26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako se Rešiti Komaraca u Vašim Biljkama – Definitivno Rešenje

Ako imate problem sa komarcima, možda ste primetili kako roje oko vaših kućnih biljaka. Gljivični komarci su najčešći tip komaraca koji se nalaze oko kućnih biljaka. Iako gljivični komarci ne ujedaju ljude, oni mogu oštetiti vaše biljke. Nastavite da čitate kako biste saznali kako se rešiti ovih dosadnih stvorenja, uz savete stručnjaka o tome kako se osloboditi i sprečiti invaziju komaraca.

Identifikacija komaraca

“Postoje različite vrste komaraca, ali one koje ćete najčešće videti kako zuje oko vaših biljaka su gljivični komarci, koji se hrane trulim biljkama, poput onih listova koji postaju žuti ili smeđi ili se gužvaju”, kaže Jennifer Schutter, sertifikovani majstor baštovanstva i urednik Plantcarefully.

Iako odrasli gljivični komarci više predstavljaju dosadu nego opasnost za biljke, njihove larve mogu usporiti rast biljaka i oštetiti korene biljaka. Larve, koje su komarci u ranoj fazi razvoja u obliku gliste, hrane se organskom materijom i grickaju korene biljaka. Ove larve često uspevaju u zemlji u saksijama. Veliki broj larvi komaraca može ozbiljno oštetiti mlade biljke i sadnice.

Identifikacija invazija

Invazije komaraca se dešavaju kada se nekoliko komaraca brzo razmnožava. Komarci su privučeni vlagom i hrane se organskom materijom u zemlji. Ako imate invaziju komaraca, verovatno ćete ih videti kako lete oko vaših kućnih biljaka. “Često je prvi znak invazije komaraca pojava malih, tamnih letećih insekata koji lete oko zemlje vaših biljaka”, kaže Tony O’Neil, stručnjak za baštovanstvo i osnivač Simplify Gardening. “Posebno su aktivni kada zalivate biljku.”

Drugi znaci invazije komaraca su venenje vaših biljaka, gubitak lišća i požutelost. Spor rast biljaka može biti još jedan znak problema sa komarcima. Invazije komaraca mogu oslabiti vaše biljke i učiniti ih podložnijim drugim štetočinama i bolestima.

Uzroci invazija komaraca

Vlažni uslovi u vašem domu mogu privući komarce. Neka uobičajena mesta gde gljivični komarci obično razmnožavaju uključuju zemlju biljaka, voće, odvode i kante za smeće sa trulim materijalom. “Nažalost, samo prisustvo biljaka može biti dovoljno, jer su one ukusna poslastica za komarce”, kaže Schutter. “Unutra, mogu se provući kroz male pukotine ili rupe u vašem domu, oko prozora, vrata, zidova, itd. Takođe mogu ući kroz zapušene odvode i položiti jaja u kante za smeće i zemlju.”

Povezani Sadržaj  Kako Objesiti Biljke sa Plafona Bez Bušenja Rupa

Vlažna zemlja može posebno privući komarce, koji se razmnožavaju u vlažnim uslovima. “Prekomerno zalivanje je glavni krivac”, kaže O’Neil. “Kada se zemlja konstantno održava vlažnom, stvara se idealno mesto za razmnožavanje gljivičnih komaraca. Oni su takođe privučeni trulim biljnim materijalom, pa preveli ili mrtvi lišćem može doprineti tome.”

Neka uobičajene stvari koje privlače gljivične komarce uključuju:

 • Vlažnu zemlju
 • Trulo organsko materijal, poput komposta i đubriva
 • Prekomerno zalivane biljke
 • Prljavo posuđe u sudoperi
 • Kante za smeće koje se ne prazne redovno
 • Voćne činije koje nisu pokrivene
 • Izmet kućnih ljubimaca

Prirodni lekovi za rešavanje komaraca

Postoji nekoliko prirodnih načina da se oslobodite komaraca iz svojih kućnih biljaka. Pošto se komarci brzo razmnožavaju, možda će biti potrebno da isprobate nekoliko metoda kako biste ih se potpuno rešili. Prirodne metode su najbolja prva linija odbrane, pa pokušajte s njima pre nego što se odlučite za hemijska rešenja.

Dozvolite da se zemlja osuši

Prvo, dozvolite da se zemlja potpuno osuši između zalivanja. Ovo će smanjiti vlažna staništa koja komarci vole. Možete investirati u uređaj za praćenje vlažnosti zemlje kako biste tačno merili količinu vode u zemlji, što će pomoći u sprečavanju preteranog zalivanja.

Uklonite trule materije

Očistite svoje biljke i zemlju od trulih listova, cvetova ili organskih materija. Uklonite mrtve cvetove, listove ili druge delove biljaka.

Prskajte zemlju

Da biste ubili larve komaraca, pokušajte sa mešavinom sapunaste vode i prskajte je po zemlji biljaka, savetuje O’Neill. Koristite jednu kašiku tečnog sapuna (kao što je deterdžent za pranje sudova) sa jednim kvartom vode i prskajte po zemlji kako biste uklonili larve komaraca.

Napravite zamku za komarce

“Komarci provode veći deo svog života kao larve i kukuljci u organskoj materiji poput zemlje, pa ima više smisla ciljati ih u ovoj fazi nego pokušavati se rešiti odraslih komaraca, koji ionako ne žive dugo”, kaže Schutter.

Povezani Sadržaj  Zašto mi se listovi hibiskusa žute? Učite od Stručnjaka

Jedan način da se oslobodite larvi komaraca je da napravite svoju zamku za komarce sa mešavinom jabukovog sirćeta, deterdženta za pranje sudova i šećera. Pomešajte nekoliko kašika jabukovog sirćeta, nekoliko kapi deterdženta za pranje sudova i malo šećera. Postavite zamke u male činije blizu mesta gde se komarci okupljaju. Komarci će biti privučeni šećerom i sirćetom, a uhvatiće ih deterdžent i utopiti se, kaže Schutter.

Isprobajte komade sirove krompira

“Još jedan malo poznat trik za komarce je da se stave komadi sirove krompira u zemlju da privuku larve”, kaže Schutter. “Ovo ima dvostruki efekat privlačenja larvi i blokiranja njihovog pristupa istovremeno. Meni je ovo odlično pomoglo u prošlosti i čini stvari veoma ekonomičnim.” Držite komade krompira u saksijama nekoliko dana, zatim ih bacite i stavite nove dok ne primetite da nema više znakova invazije, savetuje Schutter.

Koristite lepljive zamke u boji žutog

Lepljive zamke su jednostavan i ekonomičan način da se oslobodite odraslih komaraca. Komarci su privučeni žutom bojom, a zamke ih mame i lepe za lepljivu površinu. Schutter preporučuje da isečete lepljive zamke u kvadrate i zalepite ih za štapiće (čačkalice, olovke, ražnjiće, itd.). “Stavite štapiće u probleme saksije i ubrzo ćete primetiti da se odrasli komarci počinju lepiti”, kaže ona.

Presadite svoje biljke

Ako je zemlja vaših biljaka zaražena larvama komaraca i imate problema da ih se rešite, presadite svoje biljke. Koristite čiste posude i svežu zemlju za presađivanje.

Hemijski tretmani za eliminaciju komaraca

Stručnjaci preporučuju da prvo isprobate prirodne lekove za uklanjanje komaraca iz svojih kućnih biljaka. Prirodni lekovi su ekološki prihvatljivi i ne predstavljaju rizik po zdravlje ljudi ili kućnih ljubimaca. Međutim, može biti vreme da se okrenete hemijskim opcijama ako isprobate nekoliko prirodnih rešenja i još uvek imate problem sa komarcima.

Povezani Sadržaj  30 Najboljih Sobnih Biljaka za Početnike

Koristite vodonik peroksid

Vodonik peroksid je korisno sredstvo za ubijanje larvi komaraca i uobičajeni je kućni proizvod. “Možete koristiti vodonik peroksid od 20% (po mogućstvu 3%) pomešan sa 80% vode da biste odmah ubili larve komaraca”, kaže Schutter. “Polako natopite zemlju dok se smeša ne pojavi iz drenažnih rupa.”

Koristite Bti

“Iako se više naginjem prirodnim lekovima, proizvodi koji sadrže Bti (Bacillus thuringiensis israelensis) mogu se koristiti za ciljanje larvi komaraca bez štete biljkama”, kaže O’Neill. Bti je prirodno prisutna bakterija koja se nalazi u zemljištu. Bti ubija larve gljivičnih komaraca. Pratite uputstva na proizvodu i dodajte Bti u zemlju vaših biljaka. Ovo će ubiti larve komaraca, ostavljajući biljke netaknute.

Isprobajte aerosolne sprejeve

Koristite insekticidni sprej koji ubija komarce. Aerosolni sprejevi sa piretrinima vrlo su efikasni u ubijanju odraslih komaraca, kaže Schutter.

Unajmite stručnjaka

Ako ste iscrpeli sve opcije i još uvek imate invaziju komaraca, vreme je da pozovete profesionalce. Unajmite profesionalnu kompaniju za kontrolu štetočina kako bi vam pomogli.

Mere za sprečavanje pojave komaraca

Možete preduzeti nekoliko jednostavnih koraka kako biste sprečili invaziju komaraca u vašim kućnim biljkama. Održavanje čistim domom i sprečavanje viška vode i trule materije pomoći će da se odbiju komarci. Preduzmite sledeće mere kako biste sprečili komarce:

 • Izbegavajte prekomerno zalivanje biljaka.
 • Često pregledavajte biljke i odsecajte ili izbacite mrtve listove i cvetove.
 • Koristite tanki sloj peska ili diatomejske zemlje na vrhu zemlje biljaka kako biste odvratili komarce od polaganja jaja.
 • Koristite saksije i zemlju koja dobro drenira.
 • Pregledajte nove biljke na prisustvo komaraca pre nego što ih kupite.
 • Zaptite pukotine i rupe oko vrata, prozora i odvoda kako biste sprečili ulazak komaraca.
 • Očistite vlažna mesta i dozvolite im da se osuše.
 • Koristite dobro zatvorene kante za smeće i kompost i svakodnevno iznosite smeće.
 • Ne ostavljajte sudove i vodu da se nagomilavaju u sudoperi.
 • Hranu i povrće držite u frižideru koliko je to moguće.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles