16.3 C
Budva
Utorak, 20 veljače, 2024

Kako Razmnožiti Hortenziju i Učiniti Svoj Vrt Još Lepšim

Razmnožavanje hortenzije je odličan (i jeftin!) način da proširite svoj vrt. Sve što vam treba je rezanje ili dva sa omiljenog varijeteta hortenzije kod vas kući (ili kod prijatelja čija ima hortenziju!) i malo vremena i strpljenja kako biste na kraju imali još jedan veliki cvetni grm u svom vrtu.

Evo kako da razmnožite grm hortenzije kako biste svake godine dobijali još više tih predivnih hortenzija.

Šta će vam biti potrebno

Oprema / Alat

  • Makaze za orezivanje
  • Vrtarski nož
  • Mali lonac

Materijali

  • Supstrat za rezanje
  • Rezanje hortenzije
  • Hormon za ukorenjivanje (opciono)

Uputstva

KORAK 1: Razmnožavanje u pravo vreme

Započnite sa novim rezanjem u proleće ili leto, kaže Finney. “Najnoviji izdanci koje hortenzije stvaraju biće veoma zeleni i mekani, to je ono što tražimo kada je u pitanju razmnožavanje. Ako to radimo u jesen, ti izdanci su već počeli da se stvrdnjavaju, a tvrđe drvo je generalno teže za razvijanje korena jer su te ćelije malo čvršće i manje fleksibilne.”

KORAK 2: Odsecite malu granu

Odsecite oko 15-20 centimetara grane koja još nema cvet. Vaš rez bi trebao biti 5 centimetara ispod para listova, kako bi ostavili prostor za biljku da formira koren. Možete koristiti makaze za orezivanje ili vrtarski nož za rezanje.

SAVET: Ako želite da napravite novu hortenziju pored postojeće, jednostavno možete saviti granu da leži na zemlji i pustiti tu granu da razvije korenje iz jednog od čvorova lišća.

KORAK 3: Malo skratite listove

Ako su listovi na grani koju koristite za razmnožavanje hortenzije prilično veliki, Finney predlaže da ih prepolovite ili čak da neke listove uklonite koristeći vrtarski nož. “Ovo će smanjiti povlačenje vode i hranljivih materija prema lišću kada bi trebalo da se fokusiraju na razvoj korena”, kaže ona.

Povezani Sadržaj  Razlog zašto ne biste trebali praviti krevet odmah nakon buđenja

Na grani treba da ostanu dva do četiri lista.

KORAK 4: Razmotrite da je umačete u hormon za ukorenjivanje

Hormon za ukorenjivanje može pomoći vašoj biljci da brže razvije koren i povećati verovatnoću uspeha vašeg pokušaja razmnožavanja, ali to nije obavezan korak.

KORAK 5: Posadite je u mešavinu za setvu semena

Iako mnogi izdanci uzimaju koren u vodi, hortenzije to ne mogu. Morate je posaditi u mešavinu koja je pogodna za uzgoj iz reznica, dobro dreniranu i namenjenu za setvu semena, koja obično sadrži materijale poput kokosa, peska ili treseta.

Posadite reznice hortenzije u zemlju, sve do ruba donjeg para listova.

KORAK 6: Održavajte vaše reznice hortenzije dovoljno hidriranim

Vlažnost je ključna za ove biljke koje tek treba da razviju koren. “Budući da još nemaju koren, moramo održavati zemlju vlažnom kako bismo očuvali zdravlje tih izdanaka dok sami ne počnu da traže vodu, što može potrajati nekoliko nedelja”, kaže Finney.

Možda ćete čak želeti da preko vrha lonca stavite providnu plastičnu kesu kako biste stvorili vlažno okruženje.

KORAK 7: Posmatrajte znakove nicanja

Vaša hortenzija će verovatno početi da razvija korenje kada počnete da vidite male pupoljke na krajevima svojih izdanaka.

Budite pažljivi ako želite da proverite vašu sadnju. “Bebe korenje su veoma osetljive, pa ako morate da ih proverite, budite nežni”, kaže Finney. “Takođe, možete osetiti kada ti koreni počnu da se razvijaju tako što ćete veoma nežno povući za njih. Ako postoji napetost, znači da postoje koreni.”

KORAK 8: Sačekajte da presadite vašu hortenziju

Dajte toj maloj grani vremena da izraste u biljku vrednu vrta. Finney kaže da može proći šest do osam meseci pre nego što bude spremna da se presadi u vaš vrt.

Povezani Sadržaj  Kako Orezati Vašu Razgranatu Jade Biljku za Gostiji i Zdraviji Rast - Učite od Stručnjaka

Često Postavljana Pitanja

Možete li razmnožavati hortenziju u vodi?

Drvenaste biljke poput hortenzije ne razmnožavaju se dobro u vodi. Morate koristiti mešavinu za setvu semena kako biste joj pomogli da razvije koren.

Možete li razmnožavati sve vrste hortenzija?

Sve vrste hortenzija, od panikule do hrastolistih i krupnolistih, mogu se razmnožavati ovom metodom.

Možete li razmnožavati grm hortenzije iz cveta iz buketa?

Ako ste dobili prelep cvet hortenzije u buketu, možda ćete moći da je razmnožavate! Iako je lakše (i verovatnije da će biti uspešno) ako koristite svežu grančicu bez cveta, možete pratiti korake gore navedene da biste videli da li će razviti koren.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles