26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako Iseći Aloju u 5 Jednostavnih Koraka

PREGLED PROJEKTA
UKUPNO VREME:10 – 15 minuta
NIVO VEŠTINA:Početnik
PROCENJENA CENA:€10 ili manje

Iako nisu poznate kao brzorastuće sobne biljke, aloji ponekad koristi da se prilagodi ili oreže. Možda vas takođe zanima da odsecate list aloe kako biste sakupili gel-sličnu supstancu koju listovi sadrže, koji je popularan lek koji se koristi za lečenje i umirivanje opekotina od sunca, manjih kuhinjskih opekotina, ogrebotina i svrbeža od ujeda komaraca. Aloja je odlična biljka koju treba imati tokom čitave godine, ali posebno tokom letnjih meseci kada su opekotine od sunca češće.

Bez obzira na razlog, važno je znati kako pravilno seći šiljate listove aloje da se ne biste povredili tokom postupka, i da biljka nastavi da raste nakon orezivanja. Iako se listovi koje odsečete neće regenerisati, vaša biljka će nastojati da ih zameni novima, pa ne brinite da će umreti nakon toga. Evo što trebate znati da biste počeli.

Kada Orezati Aloju

Postoji nekoliko čestih znakova koji vam govore da je vreme da orežete vašu aloju. Za osnovno održavanje, trebali biste orezati sve suve ili oštećene listove koji su žute ili smeđe boje. Kada se aloja previše zaliva, njeni listovi mogu postati gnjecavi. Trebali biste i te gnjecave odseći.

Ako orezujete aloju kako biste sakupili gel unutar listova, znate da je spremna kada su joj najzreliji listovi veliki, debeli i čvrsti. Što su listovi veći, to sadrže više aloe vera gela. Može proći i do godinu ili dve dok mala aloja ne poraste dovoljno velika i zdrava za to.

Da biste održali svoju aloju živom i zdravom, berite samo jedan ili dva najveća listа odjednom. Trebalo bi da čekate da izrastu novi pre nego što odsecate više listova sa biljke.

Povezani Sadržaj  7 Stvari koje Uvek Treba Razmotriti Pre nego što Sami Krenete sa Projektom Farbanja

Šta će Vam Biti Potrebno

Oprema / Alati

  • Zrela aloja biljka
  • Pčelinji vosak ili aluminijumska folija (opciono)

Materijal

  • Oštar nož ili baštenske makaze
  • Baštenske rukavice
  • Hermetički zatvorena posuda (opciono)

Kako Iseći Aloju

Prepoznajte dobar list aloje za sečenje

Pažljivo pogledajte vašu biljku aloje. Ako odstranjujete nezdrave listove, tražite listove koji su postali žuti ili zeleni ili one koji su razvili mrlje. Kada birate koji list vaše aloje da isečete kako biste ubrali gel, izaberite najveći i najzdraviji list koji možete pronaći. To će biti najzreliji list i davaće više gela od mlađih. Sečenje zrelih listova takođe će omogućiti mlađima da se bolje razvijaju.

Odlučite koje alate ćete koristiti

Ako je list aloje koji ste izabrali posebno šiljat, razmotrite da stavite baštenske rukavice da biste zaštitili ruke. Baštenske makaze će biti dobre za sečenje manjih listova, ali ako je list koji ste odlučili da isečete širi ili zreliji, oštar nož može dati čistiji rez. Pre nego što sečete, obezbedite da je izabrani alat bio čist, kako ne biste kontaminirali ili inficirali biljku.

Napravite vaš rez

Tajna sečenja aloje je iseći list čisto kod osnove biljke, blizu glavne stabljike. Bez obzira na alat koji odlučite da koristite, obezbedite da sečete list što je moguće bliže osnovi biljke. Najbolje je iseći ceo list aloje umesto da ga prepolovite.

Odbacite ili čuvajte isečeni list

Ako ste seckali vašu aloju kako biste uklonili oštećene listove, bacite ih u smeće ili kompost. Ako berete gel, omotajte isečeni kraj lista nečim što će mu pomoći da zadrži vlažnost, poput pčelinjeg voska ili aluminijumske folije. Čuvajte isečeni list u hermetički zatvorenoj posudi dok ne izvučete gel iz njega.

Povezani Sadržaj  20 Pametnih Ideja za Organizaciju Garaže za Raščišćavanje Haosa

Operite ruke i očistite stanicu

Ne delovi aloje su lekoviti. Pored gela, listovi aloje takođe sadrže žutu supstancu po imenu aloin, koja može iritirati vašu kožu. Ako se aloin konzumira, može dovesti do dehidracije i bolova u stomaku. Da biste sprečili svaku kontaminaciju, operite ruke i očistite radnu stanicu nakon sečenja aloje.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles