26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako Presaditi Božićnu Kaktus da Biste je Održali Zdravom

PREGLED PROJEKTA
VREME RADA: 15 – 30 min
UKUPNO VREME: 15 – 30 min
NIVO VEŠTINE: Početnik

Božićni kaktus (Schlumbergera x buckleyi) je popularna sobna sukulentska biljka koja cveta u nijansama roze, ljubičaste, crvene ili bele boje. Ako se pravilno neguje, obično cveta zimi, što može biti jedan od razloga za njegovo uobičajeno ime. Zahtevaju prilično minimalnu negu: redovno zalivanje, uklanjanje uvelih cvetova i povremeno presađivanje.

Sukulenti su generalno prilično izdržljivi, pa presađivanje ne bi trebalo da im naruši zdravlje, a ujedno će ih održati zdravima i srećnima. Najverovatnije ćete morati da ga presadite svake tri godine ili češće ako želite.

Evo šta treba da znate o presađivanju Božićnog kaktusa kako bi ostao zdrav i bujan.

Kada Presaditi Božićni Kaktus

Božićni kaktus treba presaditi svake tri godine, ili češće, leti kada je biljka u stanju mirovanja, pre nego što počnu da se formiraju cvetni pupoljci. Ne čekajte da kaktus postane previše ukorenjen; proverite da li koreni biljke imaju dovoljno prostora da biljka pravilno odvodi vodu i apsorbuje hranljive materije iz zemlje.

Ako primetite znakove truljenja korena (što može biti uzrokovano preteranim zalivanjem), definitivno morate što pre presaditi vaš Božićni kaktus. Ponekad sadni medijum ili zemlja za presađivanje može privući neke štetočine ili razviti plesan ili buđ. Ako primetite bilo koju od ovih bolesti, važno je presaditi biljku u čistu saksiju, ukloniti što više stare zemlje i dodati svežu zemlju.

Šta će vam biti potrebno

Oprema / Alati

Mala Lopatica
Baštenske Makaze (po potrebi)

Materijali

Zemlja za Saksijsko Cveće
Posuda/saksija

Kako Presaditi Božićni Kaktus

Odaberite saksiju koja je malo veća od trenutne, kako biste korenima biljke pružili prostor za širenje. Na primer, ako je trenutna saksija široka 25 cm, odaberite onu koja je široka između 30 i 35 cm. U redu je koristiti korištenu saksiju, ali se postarajte da je čista kako biste sprečili širenje bakterija ili gljivica. Budite sigurni da saksija ima dobre otvore za drenažu.

Povezani Sadržaj  Evo Šta Treba da Uradite sa Svežim Sečenim Cvetovima Čim Stignete Kući

Najbolja zemlja za Božićni kaktus je ona namenjena sukulenti. Uvek birajte dobro drenirajuću zemlju kako biste izbegli previše vlage, što može izazvati truljenje korena vašeg Božićnog kaktusa.

Izvadite biljku iz saksije

 • Opopustite zemlju rukama ili malom lopaticom.
 • Nežno podignite biljku za korenove i postavite je na sto ili neku drugu površinu.

Očistite oštećene delove

 • Uklonite sve mrtve ili oštećene listove i stabljike i generalno očistite biljku pre nego što je postavite u novu saksiju.
 • Koristite male baštenske makaze za čisto sečenje; obavezno ih prvo očistite kako biste sprečili širenje bolesti ili plesni.
 • Bacite sav oštećeni biljni materijal.

Uklonite zemlju s korenova

 • Nežno otresite staru zemlju s korenova.
 • Bacite staru zemlju.

Dodajte zemlju u saksiju

 • Pokrijte drenažne otvore kamenčićima ili platnenom tkaninom.
 • Dodajte sloj sveže zemlje u saksiju debljine 5 do 7,5 cm.

Postavite biljku i zemlju u saksiju

 • Nežno postavite biljku u sredinu saksije.
 • Dodajte svežu zemlju, pritiskajući je dok je dodajete, dok svi koreni nisu pokriveni, najmanje 2,5 cm ispod ivice saksije.

Zalijte kaktus

 • Nakon presađivanja, lagano zalijte biljku. To će pomoći ublažiti stres doživljen tokom presađivanja.
 • Nastavite da pratite uobičajene upute za zalivanje.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles