26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako Orezati Vašu Razgranatu Jade Biljku za Gostiji i Zdraviji Rast – Učite od Stručnjaka

PREGLED PROJEKTA
UKUPNO VREME 5 – 15 minuta
NIVO VEŠTINE Početnik
PROCENJENI TROŠAK €0-10

Postoji nekoliko razloga zašto biste želeli da orežete jade biljku (Crassula ovata). Ova sukulentna biljka nalik na drvo lako se neguje i raste veća i viša bez vaše pomoći, ali ako se ne orezuje, jade biljke mogu postati razgranate i neuredne, čime se povećava rizik od savijanja i lomljenja.

Da biste sprečili da vaša jade biljka postane preteška na vrhu, najbolje je orezati je kako biste podstakli gustiji rast. To će preusmeriti resurse biljke da raste šire, a ne više, osiguravajući da će težina njenih grana biti ravnomerno raspodeljena. Rezultat će biti zdravija, punija jade biljka koja je manje sklon lomljenju.

Kada Orezati Vašu Jade Biljku

Iako jade biljke možete orezivati tokom cele godine, najbolje vreme za orezivanje je od proleća do ranog leta, kada će intenzivno rasti. Većina jade biljaka će imati koristi od orezivanja barem jednom godišnje, ali možete je orezivati češće kako biste joj dali oblik.

SAVET: Preuranjeno orezivanje jade biljke može trajno usporiti njen rast. Da biste to sprečili, nemojte orezivati jade biljku dok nije stara barem godinu dana, jer biljka tokom prve godine još uvek razvija svoje korenje i stablo.

Šta će vam biti potrebno

Oprema / Alati

  • Škare za orezivanje
  • Jednokratne rukavice (opciono)

Uputstvo

Kako orezati Jade biljku

Pregledajte vašu Jade biljku

Pre nego što uzmete škare za orezivanje, napravite korak unazad i pregledajte Jade biljku kako biste videli šta može ili treba da se oreže.

Potražite sve razgranate delove, koji su tanji i duži od ostalih grana. Ti delovi nisu zdravi i troše resurse ostalih delova biljke.

Povezani Sadržaj  17 Najpopularnijih Saksijskih Biljaka - Vodič

Ako vidite grane koje počinju da se savijaju, to je znak da grana još nije dovoljno debela ili jaka da podrži težinu svojih listova. Orezivanje tih grana će podstaći njihov jači rast.

Uklonite Uvenule Delove

Koristeći oštre i sterilne škare za orezivanje, odstranite sve listove koji postaju žuti ili imaju tamne mrlje, što su oba znaka bolesti. Odsecite sve osušene grane tamo gde se spajaju s deblom, pazeći da ne sečete direktno deblo.

Da biste smanjili rizik od širenja bolesti, dezinfikujte škare za orezivanje pre nego što pređete na orezivanje ostatka jade biljke.

Orezivanje Razgranatih i Savijajućih Grana

Zatim želite da uklonite sve razgranate ili savijajuće grane. Potražite smeđe prstenove na stabljici. Koristeći oštre škare za orezivanje, skratite razgranate ili savijene stabljike na trećinu njihove dužine, sečući duž smeđeg prstena pod uglom od 45 stepeni.

SAVET: Možete sačuvati sve zdrave stabljike ili listove koje orezujete od vaše jade biljke da biste započeli novu.

Otkinite Vrhove Izdanaka

Za puniju, gustu jade biljku, želite da podstaknete horizontalni rast umesto vertikalnog. Da biste to postigli, želite da uklonite mekane vrhove izdanaka. Koristeći palac i kažiprst, uhvatite najmanje listove na kraju stabljike i otkinite ih.

SAVET: Kada orezujete jade biljke, nikada ne orezujte više od 20-30% grana biljke. To može šokirati biljku i nepovratno oštetiti njen rast.

Zalivanje i Čekanje Novog Rasta

Nakon što završite sa sečenjem vaše jade biljke, zalijte je kod osnove biljke. Mesta gde ste pravili rezove će se zatvoriti, što može trajati nekoliko dana.

Jade biljke rastu polako, u proseku oko pet centimetara godišnje. Potrebno je malo strpljenja, ali uskoro ćete početi da vidite kako vaša jade biljka postaje gušća i zdravija.

Povezani Sadržaj  Kako Rasti i Brinuti se o Fiddle-Leaf Fig - Sveobuhvatni Vodič - Učite od Stručnjaka

Često Postavljana Pitanja

Da li možete odseći vrh jade biljke?

Da, možete odseći vrhove jade biljke. Tako ćete podstaknuti jade biljku da se proširi i postane gušća.

Kako popraviti jade biljku koja je preteška na vrhu?

Jade biljke koje su preteške na vrhu mogu se prevrnuti, uzrokujući oštećenja njihovih stabljika i grana. Orezivanje pomaže u održavanju oblika jade biljke i efikasan je način za redistribuciju težine kod biljaka koje su preteške na vrhu.

Kada mogu da orezujem moju jade biljku?

Jade biljke se mogu orezivati tokom cele godine, ali najbolje vreme za orezivanje je tokom prolećnih ili letnjih meseci, i kada je biljka stara najmanje jednu godinu.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles