26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako Oživeti Antikni Nakit – Učite od Stručnjaka uz Video

Da bi tehnički bio smatran “antiknim”, komad nakita mora imati barem 100 godina. Bilo da je u pitanju nasleđeni dragulj koji je nekada pripadao bakinoj baki ili dragoceni pronalazak iz antikvarnice, takav istorijski artefakt zaslužuje vrhunsku negu. Takođe zaslužuje da bude ponosno izložen. Džordž Peralta iz prodavnice antikviteta M.S. Rau u Nju Orleansu podstiče srećne vlasnike antiknog nakita da se brinu o njemu kako bi ga ponosno nosili.

“Glavni razlog zašto je čišćenje antiknog nakita važno je to što vas motiviše da ga češće nosite”, kaže Peralta. “Kada klijenti dođu da ga očiste, često čujemo njihovo oduševljenje jer smo vratili život komadu nakita.”

Bez čišćenja i održavanja, vreme može biti nemilosrdno prema antiknom nakitu. Međutim, ovde na jugu, stari se dostojanstveno, i želimo da i naši dragulji ostare na isti način. Da biste pomogli u tome, evo Peraltinih najboljih saveta o tome kako da oživite zreo nakit i očuvate mu punu lepotu.

Šta Vam Je Potrebno

  • 10x lupa ili povećalo
  • Ultrazvučni čistač
  • Rastvor za ultrazvučno čišćenje
  • Windex (sredstvo za čišćenje stakla)
  • Četkica za zube Krpa za čišćenje nakita

Kako Oživeti Antikni Nakit

Korak 1: Inspekcija

Pre nego što se zaronite u detalje čišćenja, prvo morate saznati s čim tačno radite. Počnite tako što ćete pažljivo pregledati svoj antikni nakit uz pomoć 10x lupa za nakit – ili u nedostatku toga, povećalom od 10x. Glavna stvar na koju treba obratiti pažnju, kaže Peralta, je da li su dragulji labavi. Proverite da li su svi dijamanti, dragulji i biseri sigurno postavljeni tako što ćete ih detaljno pregledati pod povećalom. Kaže Peralta, lagano dodirnite bilo koje veće i pristupačne kamenčiće prstom da biste videli da li se pomeraju. Osim vizuelnog pregleda, i drugi čulo može biti korisno za inspekciju antiknog nakita.

Povezani Sadržaj  Stilisti otkrivaju Tajne komade koje trebate imati u svom garderoberu

“Jednostavan trik je da stavite nakit pored uha. Čvrsto ga držite sa dva prsta, a zatim ga lagano kucnite trećim prstom”, kaže Peralta. “Zapravo možete čuti sa nakitom da li nešto nije čvrsto u komadu, posebno ako je u pitanju centralni kamen.”

Ako je sve sigurno, možete preći na sledeći korak. Ako nije, odnesite svoj komad profesionalnom juveliru kako biste izbegli gubitak dragocenih komada.

Korak 2: Čišćenje

Peralta dijagnostikuje tri nivoa čišćenja antiknog nakita: teško, umereno i lagano. Koju opciju ćete izabrati zavisi od stepena prljavštine vašeg nakita. Izuzetno zaprljan nakit koji zahteva temeljno čišćenje, prema Peralti, treba odneti profesionalnom juveliru opremljenom preciznim alatima i iskustvom u radu s antiknim nakitom. Ovo je neophodan korak za dragulje koji zaista nisu bili dotaknuti ili održavani posebno dobro tokom godina.

Za umereno čišćenje, Peralta preporučuje upotrebu ultrazvučnog uređaja. Dodajte specijalni rastvor i svoj nakit u uređaj na nekoliko minuta i posmatrajte kako se prljavština uklanja pod uticajem blagog vibriranja uređaja.

Napokon, lagano čišćenje je potrebno kada vaš nakit samo treba blago osveženje. U tim prilikama, nežno trljajte svoj nakit četkicom za zube i nešto Windex-a pomešanog s vodom kako biste se oslobodili blage nečistoće.

Korak 3: Poliranje

Kada je nakit čist, možete mu zaista vratiti sjaj. Sve što vam je potrebno je krpa za čišćenje nakita i malo truda – ili kako Peralta kaže, “prst-truda”. Trljajte nakit krpom da biste videli rezultate. Međutim, nemojte koristiti običnu krpu. Peralta otkriva da krpice za čišćenje namenjene specifično nakitu sadrže posebne supstance slične onima koje koriste profesionalni juveliri.

Greške pri Čišćenju Antiknog Nakita

Zapamtite, nije u pitanju običan kostimski nakit s kojim se suočavate. Antikni nakit može biti veoma delikatan i treba ga rukovati pažljivo. Prilikom čišćenja, nemojte oštetiti nakit prekomernim trljanjem ili ga ostaviti u ultrazvučnom čistaču duže od nekoliko minuta.

Povezani Sadržaj  Kone Jakne Modeli Koji Će Biti Moda 2024. Godine

Koliko Često Čistiti Antikni Nakit

Kada se redovno nosi, antikni nakit treba redovno pregledati, čistiti i polirati. Peralta preporučuje da prođete kroz postupak korak po korak čak svaka dva dana ili barem jednom nedeljno. To je posebno važno, kaže on, za komade kao što su antikni prstenovi koji se nose na rukama, jer dolaze u čest kontakt s supstancama poput sapuna za ruke i sredstava za dezinfekciju koje mogu prodreti u male pukotine i ostaviti rezidue.

Kako Održavati Antikni Nakit

Između čišćenja, pružite svom antiknom nakitu borbenu šansu tako što ćete ga držati podalje od stvari koje će doprineti zamagljivanju i oksidaciji. To uključuje skidanje nakita dok perete ruke, koristite sredstva za dezinfekciju i losione ili idete na plažu.

Dodatno, kada skinete nakit – bilo na trenutak ili tokom dužeg vremenskog perioda – čuvajte ga sigurno kako biste ga očuvali. Peralta preporučuje upotrebu originalne kutije komada ili posebne kutije za najbolje rezultate, dajući prioritet čvrstom prianjanju. Nemojte čuvati antikni nakit zajedno bez delilaca koji razdvajaju komade, kaže Peralta, ili postoji rizik da dijamanti ogrebu jedan drugog. Pravilno čuvani, antikni dragulji mogu živeti dugo, sjajno život, još sto godina i više.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles