26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako Orezati Ruže? Učite od Stručnjaka

Ruže su među najpopularnijim cvećem u vrtu, i gotovo svaki vrt ima barem jedan grm ovih cvetova koji cvetaju tokom leta. Međutim, da biste održali svoj ružin grm u najboljem izdanju, trebalo bi da odstranjujete uvenule ili izbledele ruže, kako biste pomogli grmu da usmeri svu svoju energiju ka stvaranju novih prelepih cvetova.

Evo sve što trebate da znate o odstranjivanju uvenulih cvetova i orezivanju svojih ruža kako biste im pomogli da uspevaju i nastave da proizvode prelepe ruže.

Kada treba da odstranite uvenule ruže?

Svaki put kada primetite da je cvet prošao svoj vrhunac, trebali biste definitivno da ga odstranite kako biste pomogli biljci da usmeri svoj napor ka stvaranju novih cvetova. Svake nedelje nekoliko minuta za ovu radnju je bolje nego ređe i duže seansi odstranjivanja uvenulih cvetova.

Ruže će imati koristi od dubljeg orezivanja jednom godišnje kako bi se podstakao nov rast, ili mesec dana nakon što grm ruža procveta, ako je reč o sorti koja cveta jednom godišnje, ili u martu ili aprilu ako je u pitanju sorta ruža koja cveta više puta godišnje.

Kako najbolje orezati ruže?

Šta vam je potrebno

Oprema / Alati

  • Baštenske makaze ili sekači
  • Baštenske rukavice
  • Mali drveni grabuljač

Uputstva

Pregledajte svoje grmove ruža

Potražite izbledele ruže ili već uveli cvetovi koje treba odrezati. Obratite pažnju na listove koji su šareni ili žuti, što može ukazivati na bolesnu granu koju treba odrezati.

SAVET: Budite pažljivi prema staroj izreci - svaka ruža ima svoje trnje - i zaštitite svoje ruke od trnja uz pomoć debelih baštenskih rukavica.

Odlučite koliko duboko ćete orezivati svoje ruže

Kada odstranjujete pojedinačne ruže koje su prošle svoj vrhunac, trebali biste odrezati cvet tik ispod mesta gde cvet sastaje se s drškom. Možete koristiti prste da ga odštipnete ili par baštenskih makaza ili makaza.

Povezani Sadržaj  Da li su Biljke Pauk Otrovne za Mačke? Naučite od Stručnjaka

Ako odstranjujete granu s više uvenulih cvetova, odsecite granu baštenskim makazama na sledećem spoju s listom.

Za hibridne čajne ruže, potražite sledeći čvor s listom koji ima pet listića i odsecite iznad tog čvora.

Očistite uvenule cvetove ili grane

Može biti primamljivo ostaviti izbledele latice i grane na dnu ružinog grma, ali ostavljanje otpada može podstaći bolesti i gljivice koje mogu oštetiti vašu biljku.

Prekinite s orezivanjem u jesen

Za većinu sorti ruža, uključujući hibridne čajne ruže, grandifloru i floribundu, trebali biste prestati s odstranjivanjem uvenulih cvetova u septembru i pustiti da preostali cvetovi ostanu. Vaš ružin grm će nastaviti da stvara ružine kukice, plodove koji signaliziraju biljci da se pripremi za zimu. Takođe možete da berete ružine kukice za čaj ili druge namene.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles