26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako Spasiti Prezaliveni Kaktus – Naučite od Stručnjaka

Kaktusi su stanovnici pustinje, pa su naviknuti da opstaju u suvom i oskudnom okruženju. To takođe znači da je vrlo lako da pati od prekomernog zalivanja, posebno kada se čuva unutra u saksijama.

Ali ako primetite da vaša omiljena biljka tone, ne brinite. Evo kako možete spasiti prezaliveni kaktus i ponovo učiniti vašu biljku zdravom.

Osušite Zemlju

Prestanite zalivati vaš kaktus čim vidite znake prezalivanja. To uključuje opuštanje, mekoću na dodir i bilo kakve promene boje, kao što su smeđenje ili žutenje.

Pre nego što ponovo zalijete kaktus, ubacite prst u zemlju. Ako osetite bilo kakvu vlagu ili vlažnost u gornja dva inča zemlje, ne dajte biljci više vode. Zemlja treba da bude suva pre nego što dodate više vode kaktusu.

Presadite Kaktus

Možda ćete moći spasiti vaš kaktus jednostavno smanjivanjem zalivanja. Ali ako je prezalivanje bilo ozbiljno (na primer, ako primetite smeđenje ili crnjenje na bazi biljke), najbolje je potpuno presaditi kaktus u novu zemlju.

Obavezno koristite zemlju specifično formulisana za kaktuse i da saksija ima odgovarajuće rupe za drenažu. To će pomoći da se kaktus u budućnosti ne natopi vodom.

Uklonite Trulež

Prekomerno zalivanje biljke često dovodi do truljenja korena. Dok presađujete kaktus, analizirajte korene. Zdravi koreni će biti svetle boje, slični venama, i zadržaće svoj oblik kada se izvade iz saksije. Odsecite sve mekane, gnjecave, crne korene – to su pokazatelji truljenja korena.

Takođe trebate odrezati sve delove biljke koji su teško pogođeni truležom. Ako delovi kaktusovih stabljika i listova otpadaju, uklonite ih.

Ne presađujte kaktus sa još prikačenim trulim delovima. Trulež će se širiti kroz biljku i nastaviti štetiti. Dopustite da se odsečeni delovi biljke osuše pre presađivanja kaktusa, i ne zalivajte ga nedelju dana nakon presađivanja.

Povezani Sadržaj  17 Najpopularnijih Saksijskih Biljaka - Vodič

Držite Kaktus na Suncu

Kaktusi su biljke punog sunca, što znači da im treba direktna sunčeva svetlost šest do osam sati svakog dana. Stavljanje vašeg kaktusa na sunčano mesto ne samo da pomaže biljci da uspeva, već pomaže i da se zemlja osuši. Postavite kaktus na prozor okrenut prema jugu ili ga pomerajte sa suncem kako bi primio dovoljno svetlosti tokom dana.

Pažljivo Zalivanje

Jednom kada spasite vaš prezaliveni kaktus, trebali biste aktivno raditi na sprečavanju da se problem ponovi i dalje ošteti biljku.

Kaktusi generalno trebaju biti zaliveni svakih 10 dana, ali to može varirati u zavisnosti od mnogo različitih faktora. Na primer, ako živite u vlažnom okruženju, možda će vam trebati zalivanje vašeg kaktusa samo jednom mesečno. Ako ste u okruženju koje je vruće i suvo, možda će vam trebati češće zalivanje. Godišnja doba takođe imaju uticaj. Kaktusima treba više vode leti, ali mnogo manje zimi.

Zato je važno proveriti vlažnost zemlje pre dodavanja više vode u saksiju. Ako su gornja dva inča vlažna, ne zalivajte kaktus.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Da li kaktus može da se oporavi od preteranog zalivanja?

Ako pratite odgovarajuće metode, kaktus može da se oporavi od preteranog zalivanja. Važno je da uklonite sve tragove truleži i proverite vlažnost zemlje pre nego što dodate više vode biljci, i možda će biti potrebno da potpuno presadite kaktus.

Kako da znam da li je moj kaktus prezaliven?

Prezaliven kaktus će izgledati mekano i biti žute ili braon boje. Kaktus može da izgleda kao da vene i da bude mekan na dodir. U ozbiljnim slučajevima, postoji smeđenje ili crnjenje na osnovi biljke.

Povezani Sadržaj  Uređenje dvorišta ideje i slike - Ulepšajte svoju baštu malim ulaganjima
Da li možete spasiti natopljeni kaktus?

Natopljen ili mekan kaktus je znak da biljka prima previše vode. Ako preduzmete korake da smanjite zalivanje, presadite biljku u suvu zemlju sa odgovarajućom drenažom i rešite problem sa truleži koja se pojavila, trebali biste biti u mogućnosti da spasite vaš kaktus.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles