17.1 C
Budva
Utorak, 27 veljače, 2024

Kako da Napravite Potos Biljku Gušćom: 6 Jednostavnih Metoda

Potos biljke su neke od najčešćih i najpopularnijih kućnih biljaka, poznate po svom sjajnom lišću i visećem rastu. One su niskootporna i mogu se gajiti na razne načine – od visećih korpi do saksija na stolu ili vertikalnih bašti. Ove aroide su omiljene zbog svog bujnog izgleda i mogu dodati tropski šarm svakoj prostoriji. Dakle, šta raditi ako vaša Potos biljka izgleda pomalo bezvoljno? Ne brinite, to se može popraviti. Ako tražite načine da napravite svoju Potos biljku gušćom, evo šta treba da znate.

Kako da Napravite Potos Biljku Gušćom

Spremni ste da transformišete svoju Potos biljku u biljku svojih snova? Ovih šest metoda će vam pomoći da vaša Potos biljka raste bujno i puno. Možete koristiti samo jedan od ovih metoda ili isprobati nekoliko.

Redovno šišanje

Redovno šišanje vaše biljke će pospremiti njen izgled i podstaći nov rast. Najbolje je šišati je tokom aktivnog perioda rasta u proleće ili letnje mesece. Izbegavajte šišanje tokom jeseni ili zime kada je manje verovatno da će biljka izbaciti novi rast.

Uvek koristite oštre, sterilizovane makaze ili škare, i nikada ne uklanjajte više od 1/3 biljke odjednom. Još jedna prednost redovnog šišanja je korišćenje sečenih delova za razmnožavanje, što je još jedan način da napravite svoju Potos biljku gušćom.

Razmnožite Svoju Biljku

Razmnožavanje Potos biljaka je brzo i jednostavno, i možete presaditi nove korene biljaka nazad sa matičnom biljkom da biste je učinili gušćom. Razmnožavanje se vrši sečenjem stabljike i trebalo bi ga obavljati u proleće ili letnje mesece. Uklonite sve listove sa donje polovine sečenica. Stavite sečenice u vodu i postavite ih na mesto gde će primati svetlu, indirektnu svetlost.

Povezani Sadržaj  10 Pametnih Ideja za Samostalno Napravljene Opcije za Skladištenje u Garaži da Osvježite Vaš Prostor

Male korene će rasti sa čvorova duž sečenica u roku od nekoliko nedelja. Kada koreni dostignu dužinu od 2 do 3 inča, možete posaditi sečenice u zemlju, gde će se vremenom razviti u punokrvne Potos vinove loze.

Pružite Dovoljno Svetla

Davanje dovoljno svetla je jedan od najjednostavnijih načina da pomognete svojoj Potos biljci da raste bujno i puno. Bez dovoljno svetla, biljka će usporiti svoj rast i proizvoditi manje listove kako bi sačuvala energiju i preživela. Nažalost, premeštanje biljke na svetlije mesto neće nužno popraviti već postojeći rast, ali će podstaknuti bujni novi rast.

Idejno, vaša Potos biljka treba da primi nekoliko sati svetle, indirektne svetlosti svakog dana. Iako ove biljke mogu rasti u uslovima sa malo svetla, dosledna svetla svetlost će rezultirati gušćom biljkom.

Ne Zaboravite da Zalivate Biljku

Potos bi trebalo zalivati kada se gornji 1 do 2 inča zemlje osuše. Ona može izdržati malo sušenja, ali ako se biljka redovno ne zaliva, njen list će patiti. Redovno zalivajte svoju biljku, posebno tokom aktivnog perioda rasta u proleće i leto. Samo-zalivajuća saksija ili dodavanje globusa za vodu u zemlju mogu pomoći održavanju dobrog zalivanja.

Dodajte šipku sa mahovinom

Davanje vašoj Potos biljci šipku sa mahovinom za penjanje će podstaći veće listove, dajući biljci gušći izgled. Možete napraviti šipku sa mahovinom ili je kupiti u rasadniku ili baštenskom centru. Postavite šipku u saksiju i pričvrstite vinovu lozu koristeći vezice. Vremenom, vaša biljka će početi da se pričvršćuje za šipku, što obično traje nekoliko meseci. Održavajte šipku sa mahovinom ravnomerno vlažnom kako biste podstakli svoju Potos biljku da se penje po mahovini.

Pokušajte sa “basketing”

“Basketing” je oblik razmnožavanja koji će vam pomoći da vaša Potos biljka raste gušće tokom vremena. Ovaj metod uključuje obmotavanje postojećih vinova oko unutrašnjosti saksije tako da čvorovi duž stabljike leže na vrhu zemlje. Tokom vremena, nove korene će rasti sa čvorova, a stabljike će izbaciti nekoliko novih tačaka rasta. Pri “basketingu”, čvorovi moraju ostati u stalnom kontaktu sa zemljom, pa možda trebate koristiti nešto poput žice za cvetni aranžman ili savijene spajalice kako biste pričvrstili stabljike za zemlju.

Povezani Sadržaj  Naučite ova 11 stila nameštaja pre nego što krenete u potragu za novim komadima

Dodajte đubrivo

Prekrijte zemlju biljke kompostom ili joj dajte tečno đubrivo od morske trave jednom ili dva puta mesečno da biste podstakli bujan rast lišća. Ako se odlučite za čvrsto đubrivo, pospite preporučenu količinu preko zemlje i lagano je izmešajte koristeći ručni grabuljar. Razmotrite đubrivo bogato azotom u odnosu na druge vrste. Ako koristite tečno đubrivo, koristite univerzalno đubrivo na pola jačine svakih četiri do šest nedelja.

Najbolje vreme za prihranjivanje Potos biljaka je tokom aktivnog perioda rasta u proleće i leto. Suzdržite se od đubrenja tokom jeseni i zime.

Da li Vam je Potrebno da Napravite Potos Gušćim?

Tehnički gledano, ako ste zadovoljni izgledom vašeg Potosa, nema potrebe da ih podstičete da rastu gušći. Neki Potosi rastu u pojedinačnim dugim vinima, i to je u redu, to ne znači da je nešto loše sa njihovim rastom. Bujno i gustolišće je dobar pokazatelj da je vaša biljka srećna i zdrava, a takođe je i privlačna za oko. Konačno, to je izbor uzgajivača.

Često Postavljana Pitanja

Zašto moj Potos nije gušći?

Postoji nekoliko razloga koji mogu uzrokovati da Potos postane tanak ili razvučen, iako su glavni nedostatak svetla i nedovoljno šišanje.

Kako da održavate Potos niskim i bujnim?

Da biste održavali Potos niskim i bujnim, redovno šišajte, barem jednom ili dva puta mesečno. Prerastite ili uklonite vitice kako se pojavljuju.

Da li Potos voli da raste prema gore ili nadole?

Potos prirodno želi da raste prema gore, dosežući prema suncu. Kada mu ne date nešto da se penje, povijaće se nadole ili prema spolja.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles