26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako Odrezati Uvelo Cveće na Hortenzijama – Učite od Stručnjaka

Hortenzije pružaju najlepše i dugotrajne cvetove u vašem vrtu. To čini da mnogi baštovani imaju poteškoća u određivanju kada ili kako treba odrezati uvelo cveće na svojim hortenzijama kako bi očuvali lepotu svojih hortenzija tokom cele godine.

Zanimljivo je da, ako želite da podstaknete više cvetova na hortenzijama, odrezivanje uvelog cveća nije rešenje. “Određivanje uvelog cveća na hortenzijama priprema ih za sledeću godinu”, kaže Kejt Singlton, direktorka dizajna u online kompaniji za uređenje pejzaža Tilly. “Nećete dobiti dodatne cvetove iste godine.”

Evo svega što trebate znati o kada i kako odrezati uvelo cveće na hortenzijama kako biste pomogli da vaše biljke napreduju.

Kada odrezati uvelo cveće na hortenzijama

Zbog toga što cvetovi na hortenzijama mogu bujati i menjati boju tokom bukvalno mesecima, odrezivanje uvelog cveća na hortenzijama obično je jednokratna stvar. “U blažim klimama, odrezivanje uvelog cveća na hortenzijama omogućava biljci da prestane trošiti energiju na proizvodnju semena i umesto toga podstiče rast lišća”, kaže Singlton. “U hladnijim klimama, odrezujte samo u proleće kako biste omogućili da uveli cvetovi zaštite pupoljke za narednu godinu od mraza.”

Za hortenzije tipa “mop-head,” proleće je najbolje vreme za odrezivanje uvelog cveća, dok se hortenzije tipa “lacecap” mogu odrezivati krajem leta, kada cvetovi uveli, kaže Singlton.

Međutim, imajte na umu da odrezivanje uvelog cveća nije neophodno za zdravlje vaše hortenzije. “Kod hortenzija, ovo nije ključan zadatak u baštovanstvu, i biljke koje se ne odrežu neće pokazati oštar pad u cvetanju ili rastu u narednim godinama”, kaže Dženifer Foster, stručnjak za biljke u kompaniji Fast Growing Trees. “Mnogi baštovani će ostaviti uvele cvetne glavice na biljkama zbog zimskog interesovanja, dok drugi vole odrezati cvetove, uklanjajući ih kada počnu da venu, postaju smeđi ili izgledaju oštećeno.”

SAVET: Kako se klima menjala, područja koja su ranije smatrana hladnim sada mogu biti blaža - i obrnuto - pa to može uticati na to kada ćete odlučiti da odrežete uvelo cveće, kaže Singlton. "Mogli biste morati promeniti sezonu za orezivanje da biste se prilagodili trenutnim vremenskim obrascima."

Kako odrezati uvelo cveće na hortenzijama

Određivanje uvelog cveća nije isto što i orezivanje, kaže Foster. “Samo želite ukloniti cvet, a ne seći stabljike. Uvek sečite tačno iznad skupa lišća kako biste očuvali urednost biljke i omogućili joj najbolju šansu da se odupre štetočinama i bolestima na mestu reza. Koristite oštre, čiste makaze i secite pod uglom.” Budite sigurni da su vaše makaze za orezivanje i baštenski alati čisti kako biste sprečili širenje bolesti na vašoj hortenziji.

Povezani Sadržaj  10 Razloga Zbog Kojih Listovi Vaše Mirne Ljiljane Postaju žuti - Kako to Popraviti?

Kada odrezujete uvelo cveće na hortenzijama, važno je znati sa kojom vrstom hortenzije radite, jer to može uticati na količinu koju ćete odrezati i kada to uraditi.

Određivanje uvelog cveća kod velikih, planinskih, hrastovih ili penjačkih hortenzija

Ako je vaša hortenzija vrste koja cveta na starom drvetu, kao što su hrastova ili velikolisna sorta, pupoljci će početi da se formiraju na starom drvetu krajem leta ili tokom zime, kaže Foster, pa ćete morati biti vrlo oprezni da ne odrežete previše kako biste izbegli oštećenje budućih cvetova. Ne odrezujte ove cvetove na hortenzijama više nego što je apsolutno neophodno.

Određivanje uvelog cveća kod hortenzija tipa “panicle” i “smooth”

Hortenzije tipa “panicle” i “smooth” cvetaju na novom rastu, pa odrezivanje može biti malo obimnije. “Možete seći sa dužim stabljikama bez smanjenja potencijala za broj cvetova sledeće godine”, kaže Foster. “Ove biljke formiraju pupoljke na rastu koji se pojavi u proleće. Mnogi baštovani će ih orezivati do trećine krajem jeseni ili početkom proleća kako bi održali novi rast i cvetove koji dolaze s njim bliže nivou posmatranja.”

Određivanje uvelog cveća kod hortenzija tipa “cascade”

Budite posebno oprezni prilikom odrezivanja hortenzija tipa “cascade”. “Hortenzije tipa ‘cascade’ cvetaju na novom i starom rastu i treba ih odrezivati samo do prvog seta lišća kako biste omogućili biljci da proizvede najviše cvetova tokom sledećeg perioda cvetanja”, kaže Foster.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles