26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako da Gajite i Brinete se o Biljci Pauk (Chlorophytum Comosum) – Sveobuhvatni Vodič

Iako im je ime možda čudno i asocira na nešto gmizavo, biljke pauk (Chlorophytum comosum) su među najpopularnijim kućnim biljkama za uzgoj. Kada se uzgajaju unutra, ove biljke koje potiču iz toplih krajeva preživeće i manje nego idealne uslove, i biće prelepe ako možete što vernije oponašati njihovo prirodno tropsko okruženje pružanjem toplih temperatura i vlažnog vazduha. Ove biljke rastu u rozetama vitkih, blago povijenih listova koji mogu da dostignu dužinu od 12 do 18 inča. Listovi mogu biti zeleni ili zeleno-beli prugasti. Zrele biljke redovno šalju dugačke stabljike na kojima se nalaze male, zvezdolikog oblika cvetovi. Ako cvetovi budu oprašeni, formira se mali plod. Kada cvetovi otpadnu, na njihovom mestu se formiraju mali izdanci, koji na kraju razvijaju svoje korene i mogu se odseći kako bi se stvorile nove saksije sa biljkama.

Biljke pauk su umereno brzo rastuće biljke koje se mogu saditi u bilo koje doba, pod uslovom da nisu izložene mrazu.

Narodni NaziviBiljka pauk, paukova bršljanica, traka biljka
Botaničko ImeChlorophytum comosum
PorodicaAsparagaceae
Vrsta BiljkeVišegodišnja zeljasta biljka
Zrela Veličina30–60 cm visine i širine
Izlaganje SuncuDelimična, senka
Vrsta ZemljištaIlovača, dobro drenirano
pH ZemljištaNeutralno
Vreme CvetanjaRedovno cveta
CvetBoja Bela
Prirodno StaništeCentralna i Južna Afrika

Briga o Biljkama Pauk

Biljke pauk često se uzgajaju u saksijama kao viseće biljke zbog prirode njihovog lišća koje se povija, kao i dugih stabljika sa izdancima. Takođe, odlično izgledaju kad se gaje na stubovima. Ako postavljate njihovu saksiju na policu ili sto, pobrinite se da dugi listovi ne budu pritisnuti i da dugi izdanci sa mladicama ne postanu previše teški i prevrnu saksiju. U toplim klimama, biljke pauk uspevaju i u spoljnim saksijama, kao i kao biljke za oblaganje tla.

Redovno zalivanje obično je najzahtevniji deo nege biljaka pauk. Tokom sezone rasta (od proleća do jeseni), takođe planirajte redovno prihranjivanje. I presadite biljku po potrebi kada njene korene prerastu saksiju.

Svetlo

Napolju, biljke pauk preferiraju svetlu senku. Mogu podneti i jaku senku, ali rast neće biti tako bujan. Direktna sunčeva svetlost može izazvati opekotine na lišću. Unutra, svetlo prozorče ili vrata na terasi koja dobijaju indirektno sunce su idealni.

Zemlja

Ove biljke mogu rasti u različitim vrstama zemlje, ali vole rastresitu, ilovastu zemlju sa dobrim drenažom. Biljka pauk preferira zemljište sa prilično neutralnom pH vrednošću, ali može podneti blago kiselu ili blago alkalnu zemlju. Visok nivo soli u zemlji može uzrokovati smeđenje vrhova listova.

Povezani Sadržaj  18 Najboljih Biljaka za Dnevnu Sobu

Voda

Biljke pauk vole blago vlažno, ali ne natopljeno zemljište. Previše zalivanja može uzrokovati truljenje korena i na kraju ubiti biljku. Ove biljke su osetljive na fluorid i hlor u vodi, što može uzrokovati smeđenje vrhova listova.1 Ako je moguće, koristite kišnicu ili destilovanu vodu za saksije. Sočni gomolji dobro zadržavaju vlagu, pa neredovno zalivanje, iako nije idealno, neće previše štetiti biljkama pauk.

Temperatura i Vlažnost

Topli i vlažni uslovi su idealni za biljke pauk. Ne vole temperature ispod 10 stepeni Celzijusa. To znači da ih treba zaštititi od propuha i izduvnih otvora kada se gaje unutra. Osim toga, vrhovi listova mogu postati smeđi ako je vlažnost vazduha preniska.1 Redovno prskanje biljke može pomoći u održavanju odgovarajuće vlažnosti.

Đubrivo

Ove biljke vole umerenu količinu đubrenja, otprilike jednom mesečno tokom aktivnih sezona rasta u proleće i leto. Previše đubriva može uzrokovati smeđenje vrhova listova, ali premalo će rezultirati slabim rastom. Koristite univerzalno granulirano ili vodotopivo đubrivo tokom sezone rasta, prateći upute sa etikete. Prilagodite količinu ako je potrebno, u zavisnosti od rasta vaše biljke.

Orezivanje

Uklonite mrtve ili smežurane listove kako se pojave. Ako biljka postane previsoka i proređena, uklonite izdanke biljaka kako biste preusmerili energiju na glavnu biljku.

Razmnožavanje biljke pauka

Biljka pauka lako se razmnožava i tako je prolificna da ćete želeti da je podelite sa svim svojim prijateljima. Čak i početnik to može uraditi:

  • Kada se male izdanke biljke pauka na stabljici razviju korene dužine barem jednog ili dva inča, vreme je za razmnožavanje. Koristeći oštre makaze, pažljivo odsecite izdanke sa stabljike, čuvajući korene netaknutim.
  • Sadi ih u dobro dreniranu glinenu ili plastičnu posudu napunjenu zemljanom smesom i pazite da zemlja ostane vlažna (ali ne natopljena) dok se ne ukorene.
  • Za izdanke koji nemaju razvijene korene, postavite malu posudu sa zemljom za saksije blizu matične biljke. Stavite izdanak na vrh zemlje u novoj posudi i održavajte vlažnost zemlje. Za nekoliko nedelja, trebali bi se razviti koreni. Otkinite izdanak od matične biljke i nastavite da ga uzgajate u novoj posudi.
  • Alternativno, zrele biljke mogu se iskopati i podeliti. Nežno razdvojte korenovu loptu na delove, zadržavajući što više korena koliko je moguće. Zatim ponovo posadite delove.
Povezani Sadržaj  10 Saveta za Život u Malom Prostoru Sa Decom

Kako uzgajati biljku pauka iz semena

Razmnožavanje semenom nije vrlo uobičajeno, budući da se biljka pauka tako lako razmnožava vegetativno sadnjom izdanaka ili deljenjem korena. Ali ako želite da pokušate sa sadnjom semena, i imate sreće da imate biljku koja cveta i proizvodi seme, možete eksperimentisati s ovom metodom.

Cvjetovi biljke pauka moraju se oprašivati međusobno kako bi proizveli plodna semena, što možete postići koristeći malu četkicu umetnika ili pamučnu štapić da pređete preko pojedinačnih cvetova čim se pojave. Pazite da pređete preko svih cvetova kako biste obezbedili prenos polena na sve cvetove.

Nakon što cvetovi uvenu, trebali biste videti male zelene mahune umesto njih. Kada se ove osuše, možete ih ubrati sa biljke i otvoriti ih kako biste prikupili seme unutra. Seme posadite duboko oko pola inča u malu posudu ispunjenu zemljanim smesom i održavajte smesu toplom i vlažnom dok se seme ne nicanje. Plodnost će varirati, pa se pobrinite da posadite mnogo semena kako biste osigurali neki uspeh.

Presađivanje biljke pauka

Biljku pauka uzgajajte u posudama koje su najviše 1/3 veće od korenske lopte. Obezbedite da posude imaju dovoljno otvora za drenažu i koristite labavu zemljanu smesu. Biljke pauka obično će zahtevati presađivanje svake dve do tri godine. Znaćete da je vreme za presađivanje kada vidite korene kako izlaze iz otvora za drenažu i iznad nivoa zemlje.

Najbolje vreme za presađivanje je u proleće. Nežno izvadite biljku iz njene stare posude i postavite je na istoj dubini u nešto veću posudu. Zatim je napunite svežom zemljanom smesom.

Preko zime

Zimi je najbolje smanjiti raspored đubrenja, jer će ove biljke prirodno ući u polu-spavanje. Međutim, redovno zalivajte i prskajte biljku, jer biljka pauka treba održavati vlažnom tokom suvih zimskih meseci.

Uobičajene štetočine i bolesti biljaka

Biljke pauka su generalno zdrave, ali neki uobičajeni štetočine biljaka, uključujući vaške, bele muve i pauk grinje, mogu ih zahvatiti. Depigmentirano lišće je čest znak infestacije. Prirodan i efikasan način za borbu protiv nekih infestacija je jednostavno ispiranje biljke vodom. Insekticid ili prirodni lek poput neem ulja može se koristiti za ozbiljnije infestacije.

Kako naterati biljku pauka da procveta

Biljka pauka ne proizvodi upečatljive cvetove, pa je retko da uzgajivači brinu o biljkama koje ne cvetaju. Ali ako iz nekog razloga želite više cvetova (možda da eksperimentišete s razmnožavanjem semenom), možete pokušati biljku izložiti malo više svetlosti nego što obično dobija i redovno je okretati kako bi svi delovi dobili ravnomernu svetlost. Možda ćete biti nagrađeni malim belim cvetovima veličine oko 1/2 inča. Takođe možete pokušati preskočiti presađivanje, jer se čini da su ove biljke sklonije cvetanju ako su malo vezane korenima.

Povezani Sadržaj  Preskočite ove 7 dizajnerske trendove ako želite manje čistiti, kažu dizajneri

Đubrenje neće ništa učiniti da podstakne cvetanje – zapravo, uzdržavanje od đubrenja će verovatno biti korisnije ako je vaš cilj dobijanje cvetova.

Uobičajeni Problemi sa Biljkom Pauka

Biljke pauka retko uzrokuju ozbiljne probleme, a oni koji se pojave obično su prilično jednostavni za rešavanje:

Biljka je previše retka

Prirodna reakcija kada biljka pauka izgleda kao da se bori je da se poveća količina vode ili đubriva, ali u slučaju biljke pauka, to je pogrešan pristup. Umesto toga, rešenje može biti da presadite i podelite biljku koja je postala previše vezana za korenje. Ove biljke brzo rastu, i ako vaša biljka iznenada počne da se bori nakon meseci zdravog rasta, verovatno joj je potrebno više prostora za korenje.

Takođe, odsecanje nekih beba “izdanaka” može pomoći, jer to usmerava energiju biljke u proizvodnju više izdanaka.

Krajevi Listova Su Oštećeni

Biljke pauka spadaju u nekoliko vrsta kućnih biljaka koje su posebno osetljive na hemikalije ili soli koje se nalaze u tretiranoj vodi iz česme. Ako vaša biljka počne da pokazuje oštećene krajeve, najbolje je preći na zalivanje sakupljenom kišnicom ili nefiltriranom flaširanom vodom.

Takođe, smežurani krajevi mogu se pojaviti ako biljka pauka dobija previše direktnog sunčevog svetla. Zapamtite da ove biljke preferiraju neizravnu svetlost ili senovite uslove.

Često Postavljana Pitanja

Koliko dugo traje biljka pauka?

Višegodišnje biljke s dobrim iskustvom kao kućne biljke obično stiču takav ugled zato što su dugotrajne, i biljka pauka nije izuzetak. Biljke pauka koje se pravilno održavaju, redovno presađuju i dele često se prenose iz generacije u generaciju.

Mogu li uzgajati biljku pauka kao biljku u vrtu na otvorenom?

Da, biljku pauka možete uzgajati kao biljku u vrtu na otvorenom u toplim klimama (zone 9 do 11), a ponekad se sadi kao godišnja biljka na otvorenom u hladnijim klimama. Kada se koristi na otvorenom, obično se sadi kao rubni zasad ili u saksijama za cveće ili na uzdignutim gredicama.

Da li biljka pauka zaista čisti unutrašnji vazduh?

Da, dokazano je da biljka pauka uklanja zagađivače iz unutrašnjeg vazduha, kao što je formaldehid. Potrebno bi bilo vrlo veliko unutrašnje bašta da potpuno očisti vazduh u celoj kući (prema nekim procenama, potrebno bi bilo čak 700 biljaka), ali kuća s mnogo kućnih biljaka će biti nešto zdravija. I efekat četiri ili pet biljaka pauka u malom kancelarijskom prostoru će biti primetan.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles