26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako prisiliti lukovice da osvetle vašu zimu – Cvetni Saveti – Učite od Stručnjaka

Zavisno o mestu gde živite, zima može biti prilično hladna i siva – što može naterati svakoga da poželi malo boje za uživanje. Ovde ulazi prisiljena lukovica. To je jednostavan način da prevarite svoje omiljene cveće koje raste iz lukovica, poput narcisa, lale i amarilisa da pomisle da je proleće i cvetaju unutar tokom zime.

I srećom, učenje kako prisiliti lukovice je prilično jednostavan zadatak. Samo vam je potrebna malo pripreme i strpljenja kako biste uživali u prelepom cvetanju kasnije ove zime.

Najbolje lukovice za prisiljavanje da procvetaju

Prisiljene lukovice su popularan dodatak prazničnom dekoru, pri čemu su dramatični amarilisi i lepe narcise najčešći izbor za prisiljavanje. Međutim, većina lukovica koje cvetaju u proleće može biti prisiljena da procveta zimi. Zumbuli i narcisi se obično smatraju najlakšim za prisiljavanje, ali i lale, snežni zvončići, krokusi i anemoni se mogu prisiliti da procvetaju.

Kako prisiliti lukovice da biste dobili malo boje tokom zime

Da biste prisilili lukovice, treba da planirate unapred, jer većini cveća treba između dva i četiri meseca hlađenja pre nego što ih iznesete i pustite da rastu i cvetaju, prema Botaničkoj bašti Njujorka. Septembar do novembra je idealno vreme da započnete sa sadnjom lukovica, zavisno o tome kada želite da cvetaju. Evo šta trebate da uradite da biste prisilili lukovice:

Izaberite odgovarajući saksiju

Treba vam saksija koja je dovoljno velika da lukovica ima tri do četiri inča prostora za korene ispod sebe i koja ima drenažne rupe kako bi se višak vode mogao ocediti. Inače, rizikujete truljenje lukovice ako se ostavi u previše vlažnom zemljištu.

Posadite lukovice

Napunite saksiju vlažnim zemljištem za saksije. Lukovice možete posaditi blizu jedna drugoj, sa korenom okrenutim nadole. Manje lukovice možete pokriti tankim slojem zemlje, ali vrh veće lukovice možete ostaviti iznad zemlje.

Povezani Sadržaj  Da li su Pothos Biljke Otrovne za Mačke? Naučite od Stručnjaka

Dajte lukovicama ukus zime

Morat ćete držati lukovice u hladnom, tamnom okruženju koje imitira zimsko vreme. Temperatura treba da bude konstantno ispod 50 stepeni, ali ne sme padati ispod tačke smrzavanja. Možete staviti saksije u neogrevanu garažu, hladni ram ili čak frižider kako biste stvorili odgovarajuće okruženje.

SAVET: Voće koje proizvodi etilen, poput jabuka, može ometati rast lukovica, pa ih držite dalje od njih.

Ako morate čuvati saksije sa prisiljenim lukovicama napolju kako biste ih ohladili, prekrijte ih izolacijskim slojem poput drveta, slame ili suvih lišća kako biste ih zaštitili od dubokog mraza ili mraza. (Takođe možda ćete želeti postaviti metalnu mrežu preko njih ako bi veverice i druge životinje mogle biti iskušane da ukradu vaše lukovice.)

Zagrijte svoje prisiljene lukovice

Kada primetite malen rast na lukovici, vreme je da simulirate proleće. Premestite ih na nešto toplije i svetlije mesto (čak i ako je svetlo veštačko). Želite mesto koje je konstantno iznad 50 stepeni, ali ispod 65. To može biti garaža, ako je dovoljno toplo, ili vaša podrum.

Nastavite da držite prisiljene lukovice na ovom nešto toplijem mestu nedelju dana, a zatim ih možete izneti u glavni deo vašeg doma.

Kako se brinuti o prisiljenim lukovicama

Prisiljene lukovice će trebati još nekoliko nedelja da dođu do punog cvetanja nakon što ih unesete u svoj dom. I dalje ćete želeti da nastavite pružati svojim biljkama uslove nalik proleću, pa držite svoje saksije sa lukovicama dalje od jakog grejanja poput radijatora ili grejnih registrov, što bi moglo uticati na njihovu sposobnost da procvetaju.

Držite svoje lukovice dobro zalivene, ali ne previše mokre kako biste izbegli truljenje lukovica. Možda ćete morati koristiti potporu za veće cvetove (posebno za velike vrste kao što su amarilisi) kako biste ih održali uspravno kako biste mogli uživati u punom cvetanju.

Povezani Sadržaj  Kako organizovati svoju kupatilsku sobu kako biste olakšali užurbanu jutarnju rutinu

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles