26 C
Budva
Utorak, 4 lipnja, 2024

Kako Uzgajati i Brinuti o Ljiljanima? – Učite od Stručnjaka

Ljiljani su omiljeni višegodišnji cvetovi za baštu i rezani cvetovi, s prelepim i upečatljivim cvetovima u mnogo različitih boja. Najbolje od svega? Prilično je jednostavno pomoći ljiljanima da uspevaju u vašoj bašti – ili čak unutar kuće – uz malo pažnje. Evo sve što trebate znati kako biste uzgajali prelepe ljiljane, ma gde ih sadili.

Kako saditi ljiljane

Ljiljani vole dobro drenirano i obogaćeno zemljište kako bi uspevali. Možete saditi lukovice u jesen (najmanje mesec dana pre prvog mraza) ili u proleće, nakon poslednjeg mraza. Lukovice treba saditi sa oštrim delom okrenutim prema gore, duboko u zemlji (najmanje dvostruko duboko u odnosu na veličinu lukovice – dakle osam inča duboko ako je lukovica visoka četiri inča). Nanošenje malča može pomoći u zaštiti lukovica (posebno ako planirate da ih prežime u vašoj bašti) i osigurati da zemljište ostane vlažno.

Kako se brinuti o ljiljanima unutar kuće

Uskrsni ljiljani se često gaje unutar kuće, ali i druge vrste mogu uspevati u posudama unutar vašeg doma, pod uslovom da možete obezbediti idealne uslove za svetlost i zalivanje kako bi cvet uspevao.

Koristite saksiju koja će biti proporcionalna veličini cveta – i verovatno se držite manjih sorti. (Neki od najviših ljiljana mogu narasti i do osam stopa visine!) Saksija treba imati rupe za drenažu kako biste izbegli probleme sa previše zalivanja.

Takođe ćete morati da omogućite biljci da preživi dva meseca zimovanja tokom zime. Lukovice čuvajte na hladnom mestu, poput neogrejanog garažnog prostora ili šupe, ili u frižideru bez voća. (Voće može proizvesti hemikaliju koja može inhibirati cvetanje naredne godine.)

Kako se brinuti o ljiljanima napolju

Ljiljani zahtevaju obilje sunčeve svetlosti i vode (vidite detalje ispod), i treba ih prihranjivati ​​đubrivom na bazi kalijuma svake dve nedelje do mesec dana nakon poslednjeg cvetanja.

Povezani Sadržaj  10 Biljaka Koje Cvetaju Zimi da bi se Razveselile Tokom Najhladnijeg Doba Godine - Učite od Stručnjaka

Da biste očuvali lepotu biljke, možda ćete želeti da koristite potporne štapove za cveće kako biste održali cvetove uspravnim i odrezali stabljike i uvenule cvetove nakon što završe cvetanje. (Listove ostavite dok ne postanu smeđi, kako biste omogućili da se lukovica sledeće godine jače razvije.)

Potrebe za sunčevom svetlošću

Ljiljani trebaju šest do osam sati potpune sunčeve svetlosti kako bi uspevali, bilo da su unutra ili napolju. Neke vrste mogu podneti blagu senku, ali za najbolje cvetove, odaberite sunčano mesto.

SAVET: Ako vaši ljiljani ne dobiju dovoljno sunca, počeće da se naginju prema sunčanijem mestu.

Potrebe za vodom

Ljiljani obično nisu tako otporni na sušu kao druge višegodišnje biljke, pa ćete ih morati zalivati ​​svake nedelje ako su uslovi suvi. Nanošenje sloja od jednog do dva inča malča prilikom sadnje može pomoći biljci da zadrži vlagu.

Ali ljiljani takođe mogu biti “Zlatokosa” među cvećem, jer previše vlage može uzrokovati truljenje lukovice – pa nisu dobar izbor za močvarna mesta u bašti (za takva mesta, pogledajte biljke koje su prijateljske za baštu s kišnom vodom).

Kako rešiti uobičajene probleme sa biljkama ljiljana

Cvetovi ljiljana obično su prilično otporni, ali postoje neki česti problemi koji mogu sprečiti vaše ljiljane da uspevaju.

Infestacija lisnim vašima

Lisne vaši su česti štetočine u bašti koji vole ljiljane. Neem ulje može pomoći u kontroli lisnih vaši, ili možete primeniti insekticide koji ciljaju lisne vaši.

Žute ili smećkaste listove

Žuti i smećkasti listovi češći su kod lukovica koje su posađene unutar kuće i mogu biti znak oštećenja lišća. Oni mogu ukazivati na to da uslovi za biljku nisu odgovarajući (previše ili premalo vode ili đubriva) i ispravljanje tih uslova može pomoći biljci da uspe.

Spuštene cvetove

Ponekad, težina tih prelepim cvetovima ljiljana je previše za stabljiku! Upotreba potpornih štapova može pomoći da se stabljike održe uspravno.

Kakva je razlika između dnevnih ljiljana i pravih ljiljana?
Povezani Sadržaj  10 Grešaka koje Gotovo Svi Prave sa Svojim Kućnim Biljkama - Učite od Stručnjaka

Postoji mnogo cvetnih biljaka s rečju “ljiljan” u svom imenu – uključujući ljiljane doline, mirisne ljiljane i dnevne ljiljane – ali oni nisu pravi ljiljani. (Pravi ljiljani uključuju mnoge uobičajene vrste ljiljana, kao što su uskrsni ljiljani, azijski ljiljani i orijentalni ljiljani.)
Pravi ljiljani rastu iz lukovica, dok dnevni ljiljani rastu iz sočnog korena. Ali najlakši način da razlikujete pravu biljku ljiljana od dnevnog ljiljana je da pratite cvetove ljiljana: Cvet dnevnog ljiljana traje samo jedan dan, dok će cvetovi pravog ljiljana trajati nekoliko dana.

Koji su najčešći tipovi ljiljana?

Ljiljani se dele u nekoliko različitih grupa: azijski ljiljani, koji su među najpopularnijim vrstama za sadnju u vašoj bašti; uskrsni ljiljani, koji se često gaje unutar kuće za praznik koji nosi njihovo ime; orijentalni hibridi, koji imaju prelepe i upadljive cvetove i često se koriste u buketima i aranžmanima (kao što su ljiljani Casablanca i ljiljani stargazer); trubasti ljiljani, koji imaju cvetove u obliku trube; i autohtone vrste koje se mogu pojaviti u prirodi.

Mogu li se uskrsni ljiljani saditi napolju?

Da! (Mada, kad se prirodno sade, cvetaju tokom leta, umesto prisilnog cvetanja u proleće.) Nastavite da brinete o uskrsnim ljiljanima unutar kuće nakon što cvetovi uvenu i ponovo ih posadite u bašti u maju.
Ne brinite ako izgleda da biljka umire. Osecite biljku do nivoa tla, i videćete novi rast tokom leta (i možda, ako imate sreće, drugo cvetanje kasnog leta).

Related Articles

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Stay Connected

0ObožavateljiLajkaj
0SljedbeniciSlijedi

Latest Articles