26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako Uspešno Razmnožavati Božićni Kaktus – Učite od Stručnjaka

Spremite se da umnožite ovu kućnu biljku koja cveta zimi.

Jedan od najboljih delova vlasništva nad kućnom biljkom je prilika da jednu biljku pretvorite u mnogo njih, a ukorenjeni izdanci omiljene biljke čine sjajan poklon. Iako zvuči zastrašujuće, razmnožavanje ne mora biti stresno, pogotovo kada je reč o Božićnom kaktusu. Ova zimski cvetajuća i izdržljiva biljka lako se može umnožiti kod kuće – nije potrebna diploma iz botanike niti napredno iskustvo. Tako da ovog prazničnog doba, svi vaši prijatelji i porodica mogu uneti deo vašeg doma u svoj.

Karakteristike

Za razliku od većine kaktusa, koji potiču iz sušnih, pustinjskih klima, Božićni kaktus (ili Schlumbergera) zapravo potiče iz vlažnih i senovitih područja jugoistočnog Brazila. Ovo je epifitska i epilitna biljka, što znači da raste na drveću i stenama umesto na zemlji.

Ima listolike režnjeve koji se povezuju i padaju naniže, a zahvaljujući hrabnim i živopisnim cvetovima na vrhovima svojih grana tokom praznične sezone, Božićni kaktus se nalazi među borovima i božićnim zvezdama u kategoriji prazničnih biljaka. Postoje zapravo tri različite biljke koje spadaju u kategoriju “Božićni kaktus”, uključujući Uskršnji kaktus i Dan zahvalnosti kaktus, ali radi jednostavnosti, često se svi nazivaju Božićnim kaktusom.

Nega

Prema prodavcu biljaka The Sill, Božićni kaktusi trebaju zalivanje svakih 1-2 nedelje, uz dozvolu da se zemlja za presađivanje osuši barem do polovine između zalivanja. Ove biljke takođe preferiraju svetlo do srednje difuzno svetlo (i ne podnose dobro direktno, intenzivno sunce), ali ako želite povećati šanse za obilno cvetanje zimi, The Sill preporučuje produžene periode niže svetlosti tokom jeseni. Takođe mogu imati koristi od više vlage tokom zimskih meseci, pa ako želite da podstaknete zdrave listove, pokušajte ostaviti ovlaživač vazduha blizu vaše biljke.

Povezani Sadržaj  Zašto mi se listovi hibiskusa žute? Učite od Stručnjaka

Iako nije pustinjska biljka, Farmer’s Almanac i dalje preporučuje korišćenje zemlje za presađivanje razvijene za sukulentne biljke kako biste presadili svoj Božićni kaktus. Ovaj tip zemlje za presađivanje obično je mešavina standardne zemlje za presađivanje, grubog peska i pumica ili perlita, jer pruža odličnu drenažu i sprečava prekomerno zalivanje biljke.

Kako Razmnožavati

Postoje dva različita (ali podjednako jednostavna) načina razmnožavanja vašeg reza: direktno presađivanje i razmnožavanje u vodi. Direktno presađivanje je najjednostavnije, jer ćete samo ubosti reznice direktno u zemlju za presađivanje kako bi se ukorenile, ali razmnožavanje u vodi omogućava vam da pratite rast korena u stvarnom vremenu. Melissa J. Will, stručnjak za baštovanstvo i blogerka iza “Carice prljave zemlje”, objašnjava da je razmnožavanje Božićnih kaktusa iz reznica najjednostavnija i najlakša metoda za umnožavanje vaše biljke.

Da biste postigli najbolje rezultate, Will ne preporučuje uzimanje reznica sa biljke dok pupi ili cveta, a nešto toplije temperature (21-27°C) će ubrzati ukorenjavanje. Svakako možete staviti više od jednog reza u posudu, samo ostavite razmak od oko 2,5 cm između njih. Evo korak-po-korak metode:

  • Odvucite deo svog Božićnog kaktusa na spoju (između dva segmenta lista) umesto da sečete. Nežno vrćite dok se ne odvoji, to je najlakši način i rezultira čistim rezom, i budite sigurni da ne prekinete segment sredinom. Will preporučuje uzimanje 1-4 segmenta odjednom za jednu reznica, jer više njih može uzrokovati da reznica padne u posudu ili posudu sa vodom.
  • Za direktno presađivanje, postavite svoju reznacu direktno u vlažnu zemlju za presađivanje do polovine prvog ili drugog segmenta, i održavajte vlažnost zemlje dok se koreni formiraju.
  • Za razmnožavanje u vodi, postavite reznacu u malu teglu, vazu ili čašu (Will preporučuje teglu za bebi hranu), sa donjim centimetrom reznice uronjenim u vodu. Možete dodati neke kamenčiće na dno da pomognete da se reznica održi na mestu, i kada se koreni formiraju (najmanje 2,5 cm dugački), spremna je za presađivanje u zemlju za presađivanje.
Povezani Sadržaj  Kako prisiliti lukovice da osvetle vašu zimu - Cvetni Saveti - Učite od Stručnjaka

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles