26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako Uzgajati Heliotrop Unutar Prostora – Sveobuhvatni Vodič – Učite od Stručnjaka

Popularni kao biljke za uređenje vanjskog prostora, heliotropi (Heliotropium arborescens) takođe se mogu uzgajati unutar prostora kao sobne biljke, dodajući dašak boje i ugodan miris vašem životnom prostoru. U posljednjim godinama, kako je biljka postala popularna među vrtlarima na otvorenom, uzgajivači su predstavili nove varijacije s različitim bojama cvjetova, ali ljubičasti heliotrop ostaje standard.

Nažalost, sve dijelove heliotrop biljke smatra se toksičnima za životinje. Unatoč svojem opojnom mirisu, heliotropi nisu posebno ukusne biljke, što odvraća većinu kućnih ljubimaca i životinja od njih. Bez obzira na to, trebali biste osigurati da se ova sobna biljka drži izvan dosega znatiželjnih četveronožnih članova obitelji.

Botaničko ImeHeliotropium arborescens
Zajednički NazivHeliotrop, baštenski heliotrop, cherry pie heliotrop, obični heliotrop
PorodicaBoraginaceae
Tip BiljkeVišegodišnja, žbun
Zreli Veličina0,3-0,6 metara visoka, 0,3 metra široka (unutra); 0,3-0,9 metara visoka, 0,6 metara široka (na otvorenom)
Izloženost SuncuPuno sunce
Tip ZemljištaVlažno ali dobro drenirano
pH ZemljištaNeutralno, alkalno
Vreme CvetanjaLeto, jesen
Boja CvetovaLjubičasta, bela
Zone Izdržljivosti9a, 9b, 10a, 10b, 11a, 11b
Prirodno StaništeJužna Amerika
ToksičnostToksično za kućne ljubimce

Nega Heliotropa

Iako se obično uzgajaju na otvorenom u vrtu i saksijama, heliotropi se takođe mogu gajiti unutar prostora kao sobne biljke uz odgovarajuću negu. Osim pružanja pravih uslova za rast, važno je osigurati da sadite heliotrop u posudi sa otvorima za drenažu. Pošto heliotropi vole stalno vlažno zemljište, ispravna drenaža je važna kako bi se sprečilo zadržavanje viška vode u zemlji i truljenje korena.

Svetlo

Heliotropi su biljke koje zahtevaju puno sunce i trebaju nekoliko sati direktnog sunčevog svetla kako bi cvetali. Ovo može biti izazovno ostvariti unutar prostora, osim ako se biljka ne nalazi na prozoru koji gleda na zapad ili ako se obezbedi dodatno svetlo uz pomoć svetiljke za rast.

Povezani Sadržaj  10 Saveta za Život u Malom Prostoru Sa Decom

Zemljište

Za uzgoj heliotropa unutar prostora najbolje je koristiti zemljište koje je ilovasto i dobro drenira. Većina standardnih mešavina zemljišta za sobne biljke će odgovarati, ili možete sami napraviti mešavinu dodavanjem jednog dela treseta ili kokosovog vlakna, jednog dela perlit i jednog dela zemlje za saksije.

Zalivanje

Održavajte zemljište ravnomerno vlažnim, ali ne natopljenim, i ne dozvolite da se zemlja potpuno osuši. Smanjite zalivanje malo tokom zime nakon što biljka prestane da cveta.

Temperatura i Vlažnost

Heliotropi vole toplu i suvu klimu, što ih čini pogodnim za uzgoj unutar prostora. Ne vole previše visoke temperature i vlagu, a vrlo su osetljivi na hladnoću. Mogu rasti napolju tokom cele godine u USDA zonama 9 do 11.

Đubrivo

Ove biljke koje cvetaju zahtevaju redovno đubrenje tokom aktivnog perioda rasta. Đubriva koja su bogata fosforom su najbolja za podsticanje cvetanja, inače su odgovarajuća i balansirana đubriva. Izbegavajte đubriva bogata azotom koja bi podstakla rast lišća i inhibirala cvetanje. Đubrite svoju biljku svaka 2 do 3 nedelje tokom proleća i leta.

Vrste Heliotropa

Postoji mnogo različitih varijeteta običnog heliotropa koje možete odabrati, ali najčešći cvetni kultivatori uključuju:

  • Heliotropium arborescens ‘Princess Marina’
  • Heliotropium arborescens ‘Mary Fox’
  • Heliotropium arborescens ‘Florence Nightingale’
  • Heliotropium arborescens ‘White Lady’
  • Heliotropium arborescens ‘White Queen’

Šišanje

Šišanje je važan deo nege heliotropa, čak i kada se uzgaja unutar prostora. Redovno šišanje i uklanjanje uvenulih cvetova će podstaći redovno cvetanje tokom sezone rasta, kao i puniji rast biljke.

Razmnožavanje Heliotropa

Heliotropi se mogu razmnožavati putem reznica stabljike tokom bilo koje vreme tokom sezone aktivnog rasta (proleće i leto). Zapravo, započinjanje reznica od uspostavljene biljke na otvorenom može biti najlakši način za početak uzgoja ove cvetajuće žbunaste biljke unutar prostora. Da biste razmnožili heliotrop putem reznica, pratite ove korake:

  • Uzmite reznice stabljike duge 10-12 centimetara s uspostavljene biljke, vodeći računa da režete odmah ispod lista na stabljici. Takođe, trebali biste uzeti reznice s još uvek zelenim i sočnim stabljikama, izbegavajući drvenaste delove.
  • Uklonite listove sa donje polovine reznice i umočite kraj u sredstvo za ukorenjivanje.
  • Stavite reznice u saksiju s prethodno vlažnim zemljištem i postavite saksiju na mesto koje prima svetlo, ali ne direktno sunčevo svetlo.
  • Održavajte reznice ravnomerno vlažnim i izbegavajte izlaganje direktnom sunčevom svetlu.
  • Nakon nekoliko nedelja, reznice bi trebalo da počnu da se ukorene, nakon čega možete polako uvoditi reznice u više direktnog sunčevog svetla.
Povezani Sadržaj  15 Vrsta Hoya Biljaka koje Možete Gajiti kod Kuće

Kako Uzgajati Heliotrop iz Semena

Osim razmnožavanja, heliotropi se takođe mogu uzgajati iz semena. Kada se gaje kao sobne biljke, teorijski možete početi s setvom semena bilo kada tokom godine, ali tradicionalno se seme sadi 10-12 nedelja pre poslednjeg mraza. Da biste uspešno započeli seme heliotropa, potreban je grejni podmetač za seme, jer ih treba čuvati na temperaturi između 21-24 stepena Celzijusa. Održavajte zemlju konstantno vlažnom, i seme bi trebalo da proklija za 28-42 dana.

Uobičajene štetočine

Heliotropi nisu posebno skloni štetočinama ili bolestima, pogotovo kada se gaje unutar prostora; međutim, trebali biste obratiti pažnju na nekoliko uobičajenih štetočina sobnih biljaka. Vaši, pauk grinje, grinje, mušice iz roda Sciaridae (tzv. “gljivične mušice”) i beli mušici mogu se preneti sa drugih sobnih biljaka i postati problem za vaš heliotrop. Tretirajte zaražene biljke insekticidnim sapunom ili uljem neema dok se infestacija ne reši.

Kako Postići Cvetanje Heliotropa

Cvetanje heliotropa može biti izazovnije unutar prostora jer obično dobijaju manje sunčeve svetlosti, što je važan zahtev za zdravo i redovno cvetanje. Da biste podstakli obilno cvetanje, osigurajte da vaš heliotrop bude na svetlom i sunčanom mestu unutar prostora; redovno ga đubrite tokom proleća i leta, i održavajte zemljište stalno vlažnim. Ako i dalje imate problema s cvetanjem heliotropa unutar prostora, možda biste mogli razmotriti njegovo iznošenje napolje tokom toplih prolećnih i letnjih meseci i premeštanje unutra kao sobne biljke tokom zimskih meseci.

Česti Problemi sa Heliotropom

Heliotropi su generalno biljke koje zahtevaju malo održavanja i obično su bez problema, međutim, mogu se javiti veći problemi kada se uzgajaju unutar prostora zbog nepravilnog osvetljenja ili zalivanja. Obratite pažnju na sledeće probleme.

Povezani Sadržaj  10 Trikova za Organizaciju Doma koji će vaš prostor učiniti opuštenijim

Opadanje Listova

Ako vaš heliotrop ispada listove, to je znak da ne dobija dovoljno vlage, i da trebate unaprediti svoj raspored zalivanja. Pazite da zemljište održavate ravnomerno vlažnim i da ne dozvoljavate da se osuši.

Nema Cvetova

Ako heliotropi ne cvetaju unutar prostora, obično to znači da nemaju dovoljno sunčeve svetlosti ili dovoljno vode. Obezbedite i da koristite đubrivo koje je bogato fosforom, što će podstaći cvetanje.

Često Postavljena Pitanja

Da li su heliotropi otrovni za kućne ljubimce?

Da, prema ASPCA, svi delovi heliotrop biljke su otrovni za životinje ako se progutaju.

Koliko veliki mogu postati heliotropi unutar prostora?

Ova kompaktna žbunasta biljka obično naraste do visine od oko 30-60 centimetara kada se uzgaja unutar prostora, ali možete to kontrolisati redovnim šišanjem i oblikovanjem ako želite.

Koliko često treba presađivati heliotropu?

Heliotropi imaju umerenu stopu rasta i trebali biste ih presađivati svake 1-2 godine, zavisno o veličini početne saksije i uslovima vašeg uzgoja.

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles