26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako Orezivati Geranijume? Naučite od Stručnjaka.

Geranijumi su jedan od najpopularnijih cvetova za baštu, zahvaljujući njihovom dugom periodu cvetanja. Međutim, da biste ih održavali u najboljem izdanju, redovno ćete morati da uklanjate uvenule cvetove kod geranijuma. Postoji neka veština u orezivanju geranijuma, pa pratite ove savete kako biste očuvali svež izgled vaših biljaka punih cvetova.

Zašto treba da uklanjate uvenule cvetove kod geranijuma?

Orezivanje uvenulih cvetova može se činiti samo estetskim izborom – uklanja cvetove koji su prošli svoj vrhunac kako bi cela biljka izgledala lepo i sveže. Međutim, to ima važne prednosti za zdravlje vaše biljke. Orezivanje uvenulih cvetova kod geranijuma pomaže da se nastave proizvoditi novi cvetovi, održava puniji izgled biljke i čak može sprečiti razvoj bolesti ili sprečiti napade štetočina.

Koliko često treba da orezujete geranijume?

Orezivanje geranijuma jednom nedeljno pomoći će vam da očuvate izgled vaše biljke – i zahtevaće samo nekoliko minuta vremena, umesto dužeg seansa ređe.

SAVET: Iako su geranijumi jednogodišnje biljke u većem delu zemlje, ako se nalazite u zonama izdržljivosti 10 i 11 - ili ako želite da iskopate biljku i unesete je u kuću kada postane hladno - treba da orezujete biljke na nekoliko centimetara iznad zemlje, blizu mesta gde se pojavio novi rast. Orezivanje geranijuma obavite kada cvetanje stane, obično u septembru ili oktobru.

Kako orezivati geranijume

Orezivanje geranijuma zapravo je veoma jednostavan proces – i jedan zadatak u vrtu koji možete završiti za kratko vreme i sa malo truda.

Šta vam je potrebno?

Oprema / Alat

  • Baštenske makaze ili nož za biljke

Uputstvo

Korak 1: Pažljivo pregledajte biljku

Obratite pažnju na mesta gde primetite uvenule cvetove, žutu ili uvenulu lišća ili druge znakove problema, kao što su štetočine ili tačkice na lišću.

Povezani Sadržaj  Kako Presaditi Monstera u 7 Jednostavnih Koraka - Učite od Stručnjaka

Korak 2: Odsecite uvenule cvetove i uvenulo lišće

Dok mnoge baštenske biljke zahtevaju jednostavan odsečeni deo samog uvelog cveta, kod geranijuma morate odseći malo dalje unazad. Pronađite mesto na stabljici gde se nalazi zdrav skup listova i odsecite do tog mesta koristeći baštenske makaze ili nož.

Korak 3: Rešite druge potrebe biljke

Dok pregledavate biljku, pobrinite se da je dobro zalivena, i ako primetite štetočine ili bolesti, odmah ih tretirajte.

Korak 4: Uživajte u cvetovima

Redovno uklanjanje uvenulih cvetova pomoći će da se obezbedi rast novih cvetova, čime će vaši geranijumi izgledati prelepo tokom cele sezone.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles