26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako Rasti i Brinuti se o Fiddle-Leaf Fig – Sveobuhvatni Vodič – Učite od Stručnjaka

Fiddle-Leaf Fig je popularno unutrašnje drvo koje ima vrlo velike, snažno venčane i sjajne listove u obliku koji rastu uspravno na glatkom debelu. Fiddle-Leaf Fig je savršena kao središnji komad u sobi ako je smestite u posudu na podu gde će se biljka moći razviti do visine od najmanje 6 stopa. (Većina unutrašnjih primeraka dostiže visinu od oko 10 stopa.) Brzo raste i može se presaditi u bilo kojem trenutku tokom godine ako ste kao većina baštovana koji nabavljaju biljku iz rasadnika kako bi je držali unutra. Imajte na umu da je ova prelepa biljka otrovna za mačke i pse.

Opšti nazivFiddle-Leaf Fig, banjo figura
Botanički nazivFiddle-Leaf Fig
PorodicaMoraceae
Vrsta biljkeListopadno zimzeleno drvo
Zrela visina50 stopa (na otvorenom), 10 stopa (unutar prostora)
Izloženost suncuDelimična senka
Vrsta zemljištaIlovača, srednja vlažnost, dobro drenirano
PH vrednost zemljišta6 do 7
Vreme cvetanjaRetko cveta van svog prirodnog područja
Boja cvetaZanemarljiva
Zona otpornosti10-12 (USDA)
Prirodno područjeTropski zapadna Afrika
ToksičnostToksično za mačke i pse

Briga o Fiddle-Leaf Fig

Ove biljke su autohtone u tropskim delovima Afrike, gde uspevaju u veoma toplim i vlažnim uslovima. To ih čini pomalo izazovnim za ljude koji ih uzgajaju kod kuće, jer je teško replicirati ove vlažne uslove. Međutim, radi se o relativno izdržljivim biljkama koje mogu podneti manje nego savršene uslove tokom prilično dugog vremenskog perioda.

Fiddle-Leaf Fig nisu posebno zahtevne biljke, sve dok možete osigurati prave uslove za njihov rast. Kada se gaje kao sobne biljke, budite spremni da Fiddle-Leaf Fig svakih nekoliko dana rotirate kako bi različiti delovi biljke bili okrenuti prema izvoru svetlosti. Na taj način će ravnomerno rasti, umesto da se nagnu prema svetlu.

Takođe, jednom nedeljno ili dva, obrišite listove vlažnom krpom. To ne samo da čini listove sjajnijim i privlačnijim, već i omogućava više svetlosti da dopre do listova za fotosintezu. Takođe, možete odrezati oštećene ili mrtve listove čim se pojave, jer više ne koriste biljci. A ako želite, možete odrezati vrh glavnog stabla kako biste dobili gušći rast biljke.

Povezani Sadržaj  Kako Orezivati Geranijume? Naučite od Stručnjaka.

Svetlo

Fiddle-Leaf Fig zahtevaju svetlost koja je svetla i filtrirana kako bi rasle i izgledale najbolje. Direktno sunčevo svetlo može spaliti listove, posebno ako su izloženi jakom popodnevnom suncu. Biljke koje se čuvaju u vrlo slabo osvetljenim uslovima neće brzo rasti.

Zemljište

Svaka kvalitetna mešavina za saksiju za sobne biljke trebala bi da bude pogodna za Fiddle-Leaf Fig. Obezbedite da zemljište dobro drenira.

Voda

Fiddle-Leaf Fig vole umerenu količinu vlage u zemlji. Ako biljka ne dobija dovoljno vode, listovi će uveli i izgubiti svetlozelenu boju. Ako dobiju previše vode, biljka može ispustiti listove i patiti od truljenja korena, što na kraju može dovesti do njenog uginuća. Tokom sezone rasta (proleće do jeseni), zalivajte Fiddle-Leaf Fig kada se gornji sloj zemlje osuši. Tokom zimskih meseci, zalivajte malo manje.

Osim toga, ove biljke su osetljive na visok sadržaj soli u zemlji. Stoga je idealno ispirati zemlju dok voda ne izađe iz dna saksije najmanje jednom mesečno. To pomaže u sprečavanju nakupljanja soli.

Temperature i Vlažnost

Fiddle-Leaf Fig ne vole ekstremne fluktuacije temperature. Obično je soba sa temperaturom između 60 i 85 stepeni Farenhajta prihvatljiva, ali morate postaviti biljku daleko od propušnih područja, kao i od izduvnih otvora klima uređaja i grejanja. Oni mogu izazvati nagla kolebanja temperature.

Ciljajte na nivo vlažnosti između 30 i 65 posto. Ako je potrebno povećati vlažnost, prskajte biljku čistom vodom iz spreja svakodnevno. Ili je možete postaviti na tavan sa šljunkom napunjenim vodom, pod uslovom da dno saksije ne dodiruje vodu. Osim toga, Fiddle-Leaf Fig mogu imati koristi od prisustva ovlaživača vazduha u sobi.

Đubrivo Dodajte đubrivo tokom sezone rasta sa đubrivom visokog sadržaja azota, prateći uputstva na etiketi. Postoje đubriva posebno napravljena za Fiddle-Leaf Fig. Obično nećete morati da đubrite biljku tokom zime.

Orezivanje

Fiddle-Leaf Fig ima koristi od povremene orezivanja listova. Osecite oštećene listove, prekomerni rast ili prekrštene grane kako biste omogućili biljci da diše. Obavite orezivanje tako da se režete otprilike centimetar udaljeno od debla kako biste izbegli oštećenja. Ako skidate mrtav smeđi list, prvo ga pažljivo povucite pre nego što pokušate da ga odsečete, jer se možda već sam odvojio.

Povezani Sadržaj  Kako organizovati Tupperware i druge kontejnere za čuvanje hrane

Razmnožavanje Fiddle-Leaf Fig

Fiddle-Leaf Fig je lako razmnožavati putem reznica stabljike i veoma teško putem semena. Rad sa reznicama gotovo uvek uspeva.

  • Koristite oštre makaze da odrežete stabljiku dugu oko 12 do 18 inča sa nekoliko listova. Odstranite sve listove osim jednog.
  • Stavite reznice u čistu sobnu temperaturu vode u staklenu ili plastičnu posudu i postavite ih na toplo mesto sa svetlom, ali ne direktnim sunčevim zračenjem.
  • Menjajte vodu samo kada postane mutna.
  • Za nekoliko nedelja, na bazi stabljike koja je u vodi, pojaviće se male bele ispupčenosti. Za još nekoliko nedelja, iz tih mesta će rasti koreni u vodi.
  • Kada koreni dostignu dužinu od 1 do 2 inča, presadite reznice u saksiju od 1 galona ispunjenu zemljom za saksije i zalivajte dok ne postane vlažna, a nastavite da održavate vlažnost zemlje, ali ne preterano vlažnom.

Sadjnja i Presadjivanje Fiddle-Leaf Fig

Planirajte da svake godine u proleće presadite mladu Fiddle-Leaf Fig. Odaberite čvrstu posudu koja je otprilike 2 inča većeg prečnika od postojeće. Nežno izvadite biljku iz trenutne saksije, izvadite je uz podršku njenog osnova i stavite je u novu saksiju. Ispunite prostor oko biljke zemljom za saksije.

Kada biljka dostigne zrelu fazu, verovatno će biti prevelika za presađivanje. U tom slučaju, svake godine u proleće uklonite prvi nekoliko inča zemlje i zamenite je svežom zemljom.

Osim toga, ako ćete raditi presađivanje napolju, to učinite kada temperatura bude barem 50 stepeni Farenhajta. Niže temperature mogu prouzrokovati preveliki stres za Fiddle-Leaf Fig.

Uobičajeni Štetočine i Bolesti Biljaka

Ove biljke obično nemaju ozbiljne probleme sa štetočinama ili bolestima, ali mogu biti podložne paukovim grinjama, lisnim vašima i bakterijskim ili gljivičnim bolestima. U slučaju ovih problema, možda ćete primetiti oštećenja listova, kao što su mrlje ili tamne fleke, kao i male insekte na listovima. Tretirajte problem što je pre moguće odgovarajućim fungicidom, pesticidom ili drugim sredstvom. I pobrinite se da vaša biljka ima dovoljno cirkulacije vazduha i da ne stoji u previše vlažnim uslovima, što može pomoći u sprečavanju budućih problema.

Povezani Sadržaj  Sedam stvari za sređivanje u vašoj spavaćoj sobi pre nego što dođe jesen

Izbeljeni Listovi

Ako primetite svetlo smeđe ili izbledele tačke na vrhu listova, to može ukazivati na to da biljka dobija previše direktnog sunčevog svetla. Ovo se naziva opekotina lista ili izbeljenje lista. U slučaju biljke Fiddle-Leaf Fig, možete odrezati list oštrim makazama i premestiti biljku dalje od direktnih i jakih sunčevih zraka.

Tamne Mrlje na Listovima

Ako vaši zeleni listovi razviju tamne smeđe mrlje ili rubovi postanu smeđi, to može ukazivati na to da biljka pati od truleži korena usled previše vode. Proverite korene da biste videli da li su smeđi i gnjecavi. Odsecite zaražene listove i pažljivo odstranite gnjecave delove korena. Presadite biljku i pratite zalivanje kako biste bili sigurni da biljka nije prenatopljena.

Tamne mrlje takođe mogu značiti da biljka doživljava ekstremne promene temperature. Proverite oko sebe na mesta sa propuštanjem vazduha ili uređaje za grejanje/hlađenje i ventilaciju, i premestite biljku na stalno topliju lokaciju.

Žuteli Listovi

Ako novi listovi Fiddle-Leaf Fig postaju žuti, to može ukazivati na bakterijski problem. Možda je prekasno da se spasi biljka. Ipak, pokušajte odseći zaražene listove i presaditi biljku u svežu zemlju.

Opadanje Listova

Kada Fiddle-Leaf Fig gubi listove, obično je znak da biljka dobija previše ili premalo vode. Takođe, biljka može biti izložena ekstremnim promenama temperature, što takođe može uzrokovati opadanje listova. Premestite biljku dalje od grejnih ili klima uređaja, ventilacija ili mesta s propuštanjem vazduha. Smanjite zalivanje malo kako biste se osigurali da zemlja nikada ne bude previše vlažna, već samo blago vlažna.

Često Postavljana Pitanja

Da li je lako brinuti se o Fiddle-Leaf Fig?

Fiddle-Leaf Fig ponekad mogu biti zahtevne, ali mogu lako napredovati uz odgovarajuće uslove i negu. Potrebna im je toplina, vlažnost, obilna svetla, indirektno svetlo i nešto direktnog svetla, kao i dovoljno vode. Iako vole vodu, pazite na preterano zalivanje.

Koliko brzo raste Fiddle-Leaf Fig?

Ova sobna biljka može da raste 2 stope godišnje, dostižući visinu od otprilike 6 do 10 stopa.

Da li će Fiddle-Leaf Fig doneti plod?

Sobna Fiddle-Leaf Fig neće proizvoditi plod.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles