16.3 C
Budva
Utorak, 20 veljače, 2024

Kako organizovati Tupperware i druge kontejnere za čuvanje hrane

Znate da ste zakoračili u odraslo doba kada otvorite orman i vidite nered od plastičnih kontejnera i poklopaca koji vas stresa – i san o tome da ih vidite lepo složene vas samo raduje. (Bonus poeni ako takođe živite u strahu da će se sručiti iz gornjeg ormara kada samo malo otvorite vrata.) Jamie Hord, osnivač Horderly Professional Organizing, objašnjava da je jedan od najvećih razloga zbog kojih njeni klijenti imaju problema sa kontejnerima za čuvanje hrane to što nemaju nikakav sistem. “Onda se svakog dana pet minuta kopate kroz hrpu”, kaže ona. (Želimo dodati da je to barem pet minuta dnevno za neke od nas ekstra-haotičnih ljudi.)

Ali da li znate da zapravo možete živeti u svetu u kojem su Tupperware kontejneri organizovani u uredne redove? I još bolje, da li znate da možete održavati takav red?! Jamie je podelila neke od svojih najboljih strategija za konačno ukrotiti sve te kontejnere – nastavite čitati da biste konačno osvojili svoje ormare.

Prvo, raščistite sve

Izdvojite dobar deo vremena da izvadite sve kontejnere iz vaših ormara i fioka i pregledate sve kako biste se oslobodili svega što je oštećeno. “Odbacite sve delove koji su polomljeni ili nemaju svoj odgovarajući poklopac”, savetuje Jamie. Takođe se rešite svega što je previše prljavo, posebno plastičnih kontejnera koji se vremenom mogu zaprljati. I naravno, odbacite sve što jednostavno ne koristite – lako je sakupiti sve te plastične kutije za poneti misleći da biste ih mogli koristiti za čuvanje budućih ostataka. Ali reciklirajte ih, donirajte ih ili koristite na drugim mestima u svom domu, kao što je čuvanje pribora za kosu u kupatilu.

Povezani Sadržaj  7 Genijalnih Aplikacija za Organizaciju koje Će Pojednostaviti Vaš Život

Optimizirajte svoj ormar ili fioku pravim opremom

Kako ćete organizovati svoje kontejnere će uglavnom zavisiti o prostoru s kojim radite, i verovatno ćete trebati malo pomoći od neke opreme kako biste maksimalno iskoristili taj prostor. Imajte na umu da definitivno želite raščistiti pre nego što dodate bilo kakve organizacione dodatke u svoju korpu – mogli biste toliko smanjiti broj kontejnera da ćete shvatiti da vam treba manje opreme nego što ste očekivali.

Ako imate donji ormar, Jamie predlaže korišćenje dugih, pravougaonih kutija poput ovih iz Container Store. One će funkcionisati slično kao fioke, tako da ih možete lako izvlačiti kako biste pristupili svemu.

Gornji ormari ili police mogu koristiti podizne nosače za police kako bi držali gomile uredno odvojenim, uz dodatne organizatore za poklopce koji će ih podići i olakšati njihovo pronalaženje.

Proširivi razdelnici su odlični za fioke, ali ako su veoma duboke, postoje proizvodi slični peg board-u specijalno dizajnirani za tu situaciju. Jamie govori u korist fioka, rekavši: “Kod Horderly, to je naše idealno rešenje za čuvanje hrane. Olakšava pronalaženje svega.”

Očistite i pripremite svoje prostore

Pre nego što počnete da punite svoje ormare, obrišite unutrašnje površine mikrofiber krpom i odaberite sredstvo za čišćenje koje želite koristiti. Možete dodati korak postavljanja gumirane podloge u fioke da biste sprečili da se predmeti sudaraju, ali Jamie upozorava da ovo ne funkcioniše tako dobro u ormanu. “Podloga za police će otežati gurkanje kutija unutra i van”, kaže ona. Ako želite da nešto ostane organizovano, nemojte činiti korak težim nego što treba, inače se nećete truditi održavati red.

Odlučite kako želite čuvati poklopce

Održavanje poklopaca uparenih sa odgovarajućom polovinom je dodatno korisno, ali nije uvek najbolje za iskorišćenje prostora, jer može otežati slagane predmete. Međutim, razdvajanje ih znači da ćete svaki put kada otvorite orman morati da pretražujete da biste pronašli kompletne setove. Dakle, koji je najbolji način za čuvanje poklopaca? Prema Jamieinom iskustvu rada sa klijentima, to zavisi od ličnih preferencija i prostora: “Ovo zaista zavisi o ličnom izboru i prostoru, ali obično je najbolje držati poklopce odvojeno kako biste mogli da gomilate kontejnere i štedite prostor.” Ako imate dovoljno prostora, onda svakako čuvajte kontejnere sa poklopcima!

Povezani Sadržaj  10 Biljaka Koje Cvetaju Zimi da bi se Razveselile Tokom Najhladnijeg Doba Godine - Učite od Stručnjaka

PRO TIP: Poklopci još uvek mogu biti vlažni od pranja, pa ih razdvajanje omogućava pravilno sušenje, napominje Jamie. Zakačiti ih na posudu dok su još vlažni može dovesti do zadržavanja vlage u zatvorenom kontejneru.

Ne kupujte okrugle kontejnere u budućnosti

Okrugli oblici su “svetogrđe” u organizaciji. Ako planirate da obnovite svoju kolekciju kontejnera, Jamie preporučuje da umesto toga nabavite četvrtaste ili pravougaone. Oni će iskoristiti svaki kvadratni inč u frižideru ili ormanu, dok činije ostavljaju puno neiskorišćenog prostora. Jamie-ovi omiljeni kontejneri za čuvanje su ovi četvrtasti stakleni kontejneri iz Container Store-a i ovaj set Pyrex Snapware. Obe preporuke imaju poklopce koji se zaključavaju i čvrsto zatvaraju zahvaljujući gumiranoj brtvi, a druga opcija ima nekoliko okruglih oblika u ponudi za one koji jednostavno ne mogu da se odreknu krivina.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles