26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako Razmnožiti Božićnu Kaktus, na 2 Načina

PREGLED PROJEKTA
VREME RADA: 15 – 20 min
UKUPNO VREME: 2 – 3 nedelje
NIVO VEŠTINA: Početnik

Poznate po svojim raskošnim zimskim cvetovima, Božićne kaktuse (Schlumbergera bridgesii) su popularne sobne biljke koje je lako i zabavno razmnožavati. Ove tropske biljke koje podsećaju na sukulente mogu se lako razmnožiti ukorenjivanjem reznica stabljike u zemlju i vodu za samo nekoliko nedelja.

Razmnožavanje Božićnog kaktusa je odličan način da uzgajate nove biljke, da postojeću biljku učinite bujnijom ili jednostavno iskoristite reznice stabljike koje su ostale nakon orezivanja. Evo svega što treba da znate o tome kako razmnožiti Božićni kaktus.

Kada Razmnožavati Božićni Kaktus

Uvek treba da se postarate da je vaša biljka završila sa cvetanjem pre nego što pokušate da je razmnožite. Obično, proleće i leto su najbolje vreme za razmnožavanje Božićnog kaktusa jer cvetaju krajem jeseni i zimi.

Šta će vam biti potrebno

Materijali Ukorenjivanje reznica u zemlju

  • Mala saksija
  • Propusna zemlja

Ukorenjivanje reznica u vodu

  • Staklena vaza ili posuda
  • Mala saksija
  • Propusna zemlja

Postoje dva glavna načina razmnožavanja Božićnog kaktusa: ukorenjivanje reznica u zemlju i ukorenjivanje reznica u vodu. Oba načina su podjednako uspešna, ali kao i kod većine sukulenata, ukorenjivanje reznica u zemlju je obično lakša i popularnija opcija.

Razmnožavanje Božićnog Kaktusa u Zemlji

Ukorenjivanje reznica stabljike u zemlju je najlakši i najpopularniji metod za razmnožavanje Božićnog kaktusa. Mnogi ljudi preferiraju ukorenjivanje reznica u zemlju jer ne morate premeštati ukorenjene rezne iz jednog medija u drugi. Evo kako razmnožiti Božićni kaktus koristeći zemlju.

Uzimanje Reznica

Počnite tako što ćete uzeti jednu ili više reznica stabljike od zdravog Božićnog kaktusa. Umesto korišćenja makaza za orezivanje ili škara, najbolje je koristiti prste da nežno odvrnete stabljiku na osnovi jednog od Y-oblika segmenata. Svaka reznica treba da ima tri do četiri ovakva segmenta.

Povezani Sadržaj  Kada saditi Hortenzije - Učite od Stručnjaka

Osušite Reznice

Stavite rezne na toplo, suvo mesto izvan direktne sunčeve svetlosti najmanje 24 sata da bi dno svake reznice formiralo koru. To pomaže da se spreči truljenje ili bolest reznica jednom kada su posađene.

Posadite Rezne u Zemlju

Napunite posudu propusnom zemljom i posadite rezne u zemlju, tako da je prvi Y-oblikovani segment stabljike otprilike napola zakopan. Stavite reznice na mesto koje prima svetlu, ali ne direktnu svetlost. Ne zalivajte prvih jedne do dve nedelje ili dok korenovi ne počnu nicati. Možete proveriti da li je reznica počela rasti korene laganim povlačenjem reznice da vidite ima li otpora.

SAVET: Normalno je i očekivano ako vaše rezne počnu izgledati malo uvelo nakon prve nedelje, jer rezne ne primaju vodu. Međutim, zalivanje reznica koje još nemaju korenove neće rešiti problem – samo će povećati šansu za truljenje korena. Srećom, sukulenti su dizajnirani da izdrže sušu, pa odolite porivu da zalivate rezne dok nemaju korenove koji mogu upiti vodu. Vratiće se u normalu vrlo brzo.

Održavajte Toplo i Vlažno

Jednom kada rezne počnu da rastu korene, trebalo bi ih držati na toplom i vlažnom mestu dok se ne uspostave. Budite oprezni sa prekomernim zalivanjem – želite da zemlja bude ravnomerno vlažna, ali ne i natopljena. Kada počnete videti znakove novog rasta na stabljikama novog kaktusa, možete smanjiti zalivanje kako biste uspostavili uobičajenu rutinu zalivanja.

Razmnožavanje Božićnog kaktusa u vodi

Iako je razmnožavanje Božićnog kaktusa u zemlji možda najpopularnija metoda, razmnožavanje u vodi je podjednako uspešno i jednostavno. Ako imate iskustva sa ukorenjivanjem reznica stabljike u vodi (poput pothos-a, Philodendron-a, monsteras-a i drugih) možda ćete više preferirati ovu metodu nego korišćenje zemlje jer će vam biti poznata. Pored toga, mnogim ljudima je zanimljivo da posmatraju kako korenovi niču, što je posebna prednost korišćenja vode.

Povezani Sadržaj  11 Kreativnih Ideja za Krunski Molding za Dodatnu Šarm Vašem Domu

Uzimanje Reznica

Počnite tako što ćete uzeti jednu ili više reznica stabljike od zdravog Božićnog kaktusa. Umesto korišćenja makaza za orezivanje ili škara, najbolje je koristiti prste da nežno odvrnete stabljiku na osnovi jednog od Y-oblika segmenata. Svaka reznica treba da ima tri do četiri ovakva segmenta.

Ukorenjivanje Reznica u Vodi

Napunite staklenu vazu ili posudu svežom, vodom sobne temperature i stavite rezne u nju. Reznice stabljike treba da budu delimično potopljene, sa sveže odsečenim krajem okrenutim prema dolje. Stavite čašu na toplo mesto koje prima svetlu, ali ne direktnu svetlost i obnavljajte vodu jednom nedeljno. Nakon jedne do dve nedelje, mali beli korenovi trebalo bi da počnu da niču.

Sadnja Ukorenjenih Reznica

Čim korenovi počnu da niču, možete prebaciti rezne u zemlju, ali možete ih i ostaviti duže ako želite da posmatrate razvoj korenova. Kad god odlučite da ih prebacite u zemlju, postarajte se da koristite propusnu zemlju. Posadite ukorenjene rezne i obilno zalijte. Vratite ih na toplo, svetlo mesto i održavajte zemlju ravnomerno vlažnom prvih jedne do dve nedelje kako bi korenovi mogli da se aklimatizuju.

Related Articles

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles