26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako Razmnožiti Biljku Tačkasta Begonija, na Dva Načina

Biljke sa tačkicama mogu odmah da osveže svaki prostor u koji ih stavite. Takođe su šarene i lako se razmnožavaju. Možete razmnožavati biljku više puta, što vam omogućava da imate više biljaka bez visoke cene, a sve dodatne biljke takođe možete pokloniti.

Ako vaša biljka postane ređa i želite da bude gušća, vreme je da je orežete. Razmnožavanje biljke sa tačkicama može se uraditi na dva različita načina, nastavite da čitate kako – imaćete nove biljke za čas!

Načini za Razmnožavanje Biljke sa Tačkicama

Postoje dva načina za razmnožavanje biljke sa tačkicama. Možete to uraditi ili u vodi ili u zemlji. Ako tražite lak način, razmislite o korišćenju vode, jer je to glavna metoda za većinu biljaka (takođe je zabavno gledati kako korenje raste u vodi). Pored toga, možete pronaći zanimljive posude za razmnožavanje koje služe i kao dekoracija da biste videli njihov rast tokom vremena.

Ako biste radije posadili reznice odmah u zemlju, samo zapamtite da morate držati zemlju vlažnom. Poprskajte zemlju svaki drugi dan da ne postane previše natopljena.

Razmnožavanje Biljke sa Tačkicama u Vodi

Evo kako razmnožiti biljku sa tačkicama u vodi:

 • Koristeći čiste makaze, pronađite stabljiku koja na vrhu ima listove i nekoliko čvorića ispod. Obavezno secite ispod čvorića jer su to delovi biljke iz kojih će rasti novi koreni. Želite da osigurate da imate više od jednog reznog mesta kako bi vaša nova biljka mogla potpuno da raste.
 • Pronađite posudu. Većina ljudi koristi nešto od prozirnog stakla kako biste mogli pratiti rast korenja. Napunite je čistom vodom i osigurajte da je barem jedan čvorić pod vodom.
 • Najbolje je držati vašu reznicu na mestu koje dobija svetlost, ali ne direktno sunčevo svetlo.
 • Menjajte vodu svake nedelje ili ako primetite nakupljanje algi.
 • Nakon nekoliko nedelja trebalo bi da vidite rast korena.
 • Sačekajte da koren naraste nekoliko centimetara pre nego što ga presadite u zemlju.
 • Kada je stavite u zemlju, držite zemlju vlažnom (ne previše natopljena) kako bi biljka imala vremena da se prilagodi izlasku iz vode. Poprskajte je svaki drugi dan.
Povezani Sadržaj  13 Ideja za Samostalno Pravljenje Držača za Začine Koje Će Vam Pomoći da Organizujete Vašu Kuhinju

Razmnožavanje Biljke sa Tačkicama u Zemlji

Evo kako razmnožiti biljku sa tačkicama u zemlji:

 • Bez obzira da li odlučite da razmnožavate biljku u vodi ili zemlji, prva stvar koju treba da uradite je da koristite čiste makaze ili škare kako biste napravili reznice. Želite da osigurate da postoje neki zdravo izgledajući listovi kao i nekoliko čvorića na stabljici. Isecite ispod čvorića.
 • Pronađite malu plastičnu saksiju za rasadnik i napunite je propusnom zemljom za saksije.
 • Natrljajte čvoriće vaše reznicu hormonom za ukorenjivanje kako biste povećali šanse da vaša rezanica ukoreni.
 • Koristeći olovku ili štap napravite malu rupu u zemlji za saksije i stavite vaše reznice unutra.
 • Nežno navlažite zemlju – držite je vlažnom, a ne previše natopljena narednih nekoliko nedelja kako bi vaša rezanica mogla da razvije korenje.
 • Nakon nekoliko nedelja, lagano povucite reznice. Trebalo bi da osetite kao da su se uhvatili za nešto. To znači da ste uspešno razvili koren u zemlji.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Da li će biljka sa tačkicama ukoreniti u vodi?

Biljka sa tačkicama će ukoreniti i u zemlji i u vodi. Najverovatnije će se brže ukoreniti u vodi, zbog čega je to preferirana metoda razmnožavanja za većinu sobnih biljaka.

Koliko traje razmnožavanje biljke sa tačkicama u vodi?

Možda ćete početi da vidite nove korenove koji se formiraju iz čvorića vaše rezanice već nakon jedne nedelje. Držite čvoriće vaše biljke sa tačkicama uronjene u vodi dok koren ne naraste nekoliko centimetara. Zatim je možete presaditi u zemlju.

Gde treba iseći biljku sa tačkicama da bi se razmnožila?

Osigurajte da pravite rez ispod čvorića na stabljici biljke sa tačkicama. Odatle će rasti novi korenovi, a ne sa kraja vaše rezanice.

Povezani Sadržaj  10 Razloga Zbog Kojih Listovi Vaše Mirne Ljiljane Postaju žuti - Kako to Popraviti?

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles