26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako Presaditi Monstera u 7 Jednostavnih Koraka – Učite od Stručnjaka

Presađivanje vaše biljke monstera može održavati zdravu biljku u punoj snazi ili pomoći biljci koja je prerastla saksiju da se oporavi. Ovaj jednostavan zadatak je lak uz osnovnu baštensku opremu i nekoliko jednostavnih koraka. Napomena je da za veoma veliku biljku možda vam je potrebna još jedna osoba da pomogne da se biljka podigne i pomeri dok radite. Evo kako da presadite vašu biljku monstera.

Kada Presaditi Monstera

Znaćete da je vreme da presadite vašu monsteru kada koreni izrastu iz rupa na dnu saksije ili izgleda da popunjavaju površinu zemlje. Takođe, možda ćete primetiti da vaša biljka počinje da se suši dan ili dva nakon zalivanja. To su znaci da je biljka korenom vezana i da bi mogla imati koristi od presađivanja u veću saksiju.

Drugi znaci da je vreme da presadite biljku monstera uključuju preveliko lišće koje preti da prevrne biljku i zaustavljeni rast ili beživotan izgled. Čak i ako vaša monstera ne izgleda kao da prerasta svoju saksiju, dobro je presaditi je sa svežom zemljom svake dve godine.

Pre Početka

Izmerite prečnik trenutne saksije biljke, a zatim izaberite saksiju koja je šira za 2 do 3 inča na vrhu. Povećanje za nekoliko veličina saksije odjednom može inhibirati rast biljke. Obavezno koristite saksiju sa drenažnim rupama na dnu. Plastične ili keramičke saksije su dobre za monsteru, ali treba izbegavati terakotu, koja omogućava da se zemlja prebrzo osuši za ovu tropsku biljku.

Uvek presađujte koristeći svežu zemlju za saksije. Možete koristiti standardnu mešavinu za sobne biljke ili kupiti gotove mešavine za aroide poput monstere. Takođe možete sami mešati osnovnu mešavinu za aroide kombinujući jednake delove treseta ili kokosovog vlakna, perlita i kore orhideje. Zalijte vašu biljku monstera dan ili dva pre nego što planirate da je presadite. Dobro hidrirana biljka može bolje podneti stres od presađivanja, a vlažna zemlja može učiniti biljku lakšom za vađenje iz originalne saksije.

Povezani Sadržaj  Kako Orezati Vašu Razgranatu Jade Biljku za Gostiji i Zdraviji Rast - Učite od Stručnjaka

Šta će Vam Trebati

Oprema / Alati

  • Baštenske rukavice (opciono)
  • Sterilisane makaze
  • Zalivnik

Materijal

  • Zemlja za saksije
  • Saksija za biljke

Instrukcije

Priprema Nove Saksije

Napunite novu saksiju sa svežom zemljom za saksije, otprilike do jedne trećine. Izbegavajte dodavanje kamenčića ili komadića keramike na dno saksije, jer oni mogu zapravo sprečiti pravilno drenažu.

Izvadite Monstera iz Njene Saksije

Pažljivo nagnite biljku iz njene trenutne saksije i podignite je da odstranite saksiju od korenove grude. Ako vaša biljka ima štap obložen mahovinom, obavezno ga podržite da održite vezu sa svim vazdušnim korenima. Možda ćete morati da postavite veoma veliku i tešku monsteru na pod tokom procesa presađivanja u novu saksiju.

Masirajte Korenovu Grudu

Koristeći prste, nežno masirajte korenovu grudu kako biste opustili korenje i uklonili staru zemlju. Izbegavajte lomljenje ili oštećenje korenja. Pregledajte korenovu grudu u potrazi za znacima truljenja ili oštećenja – trebalo bi da budu čvrsti i beli. Koristite čiste i oštre makaze za uklanjanje svih mekanih, crnih korenova.

Posadite Monstera u Novu Saksiju

  • Podignite monsteru sa jednom rukom na korenovoj grudi i drugom pri osnovi biljke, zatim je postavite u novu saksiju.
  • Popunite prostor oko korenove grude svežom zemljom.
  • Podesite da se nivo zemlje podudara u novoj saksiji.
  • Ostavite otprilike jedan inč prostora između vrha zemlje i ivice saksije.

Usmerite Vazdušne Korene Prema Zemlji

Ako vaša monstera ima izrasle vazdušne korenove, dobro je usmeriti korenove nazad prema zemlji nakon presađivanja. Oni će pomoći u podršci biljci, a vraćanje ih u zemlju može pomoći biljci da apsorbuje dodatne nutrijente.

Dobro Zalijte

Dobro zalijte monsteru — dovoljno da voda izlazi kroz rupe na dnu saksije. Pustite da se zemlja potpuno ocedi pre nego što biljku vratite u zaštitnu posudu ili tacnu, kako biljka ne bi stajala u vodi.

Povezani Sadržaj  Kako Razmnožiti Biljku Tačkasta Begonija, na Dva Načina

Pustite da se Monstera Prilagodi

Nakon zalivanja, vratite vašu monsteru na njeno uobičajeno mesto. To će pomoći biljci da se prilagodi i sprečiti je da doživi šok. Izbegavajte đubrenje najmanje šest nedelja nakon presađivanja da biste izbegli oštećenje novog korenja. Ako ste presađivali tokom jeseni ili zime, možete čekati do sledećeg proleća da ponovo počnete sa đubrenjem.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles