26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako očistiti parket bez hemikalija? Detaljno Objašnjenje

Ako se pitate kako da očistite parket tako da izgleda prelepo i zadrži sjaj godinama, ključ je da ga čistite često i metodološki. Na kraju krajeva, podovi se suočavaju sa najvećim habanjem i trošenjem u našim domovima. Razmislite o svom prašini, prljavštini, i otpadu koji se unosi izvana ili se nakuplja nošenjem cipela po kući.

Dozvoliti drvenim podovima da postanu previše prljavi nije samo nečisto i nesigurno, već može i oštetiti samu drvenu površinu, što je skupo popraviti, renovirati ili u najgorem slučaju, zameniti. Redovnim čišćenjem parketa sa samo nekoliko alatki i prirodnim proizvodima, mogu trajati duže. Sledite ove savete za prirodno čišćenje parketa koje je predložila Melissa Vitulski, menadžer za poslovne operacije kompanije Merry Maids.

Koliko često treba čistiti parket

Blago čistite parket nekoliko puta nedeljno. Jednom mesečno (ili češće ako je potrebno), obrišite drvene podove kako biste dubinski očistili drvo i dali mu sjaj. Da biste izbegli frustraciju i dodatni rad, odaberite dobro vreme za čišćenje parketa. Najbolje vreme je kada će saobraćaj biti minimalan, na primer kada niko nije kod kuće.

Vitulski predlaže brze redovne čišćenje nekoliko puta nedeljno kako biste sprečili da se podovi previše zaprljaju: “Najbolji način za čišćenje parketa je korišćenje mikrofiberske metle za prašinu kako biste uklonili prašinu, prljavštinu i sve druge čestice koje su unesene u vaš. Mikrofiberska metla za prašinu neće ogrebati vaše podove kao što bi to mogli neki usisivači.”

Razmatranja pre nego što počnete

Proverite da li su podovi zaptiveni

Pre nego što krenete sa čišćenjem parketa, bitno je da saznate kakav je premaz nanesen na pod. Da li je pod zaptiven slojem poliuretanskog premaza? Ako kapljica vode stoji na površini, tada je pod zaptiven i može se čistiti vodenom otopinom ili parnim čistačima. Ako kapljica vode brzo upije, zaptivač je istrošen ili nikada nije bio nanesen. Ako pod nije zaptiven, treba ograničiti količinu vode koja se koristi za čišćenje. “Kada trebate dublje čišćenje, koristite vlažnu mikrofibersku krpu (po potrebi) i odmah obrišite suvom mikrofiberskom krpom”, kaže Vitulski.

Investirajte u kvalitetan usisivač

Ako imate puno parketa u svom domu, možda biste trebali uložiti u bežični usisivač za parket. Na primer, Dyson Omni-Glide+ je model koji smo ocenili kao jedan od najboljih usisivača. Ako imate pse ili mačke kod kuće, potražite usisivač za dlake kućnih ljubimaca koji je takođe dobar za parket. Za one koji traže nešto praktičnije, robot-usisivač dizajniran za čišćenje tvrdih površina i tepiha je dobar izbor. (Neki robot-usisivači za parket takođe mogu i da mopiraju.)

Povezani Sadržaj  Ove 6 Isečenih Cvetova Najduže Traju - Učite od Stručnjaka

Za čišćenje sirćetom

 • Suvu mikrofibersku metlu za prašinu
 • Metlu ili usisivač bez četke za tepih (opciono)
 • Veliku kofu
 • Destilovano belo sirće ili čišćenje sirć
 • Vlažnu mikrofibersku metlu

Za čišćenje pukotina

 • Činiju ili malu kofu
 • Destilovano belo sirće
 • Četkicu sa mekim vlaknima za zube
 • Mikrofibersku krpu
 • Ručni usisivač ili usisivač sa nastavkom za pukotine (opciono)

Za čišćenje farbe sa podova

 • Malu činiju
 • Sredstvo za pranje sudova
 • Krpe za čišćenje
 • Tvrdu plastičnu špatulu za malter ili stari kreditni karton
 • Izopropilni (trljajući) alkohol
 • Limunov sok
 • Četkicu sa mekim vlaknima ili neabrazivnu četku za ribanje
 • Fen za kosu ili pištolj za topljenje (topljenje vrućim vazduhom)
 • Sredstvo za uklanjanje farbe na bazi citrusa (opciono)

Kako očistiti podove od tvrdog drveta sirćetom

Korak 1: Uklonite Nered, Prljavštinu i Otpad

Uvek započnite čišćenje poda tako što ćete pokupiti sve nerede i ukloniti male predmete, poput prostirki, sa poda. Ovo će vam pomoći da stvorite brže i lakše iskustvo čišćenja.

Zatim uklonite labavu prašinu i zemlju. Možete koristiti metlu ili usisivač bez četke za tepih (četka za tepih može oštetiti drvene površine) da očistite otpad.

Ali najbolji izbor je mikrofiberska metla za prašinu. Vlakna na metli privlače i zadržavaju prljavštinu, a nakon toga možete baciti glavu metle u mašinu za pranje veša kako biste imali čistu metlu svaki put.

Korak 2: Pripremite Sredstvo za Čišćenje

U velikoj kofi ili sudoperi, pomešajte 1 galon vode sa 1 šoljom destilovanog belog sirćeta ili 1/2 šolje čišćenja sirćeta. Ako odlučite da koristite komercijalni sredstvo za čišćenje parketa, pažljivo pratite uputstva proizvoda. Koristite samo količinu koja je navedena kako biste izbegli nakupljanje voska, što može učiniti da drveni pod izgleda mutno.

Korak 3: Brišite Drvene Podove

Uronite čistu mikrofibersku metlu u rastvor i ocedite je dok ne bude samo vlažna i ne kaplje. Ne želite naneti suviše vode na pod.

Počnite od suprotnog ugla i radite prema vratima dok ne očistite celu sobu. Često isperite metlu (ocedite je dok bude malo vlažna!) kako se prljavština prenosi sa poda.

Korak 4: Ostavite Podove da Se Osuše

Dozvolite podu da se prirodno osuši pre nego što na njega stupate. Zapamtite da višak vlage može oštetiti drvene podove. Uključite ventilatore na plafonu ili dodajte pokretni ventilator kako biste ubrzali vreme sušenja. Na ovaj način možete brže hodati po podu i vratiti sve prostirke ili predmete sa poda koje ste prethodno uklonili.

Povezani Sadržaj  10 Grešaka koje Gotovo Svi Prave sa Svojim Kućnim Biljkama - Učite od Stručnjaka

Kako očistiti pukotine na drvenom podu

Stariji drveni podovi i loše postavljeni parketi mogu imati pukotine između dasaka koje zadržavaju prljavštinu i prašinu. Ove pukotine se mogu pogoršati tokom perioda niske vlažnosti kada drvo isušuje. Uklanjanje prljavštine i otpada koji se zadržava u pukotinama je jednostavno, ali zahteva malo vremena.

Korak 1: Podelite Pod U Male Sekcije

Čistite u malim sekcijama, počevši od najudaljenijeg ugla sobe i krećući se prema vratima. Ova tehnika je korisna kako biste mogli da nastavite tamo gde ste stali ako ne možete odjednom očistiti celu sobu.

Korak 2: Pripremite Sredstvo za Čišćenje

Pomešajte 2 šolje tople vode i 1/4 šolje destilovanog belog sirćeta u maloj kofi.

Korak 3: Ribajte Pukotine

Uronite četkicu sa mekim vlaknima u rastvor i protresite je dok ne bude samo vlažna. Nežno ribajte pukotine, zatim obrišite prljavštinu mekom krpom. Možete je takođe usisati pomoću ručnog usisivača ili usisivača sa nastavkom za pukotine.

Korak 4: Čistite Podove

Kada su pukotine očišćene, čistite podove kao i obično tako što ćete ukloniti prašinu i brisati pod, sledeći korake iznad.

Uklanjanje Fleka Od Boje sa Drvenih Podova

Fleke od boje i kapi se ponekad dese, posebno prilikom slikanja unutrašnjosti vašeg doma. Većina se može ukloniti sa drvenih podova uz malo truda i pravilnih sredstava za čišćenje. Boje na bazi vode (akrilne boje) su najlakše za uklanjanje, ali moguće je ukloniti i boje na bazi ulja.

Sa Deterdžentom za Sudove

Pomešajte nekoliko kapi deterdženta za sudove sa 2 šolje vruće vode u posudi. Navlažite krpu ovom smešom i ocijedite je dok ne prestane da kaplje. Radite u smeru žita drveta i trljajte fleku od boje. Kako se boja olabavi, koristite suvu krpu da je obrišete. Ako se ne pomeri, koristite ivicu starog kreditnog kartona ili plastični nož za malter (nežno) da je odstranite.

Sa Alkoholom i Limunovim Sokom

Ako fleke od boje ili kapljice i dalje postoje, pokušajte sa snažnijim sredstvom za čišćenje koje se sastoji od tri dela alkohola za trljanje i jednog dela limunovog soka. Uronite krpu u ovu mešavinu, ocijedite je i stavite je preko kapljica boje. Neka odstoji pet minuta, zatim nežno trljajte starom četkicom za zube ili nežno stružite kreditnom karticom. Obrišite boju.

Sa Toplotom

Ako boja i dalje neće da se skine, usmerite fen za kosu postavljen na visoku temperaturu prema boji da je omekšate i ponovo pokušajte sa prethodnim metodama čišćenja.

Savet: Ako je boja na bazi ulja, možda ćete morati koristiti kupovno ekološki prihvatljivo sredstvo za uklanjanje boje na bazi citrusa. Pratite uputstva na etiketi.

Povezani Sadržaj  Kako se Brinuti o Biljci Juka - Naučite od Stručnjaka

Kako da očuvate čistoću vaših drvenih podova duže

Da biste pomogli vašim drvenim podovima da ostanu čisti duže vreme, isprobajte sledeće savete.

 • Odmah obrišite prolivene tečnosti. Prekomerna vlaga može promeniti boju podova, a lepljivi ostaci privlače više prljavštine. Shop vac ili usisivač sa mogućnošću usisavanja tečnosti mogu biti korisni u ovim situacijama.
 • Svakodnevno (ili barem nedeljno) brišite prašinu metlom za prašinu. Brzo prelazak suvom metlom za prašinu (posebno kroz područja sa velikim prometom) će uhvatiti labavu zemlju, pesak i prašinu koja može ogrebati završne slojeve drvenih podova.
 • Stavite otirače unutar i izvan ulaznih vrata kako biste uhvatili prljavštinu. Ne zaboravite da redovno čistite otirače.
Da li treba koristiti parne čistače za čišćenje parketa?

Parni čistači su odlični za čišćenje neporoznih podova poput vinilskih podova, keramičkih pločica, poliranog betona i kamena. Međutim, visoka temperatura i prekomerna vlaga mogu uzrokovati promenu boje, deformaciju i pucanje parketa tokom vremena, posebno ako drvo nije pravilno zaptiveno.

Ako odlučite da koristite parni čistač, dvostruko proverite da su vaši parketi dobro zaptiveni i da nema oštećenih mesta na završnom sloju. Postavite čistač na najnižu temperaturnu postavku i ne stvarajte “mlazove pare” dok radite. Nikada ne ostavljajte čistač na jednom mestu predugo.

Šta ne treba koristiti na parketima?

Da biste zaštitili svoje parkete od oštećenja, najbolje je da ne koristite abrazivna sredstva za čišćenje, amonijak ili alkalne proizvode prilikom čišćenja drvenih podova. Držite se prirodnih metoda čišćenja ili sredstava koja su namenjena za upotrebu na drvenim podovima.
Isto tako, izbegavajte korišćenje voska, ulja ili sprejeva za nameštaj na parketima. Ovo će sprečiti ostatak na podu i očuvati pod od postajanja previše klizavim. Pored toga, ko ima vremena da nanosi vosak?

Šta može uništiti parkete?

Osim izbegavanja sredstava za čišćenje i proizvoda koji su pomenuti gore, pratite ove savete kako biste izbegli oštećenje parketa.

Izbegavajte preteranu sunčevu svetlost. Previše direktnog sunca može uzrokovati promenu boje i zamagljivanje vaših drvenih podova. Koristite roletne ili zavese na veoma sunčanim danima.

Budite pažljivi sa usisivačem. Izbegavajte upotrebu usisivača sa četkom za tepih koja može ogrebati ili udubiti podove. Takođe, isključite četku za usisivač.

Ne klizajte nameštaj. Kada pomerate nameštaj po kući, podignite komade da biste ih premestili umesto da ih klizate po podu. Na taj način sprečavate ogrebotine ili udubljenja.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles