17.1 C
Budva
Utorak, 27 veljače, 2024

Kako Razmnožiti Peperomija Biljke na 3 Načina

PREGLED PROJEKTA
VREME ZA RAD: 15 – 20 min
UKUPNO VREME: 2 nedelje – 4 nedelje, 2 dana
NIVO VEŠTINE: Početnik

Peperomija su popularne tropske biljke koje spadaju među najlakše sobne biljke za razmnožavanje. To je zato što, za razliku od mnogih biljaka (poput pothos-a i filodendrona), za ukorenjivanje novih delova biljke nije potrebna čvorište i mogu se razmnožavati i reznicama stabljike i lista.

Bez obzira da li želite da uzgajate nove biljke, da popunite postojeću biljku ili jednostavno eksperimentišete s razmnožavanjem, razmnožavanje vaše peperomije može biti zabavno i nagrađujuće iskustvo. Evo šta trebate znati o razmnožavanju peperomije, uključujući kada to uraditi, šta vam je potrebno i kako se to radi.

Kada Razmnožavati Peperomiju

Kao i većina sobnih biljaka, najbolje je razmnožavati peperomiju u proleće ili leto kada biljke aktivno rastu. Međutim, mogu se razmnožavati i u jesen ili zimu ako je potrebno, ali proces možda neće biti tako brz ili uspešan.

Šta će Vam Biti Potrebno

Oprema / Alati

Metoda sa vodom:

  • Baštenske makaze
  • Vaza ili tegla

Metoda sa zemljom:

  • Baštenske makaze
  • Mala saksija

Materijali

  • Zemlja koja dobro drenažira
  • Hormon za ukorenjivanje

Postoje dva glavna načina za razmnožavanje biljaka peperomije – reznicama stabljike i reznicama lista. Generalno, razmnožavanje putem reznicama stabljike je lakša i uspešnija metoda, što je čini popularnijom i poznatijom. Reznice stabljike mogu se razmnožavati i u vodi i u zemlji. Međutim, ako imate manju biljku, želite iskoristiti opali list ili jednostavno želite probati nešto novo, razmnožavanje listom može biti zanimljiv projekat za isprobavanje.

Kako Razmnožiti Peperomiju Reznicama Stabljike u Vodi

Razmnožavanje reznicama stabljike u vodi je jedna od najlakših i najpouzdanijih metoda razmnožavanja peperomije. Korišćenje providnih posuda je odličan način da se prati rast korena stabljike i osigura da sve ide dobro.

Povezani Sadržaj  Da li su Pothos Biljke Otrovne za Mačke? Naučite od Stručnjaka

Uzimanje Reznicama Stabljike

Koristeći čist par baštenskih makaza ili makaza, odsecite reznicu stabljike od vaše biljke peperomije, osiguravajući da na stabljici postoji list.

Stavljanje Reznicama u Vodu

Napunite malu vazu ili teglu vodom i stavite reznicu u vodu. List bi trebao ostati iznad površine. Stavite posudu na mesto koje prima svetlu, ali indirektnu svetlost, i promenite vodu jednom nedeljno.

Presađivanje u Zemlju Kada Izniknu Novi Listovi

Korenovi će početi da rastu tokom prve dve nedelje, međutim, najbolje je čekati dok ne počnu da izlaze novi listovi pre nego što posadite reznicu u zemlju. Pripremite malu posudu sa drenažnom zemljom i posadite ukorenjenu reznicu stabljike, zalivajući temeljno nakon sadnje. Držite zemlju ravnomerno vlažnom tokom prve nedelje kako bi korenovi mogli da se aklimatizuju.

Kako Razmnožiti Peperomiju Reznicama Stabljike u Zemlji

Ova metoda može biti malo teža za savladavanje, samo zato što reznicama treba više pažnje kako bi se pravilno ukorenile. Međutim, to je jednostavan proces koji neki preferiraju jer ne morate da premeštate reznicu iz vode u zemlju kada se ukoreni.

Uzimanje Reznicama Stabljike

Koristeći čist par baštenskih makaza ili makaza, uzimajte reznicu stabljike od vaše biljke peperomije, sečući prema bazi stabljike.

Uronite Reznicu u Hormon za Ukorenjivanje

Uzmite isečeni kraj svake reznice i nežno ga uronite u hormon za ukorenjivanje pre sadnje u zemlju.

Posadite Reznicu u Zemlju

Napunite malu saksiju drenažnom zemljom i posadite reznicu u zemlju, dobro zalivajući.

Stvorite Efekat Staklenika

Da bi se reznica pravilno ukorenila u zemlji, potrebna je visoka vlažnost, što je obično moguće samo u stakleniku. Možete oponašati ovu sredinu koristeći providnu kesu sa zatvaračem oko saksije ili koristeći posude za sadnju semena koje dolaze s providnim plastičnim poklopcima.

Povezani Sadržaj  Kako Iseći Aloju u 5 Jednostavnih Koraka

Šta god da odlučite da uradite, pobrinite se da svakih nekoliko dana skinete poklopac na 10 do 15 minuta kako biste biljkama pružili svež kiseonik.

Skinite Poklopac Kada Izniknu Novi Listovi

Reznice bi trebalo da ostanu u uslovima staklenika dok ne postoje znaci novog rasta. Tada se mogu izvaditi i prilagoditi standardnoj vlažnosti u kući. Zemlja treba da ostane ravnomerno vlažna tokom prvih nekoliko nedelja dok nije jasno da su se nove biljke uspostavile.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles