26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako se Brinuti o Božurima – Učite od Stručnjaka

Božuri dostižu vrhunac u maju i junu, ali ovi saveti o nezi božura će pomoći vašem buketu božura ili aranžmanu da potraje tokom celog leta.

U proleće i leto, lepi cvetovi čini se da niču na svakom uglu ulice, ali božuri imaju poseban šarm. Papirni cvetovi od božura mogu izgledati lepo, ali malo šta je tako lepo kao pravi buket božura ili božura u vazi, čak i amateri koji uče kako da aranžiraju cvetove mogu dobro da iskoriste božure u svojim središtima i vazama. (Naučiti kako održavati isečene cvetove svežim može im pomoći da prežive nekoliko prolećnih zabava i letnjih roštiljada.)

Božuri nisu cvetovi tokom cele godine, što njihovu lepotu čini još posebnijom: “Božuri se sade početkom aprila i obično berba počinje početkom maja”, kaže Keli Blejdo, direktorka proizvodnje u kompaniji BloomThat. “Možemo ih videti do sredine ili kraja juna.” Da biste se brinuli o božurima na odgovoran način, nastavite da čitate Blejdove savete o svemu što treba da znate o izboru, aranžiranju i nezi božura.

Započnite sa pravim cvetovima

“Kupujte božure sveže isečene od uzgajivača ili na vašoj lokalnoj pijaci cvetova dok su još uvek potpuno zatvoreni – veličine golf loptice”, kaže Blejdo. “Zelene latice još uvek će biti vidljive na lukovicama božura.” Što se tiče izbora boje, odaberite one koje vam se najviše sviđaju – božuri dolaze u svim bojama, uključujući roze, breskva, žutu, crvenu i belu.

Priprema cvetova

Kada dovedete božure kući, poželjno je da ih što pre pripremite. “Isecite stabljike pod uglom od oko 1,3 centimetara i uklonite sve listove sa stabljike koji će dodirivati vodu”, kaže Blejdo. Ako božuri izgledaju malo zatvoreni, možete lagano masirati vrhove cvetova, što će ih podstaći da se otvore. “Ogulite spoljni zeleni omotač i spoljne latice kako biste pomogli božuru da počne da se otvara”, kaže ona. “Koristite palčeve i primenite istu količinu pritiska kao kad dajete masažu ramenima. Samo budite oprezni da ne otkinete pupoljak sa stabljike.”

Povezani Sadržaj  7 stvari koje možete izbaciti iz svog medicinskog ormarića i nikada nećete požaliti

Ako planirate da aranžirate cvetove kasnije, Blejdo predlaže da obavijete božure u novine i stavite ih u frižider (najbolje na oko 3 stepena Celzijusa). Druga opcija je da ih umotate u cvetnu celofansku kesu (ili ako su već došli u sličnoj kesi, možete ih ostaviti tamo), stavite stabljike u visoku vazu napunjenu vodom i stavite ih u frižider.

Pažljivo aranžirajte

Imajte na umu da božuri imaju teške cvetne glave. “Imaju čvrste stabljike, pa možete napraviti rešetku od stabljika koja će podržati više božura u jednoj vazi, a da se ne prevrn…

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles