26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako se Brinuti o Biljci Juka – Naučite od Stručnjaka

Ova bodljikava biljka može uspevati kao kućna biljka ili deo vaše bašte. Biljke juke su uzbudljiva vrsta koja može dodati lepotu vašem spoljnjem pejzažu ili kolekciji unutrašnjih biljaka svojim bodljikavim listovima i veličinom koja može biti impresivna. (Na otvorenom prostoru mogu narasti do 30 metara visine!)

I srećom, biljka juke može biti veoma laka za održavanje, bez stresa, kako u vašoj bašti, tako i u unutrašnjem dekoru. Evo kako da se pobrinete da vaša biljka juke uspeva godinama unapred.

Sadnja Juke

Ako sadite svoju biljku juke napolju, rano proleće je najbolje vreme za sadnju juke. Proleće je takođe najbolje vreme za presađivanje unutrašnje biljke juke, mada će vam to retko biti potrebno. (Kao spororastuća biljka, verovatno ćete morati presaditi biljku juke samo jednom svakih nekoliko godina – i to u saksiju koja je samo malo veća od korena.)

Zavisno o sorti, biljke juke se mogu saditi na otvorenom prostoru u zonama 4 do 11 kao višegodišnje biljke – kao pustinjske biljke, mogu podneti veoma široke temperaturne fluktuacije.

Potrebe za Svetlom

Biljke juke zahtevaju dosta sunčeve svetlosti da bi uspevale. Posadite ih na mestima s punim suncem u vašem dvorištu i pobrinite se da unutrašnje biljke budu izložene svetlu s indirektnim svetlom ili punim svetlom. Samo pazite na smeđe ili bele tačke na listovima, što može ukazivati na to da su dobile previše sunca.

Zemljište i Zalivanje

Nije iznenađenje da su biljke juke tolerantne na sušu zahvaljujući svom pustinjskom poreklu, što ih čini odličnim izborom za sušne oblasti zemlje. Postaće previše vlažne ako su posađene u veoma vlažnom zemljištu ili stajaćoj vodi. Sačekajte da se zemlja osuši pre nego što zalijete biljku i zalijte je pri korenu da biste izbegli rast gljivica.

Povezani Sadržaj  Novi kuhinjski asortiman kompanije IKEA može vas inspirisati da počnete s pripremom obroka

Juka najbolje raste u peskovitom, dobro dreniranom zemljištu koje imitira pustinju – pa se pobrinite da kad zalivate svoju kućnu biljku juke, saksija nudi dovoljno drenaže.

Uobičajeni Problemi

Listovi vaše biljke juke mogu postati žuti, što može ukazivati na nedostatak svetlosti, prekomerno zalivanje ili prisustvo insekata.

Biljke juke mogu biti napadnute uobičajenim štetočinama kao što su vaši, pauk grinje i beli leptiri. Insekticidni sapun može vam pomoći da se izborite sa infestacijom.

Na biljkama juke može rasti i gljivica, stvarajući crne tačke na biljci. Biljku možete tretirati neem uljem da biste se borili protiv gljivice.

Razmnožavanje biljaka juke

Najlakši način da stvorite novu biljku juke je da odrežete zeleni izdanak pupka, koji raste duž baze biljke. Upotrebite baštenski nož da ga odsečete, zajedno s nekim korenom matične biljke. Posadite ga u novu saksiju i zalijte ga da biste ga održavali vlažnim (ne vlažnim!) dok ne primetite novi rast.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles