašnjava ona.

Jen McDonald, sertifikovani organski baštovan i suosnivač Garden Girls, kaže da je i mesto gde sadite hortenziju važno. “Zbog mnogo različitih sorti hortenzija, važno je odabrati sortu na osnovu mesta gde želite da je posadite. Hortenzije hrastovog lišća zahtevaju senku da bi uspevale. Hortenzije velikog lišća vole sunce. Odaberite lokaciju koja odgovara vrsti hortenzije koju izaberete”, savetuje ona.

Povezani Sadržaj  Da li su Orhideje Otrovne za Mačke? Naučite od Stručnjaka.

Penjačke hortenzije

Da li treba saditi penjačke i grmlje hortenzije u različito vreme? Noyes kaže da je odgovor ne, isto vreme važi za oba tipa. Jesen je obično najbolje vreme za sadnju, sa prolećem kao bliskim drugim izborom.

“Sadnja u jesen se obično preferira jer hortenzija prilazi ili je već u fazi mirovanja i stoga ne troši mnogo energije. U procesu je prenošenja energije iz lišća nazad u korenje, minimizirajući potencijalnu štetu”, objašnjava ona.

Prolećna sadnja ima uži prozor i nosi potencijalne rizike. “U ovom trenutku, hortenzija pokreće novi rast pupoljaka i izdanaka, prenoseći energiju iz korena u lišće. Ako su se listovi već otvorili, biljka može patiti od šoka transplantacije, što potencijalno može sprečiti cvetanje te godine ili rezultirati slabim cvetom”, upozorava ona.

Takođe kaže da ako se odlučite za prolećnu sadnju, pobrinite se da to bude najkasnije kada primetite male nove pupoljke koji rastu na granama i nikako ne kasnije od prvih nekoliko potpuno otvorenih listova.

Hortenzije u saksijama

“Kada je reč o sadnji hortenzija u saksijama, suprotno je tačno. Bolje je to učiniti u proleće, a jesen je drugi izbor, ali ne tako blizu. Poenta je da biljke u saksijama nisu toliko zaštićene od mraza kao one u zemlji, i ne želite preuzeti rizik”, kaže Noyes.

Ona savetuje da se preduzmu određene mere opreza ako postoji mogućnost mraza, kao što je obavijanje posude nečim toplo, kao što je slama, na primer. “Međutim, u toplijim klimama, presađivanje ih u jesen je prilično izvodljivo i obično uspešno.”

Hortenzije u saksijama prenijeti u zemlju

Ako se pitate kada presaditi hortenzije iz saksije u zemlju, Tammy Sons, hortikulturistkinja i izvršna direktorka TN Nursery, uvek predlaže da ih presadite u jesen.

Povezani Sadržaj  10 Pametnih načina da sakrijete kablove po celoj kući (Da, uključujući i televizijske kablove!)

“Najbolje vreme za presađivanje hortenzija je u jesen ili rano proleće. Jesen je najbolje vreme za sadnju bilo čega jer dolazi period mirovanja, i bilo koji šok ili stres usled presađivanja koji biljka doživi imaće celu zimu da se prilagodi i očvrsne pre nego što krene u rast naredne proleće”, objašnjava ona.

Često Postavljana Pitanja

Gde ne treba saditi hortenzije?

Noyes iz Gardening Chores kaže da nikada ne biste trebali pokušavati saditi hortenzije u zonama 1 i 2 zbog ekstremno niskih temperatura. “Slično tome, teško je uzgajati hortenzije na vrlo vrućim područjima zemlje; njihova tolerancija na toplotu obuhvata zone od 8 do 11 (ali obično 9), u zavisnosti od sorte. Ako se nalazite na gornjoj granici toplotne tolerancije vaše izabrane hortenzije, posadite je u delimičnoj senci umesto punog sunca.”
Takođe ističe da nikada ne biste trebali saditi hortenzije u zemlji lošeg kvaliteta ili gde nedostaje dobra drenaža. Potrebna im je plodna i dobro drenirana zemlja.

Da li hortenzije treba saditi na suncu ili u hladu?

“Hortenzije uspevaju i na suncu i u uslovima delimične senke. Međutim, u toplijim klimama obično preferiraju drugu opciju, posebno ako im se može pružiti neka senka i svežina tokom popodnevnih sati”, kaže Noyes.

Kako pripremiti zemlju za hortenzije?

Noyes savetuje da pripremite zemlju sa ilovačom, glinom ili peskovitom zemljom, izbegavajući kreč, pri čemu je ilovača optimalan izbor. “Bez obzira na tip zemlje, ne zaboravite da je obogatite velikom količinom komposta, izbegavajući đubrivo koje bi moglo oštetiti korenje. Uključivanje grubog peska pomoći će poboljšanju drenaže”, savetuje ona.

Da li hortenzije treba orezivati za zimu?

“Ne, ne treba ih orezivati zimi. Ali morate ih orezati, čak i da biste se oslobodili suvih, bolesnih ili trulih grana”, kaže Noyes.
Ona savetuje orezivanje hortenzija pre nego što biljka proizvede nove pupoljke i daleko pre nego što otvori nove listove. Zbog toga je jesen najpogodniji period za orezivanje, jer je to vreme kada biljka ulazi u fazu mirovanja.

Povezani Sadržaj  Zašto mi se listovi hibiskusa žute? Učite od Stručnjaka
Da li hortenzije vole puno vode?

“Hortenzije, daleko od toga da podnose sušu, uvek traže dovoljno vode. Njihovi bujni zeleni buseni jasno ukazuju na njihovu žeđ. Ove biljke cene redovno umereno zalivanje, ali zapamtite, nisu ljubitelji prekomerne vlažnosti”, objašnjava Noyes.
Što je hortenzija veća, to je veća njena žeđ. Potrebe odrasle biljke mogu varirati od 1 do 2 galona vode nedeljno, uz sezonsku toplotu kao odlučujući faktor. Manje ćete zalivati tokom hladnih zimskih meseci. Takođe zahtevaju češće zalivanje nakon presađivanja.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles